Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
askeri, birinci, devletinin, dünya, girmesi, osmanli, osmanlı, savaşa, savaşi

.Osmanli Devleti'nin Savaşa Girmesi,Birinci Dünya Savaşi Ve Osmanlı Askeri

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

.Osmanli Devleti'nin Savaşa Girmesi,Birinci Dünya Savaşi Ve Osmanlı Askeri

OSMANLI DEVLETİ'NİN SAVAŞA GİRMESİ,BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI Ve Osmanlı Askeri
OSMANLI DEVLETİ'NİN SAVAŞA GİRMESİ,BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI Ve Osmanlı Askeri

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI:19 yüzyıl boyunca Avrupa'da sanayileşme hız kazandıDevletler sanayileri için gerekli olan ham maddeyi ve ürünlerini satabilecektiri pazarları elde etmede bir birleriyle yarıştılarBirbirlerine üstünlük kurabilmek için silahlanmaya hız verdilerBu gelişmeler 20 yüzyıl başlarında devletler arasındaki gerginliği artırdıÖzellikle Almanya ve İngiltere arasındaki çekişme diğer devletlere de yansıdıBöylece devletler arasında gruplaşmalar ortaya çıktıAlmanya ,Avusturya-Macaristan ve İtalya "Üçlü İttifak" devletlerini oluşturdularBuna karşılık İngiltere,Fransa ve Rusya'da "Üçlü İtilaf"devletlerini meydana getirdilerBirinci Dünya Savaşı 'nınesas nedeni Avrupa devletleri arasındaki çıkar çatışmasıdır

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu veliahdı Saraybosna'yıziyaretederken bir Sırp tarafından öldürüldüBu olay Birinci Dünya Savaşı'nıbaşlatan kıvılcım olduAvusturya-Macaristan hükümeti olayın sorumluluğunu Sırbistan'a yükleyerek bu devlete savaş açtıRusya Sırbistan'ın yanında savaşa katıldıFransa daha sonrada İngiltere Rusya'yı desteklediAlmanya ise Avusturya -Macaristan ile birlikte savaşa girdiBöylece İtilaf ve İttifak devletleri arasındaBirinci Dünya Savaşı başlamış oldu

İtalya ile tarafsız kaldıSonunda Almanya ile anlaşmasını bozarak İtilaf Devletlerinin tarafına katıldıBirinci Dünya Savaşı sürerken değişik tarihlerde başka devletler de savaşa girdilerBunlardan bazıları;Japonya,Romanya,Yunanistan,Bulgaristan, Os manlı Devletleri ve Amerika Birleşik Devletleri'dir

aOSMANLI DEVLETİ'NİN SAVAŞA GİRMESİ:
Birinci Dünya Savaşı başlayınca Osmanlı Devleti tarafsızlığını ilan ettiBalkan Savaşlarından yeni çıktığı için millet yorgun devlet ise askeri ekonomik yönden zayıftıitilaf Devletleri Osmanlı Devleti'nin tarafsız kalmasını;İttifak Devletlerinden Almanya ise Osmanlı Devleti'nin kendi tarafında savaşa girmesini istiyorduÇünkü Osmanlı Devleti savaşa girerse yeni cepheler açılacak karşısındaki kuvvetler yeni cephelere dağılacaktı

O sıralarda Osmanlı Devleti'nin yönetimi İttihat ve Terakki Fırkasının(Partisinin) elindeydiPartinin önde gelen isimlerinden Enver Paşa savaşı Almanya'nın kazanacağına inanıyorduBu yüzden Almanya'nın yanında yer alınmasını istiyorduAlmanya tarafında savaşa girilirseson zamanlarda kaybedilen topraklarda belki geri alınabilirEnver Paşa ve onun görüşlerini desteklen devlet adamları Almanya ile bir anlaşma yaptılarBu sırada İngiliz donanmasından kasçan iki Alman savaş gemisi Osmanlı Devleti'ne sığındıİngilizler bu gemilerin geri verilmesini istedilerBunun üzerine Osmanlı Devleti Goben ve Breslav adındaki bu gemileri satın aldığını açıkladıGemilerin adları Yavuz ve Midilli olarak değiştirildiBir süre sonra bu gemiler Karadeniz'e açılıp RUS limanlarını bombaladılarBunun üzerine önce Rusya daha sonra da diğer İtilaf DevletleriOsmanlı Devleti'ne savaş açtılarBöylece Osmanlı Devleti İttifak Devletlerinin yanında Birinci Dünya Savaşı'na girmiş oldu

bOsmanlı Devletinin Savaştığı Cepheler

Osmanlı Devleti savaşa girince yeni cephele açıldıBunlar;Kafkasya,Çanakkale ,Irak,Filistin ve Suriye cepheleridirOsmanlı Devleti bu cephelerde kendi gücü ile savaştıAyrıca Makedonya ve Galiçya cephelerinde diğer İttifak Devletlerinin yanında mücadeleye katıldı
Kafkasya Cephesi:Osmanlı Devleti bu cephede Ruslarla savaştıRuslar 1914'de Doğu Anadolu'ya saldırdılarOradaki ordunun başında bulunan EnverPaşanın Ruslara karşı başlattığı taaruz başarısızlıkla sonuçlandıRuslar Erzurum,Muş,Bitlis ve Erzincan'ı ele geçirdiler
Çanakkale'den sonra doğuda görev alan Mustafa Kemal Muş ve Bitlis'i düşmam işgalinden kurtardı(1916)Bu cephedeki savaşlar Rusya'nın 1917'de savaştan çekilmesiyle sona erdiRusya Brest Litowski Antlaşması ile Kars,Ardahan ve Batum'u Osmanlı Devleti'ne geri verdi
Çanakkale Cephesi:Çanakkale Cephesi'ndeki savaşlar Birinci Dünya Savaşı'nın çok önemli bir bölümünü meydana getirirBu cephedeki savaşlar İtilaf Devletlerinin Çanakkale Boğazı'dan zorla geçmek istemeleri üzerine başladıİtilaf Devletlerinin amacı Boğazlar ve İstanbul'u ele geçirmek savaş ortakları olan Rusya 'ya kolayca yardım ulaştırmaktıİstanbul alınırsa Anadolu ve Rumeli 'nin bağlantısı kesilecek Osmanlı Devleti savaştan çekilmek zorunda bırakılacaktı
İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin oluşturduğu güçlü bir donanma 18 Mart 1915'te Çanakkale Boğazı önlerine geldiBu donanma kıyıları top ateşine tuttuktan sonra Boğazdan geçmek istediBoğaza önceden mayın döşenmiş olması ve Türk topçularının isabetli atışları nedeniyle düşman donanması geri çekildiBu sırada bir çok gemileri de battıÇanakkale Boğazının geçilemeyeceğini anlayan İtilaf Devletleri başka bir plan yaptılarGelibolu Yarımadası'na asker çıkarıp oradan İstanbul'a çıkmayı amaçladılarBunu gerçekleştirmek için İngilizler önce Avustralya sonra Yeni Zellanda ve Hindistan'dan getirdikleri askerlerin de katılmasıyla güçlü bir ordu kurdularDaha sonra da Gelibolu Yarımadası'na çıkartma yaptılarSeddülbahir ,Arıburnu ve Kumkale'ye çıkan askerler ummadıkları bir direnişle karşılaştılarÇünkü orada Anafartalar Grup Komutanı MKemal ile kahraman türk askerlerini karşılarında buldularBurada ağır bir yenilgiye uğradılar

MKemal askerlerine"Size ben taaruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorumBiz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar gelebilir"diyorduÇanakkale Zaferi bu emir ile bütünleşen Türk askerlerinin eseridirO Türk askeriki silah ve teknik bakımdan üstün düşman kuvvetlerini azimli mücadele gücüyle bozguna uğratmıştır

itilaf Devletlerinin Çanakkale ve Gelibolu Yarımadası'ndaki yenilgisi bütün dünyada yankı uyandırdıİngilizler ve Fransızlar Rusya'ya yardım götüremedilerGerekli desteği alamayan Rus ekonomisi daha da bozulduRusya'da çarlık rejiminin yıkılmasının bir sebebide bu oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com