|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
20yüzyılın, başında, imparatorluğu, osmanlı, xxyüzyılın |
![]() |
20.Yüzyılın Başında Osmanlı İmparatorluğu,Xx.Yüzyılın Başında Osmanlı İmparatorluğu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 20.Yüzyılın Başında Osmanlı İmparatorluğu,Xx.Yüzyılın Başında Osmanlı İmparatorluğu20 ![]() ![]() 20 ![]() ![]() XX ![]() Birinci Dünya Savaşı öncesinde devletlerin iç ve dış politikalarına yön veren iki etken olmuştur ![]() ![]() Endüstri inkılabı ile; üAletin yerini makine almış, nüfus da artmıştır ![]() üYeni birçok buluş ortaya çıkmıştır ![]() üÜretim artmaya başlamış ve insanların üretim için harcadıkları çaba azalmıştır ![]() üÜretimde makinenin kullanımı eşya fiyatlarını ucuzlatmış, fazla üretim geliri artmıştır ![]() üBüyük fabrikaların kurulması işçi sınıfının ortaya çıkmasına, işverenlerle işçiler arasında yeni sosyal ilişkilerin kurulmasına yol açmıştır ![]() üKentler, endüstri ve ticaret merkezleri haline gelmiştir ![]() Her milletin kendi devletini kurup kendi kendini yönetmesini öngören milliyetçilik akımı, imparatorlukların yıkılmasına sebep oldu ![]() Dünyanın sayılı devletlerinden biri olan Osmanlı İmparatorluğu, 18 ![]() ![]() üAvrupa devletleri, bilim ve teknikteki gelişmelerden yararlanıp askeri, ekonomik ve ticari alanlarda güç kazanırken Osmanlı Devleti bu yeniliklere yabancı kaldı ![]() üFransız ihtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik hareketi, Osmanlı İmparatorluğu içindeki uluslar arasında hızla yayıldı ![]() üKapitülasyonlar, Osmanlı Devletinin denetiminden çıkınca, Avrupa Devletleri Osmanlı ülkesini açık pazar haline getirdiler ![]() üEkonomik durumu düzeltmek için Avrupa’dan borç para alındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ü Not: Borçların ödenmesi I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı Devletinin hem askeri hem de ekonomik alanda çöküşünü önlemek için askerlik ve toplum hayatında ıslahat hareketlerine girişildi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|