Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
düzenli, kurulmasının, nedenleri, ordunun

Düzenli Ordunun Kurulmasının Nedenleri

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1 Kuvayı Milliyenin iyi donanmış düşman orduları karşısında başarı şanslarının az olması
2 Kuvayı Milliyenin belli bir otoriteye bağlı olmaması ve bağımsız hareket etmeleri
3 Kuvayı Milliyenin eğitim,disiplin ve harp sanatından yoksun olmaları
4 Kuvayı Milliyecilerin bir kısmının ihtiyaçlarını karşılamak için halka baskı yapması
5 Türk vatanının en kısa zamanda düşman işgalinden kurtarılmak istenmesi
6 Yeni kurulan devletin güçlü bir ordusunun olmasına inanılması
7 22 Haziran 1920’de başlayan Yunan genel saldırılarında Kuvayı Milliyecilerin başarısız olmaları ve Yunanlıların ,Batı Anadolu ile Trakya’da hızla ilerlemeleri
8 Batı cephesi komutanı Ali Fuat Paşa’nın Gediz Taarruzunda,disiplinsizlik yüzünden başarısız olması
9 Doğu cephesinde ,Ermenilere karşı düzenli ordu birliklerinin kazandığı başarılar…
16 Mayıs 1920’de bütün Kuvayı Milliye birliklerinin yiyecek ve cephane ihtiyaçlarının Milli Savunma Bakanlığınca karşılanmasına karar verildi22 Haziran 1920’de Batı Anadolu Genel Kuvayı Milliye Komutanlığının adı ,Batı Cephesi Komutanlığı olarak değiştirildi ve başına Ali Fuat Paşa getirildiÇerkez Ethem de Umum Kuvayı Seyyare(Genel Gezici Kuvvetler) komutanı oldu 8 Ekim 1920’de ülkenin her tarafından gelen Kuva-yi Milliye birliklerinin katılımıyla düzenli ordu kurulmuştur
Yunan saldırıları ile Balıkesir ,Bursa,Uşak, Nazilli elden çıktıBunun izlerini silmek için Gediz Taarruzu başlatıldı ancak Özellikle Çerkez Ethem’in disiplinsiz hareketleri başarılı olunamadıBunun üzerine ,Batı Cephesi yeniden düzenlenerek ikiye ayrıldı;Batı kanadına Albay İsmet İnönü,Güney kanadına İçişleri Bakanı Refet Bele getirildiBöylece Batı cephesinde düzenli ordu kurulmuş oldu
Demirci Mehmet Efe ve Çerkez Ethem gibi Kuvayı Milliyeciler düzenli orduya katılmayarak isyan ettilerİsyanları bastırıldıOrdudan kaçışları önlemek için de İstiklal Mahkemelerine işlerlik kazandırılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com