Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cumhuriyetçilik, devrimler, doğrultusunda, ilkesi, inkılâplar, yapılan

Cumhuriyetçilik - Cumhuriyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar (Devrimler)

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cumhuriyetçilik - Cumhuriyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar (Devrimler)

Cumhuriyetçilik ilkesine, bağlı olarak, gerçekleştirilen inkılaplar, yenilikler, devrimler, dayalı olarak, bağlı olarak

Cumhuriyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar - Cumhuriyetçilik İlkesine Bağlı Olarak Gerçekleştirilen İnkılaplar - Yenilikler - Devrimler Atatürk İlkeleri arasında en başta yer alan Cumhuriyetçilik ilkesi Anayasamızın değişitirilemez hükümleri arasında yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temelini teşkil eden bir ilkedir Klasik ve basit tabiri ile halkın kendi kendini yönetmesi olarak tabir edilen cumhuriyet rejimi daha uzun bir ifade ile halkın kenini yönetecek olan temsilcileri seçim ile yeni kendisinin iş başına getirerek belli bir dönem için kendini yönetme yetkisi verdiği yönetim biçiminin adıdır Seçilen temsilciler bu yönetme haklarını hükümet kurma, yönetime katılma, siyasi parti kurma gibi vasıtalarla kullanırlar Bu sebeple Cumhuriyet rejimi yönetimin bir kişi, gruba veya zümreye değil; millete ait olduğu bir yönetim biçimidir Buradan yola çıkarak da Cumhuriyetçilik, bir yönetim şekli olan cumhuriyetin uygulanmasında ortaya çıkan bir kavramdır Bu nedenle Cumhuriyetçilik, cumhuriyet rejimini benimsemeyi, korumayı ve de yüceltmeyi amaç kılar

Cumhuriyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar (Devrimler)

- TBMM’nin açılması (23 Nisan 1920)
- Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)
- Cumhuriyetin ilanı (29 Ekim 1923)
- Siyasal partilerin kurulması
- 1921 ve 1924 Anayasalarının hazırlanması
- Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması (5 Aralık 1934)
- Ordunun siyasetten ayrılması

Cumhuriyetçilik ilkesine, bağlı olarak, gerçekleştirilen inkılaplar, yenilikler, devrimler, dayalı olarak, bağlı olarak

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com