![]() |
Üretim Yönetimi Ve Kavramlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Üretim Yönetimi Ve KavramlarMalzeme İhtiyaç Planlaması (Material Requirement planning-MRP) Ürün ağaçlarını, stok bilgilerini, sipariş bilgilerini ve ana üretim çizelgesini kullanarak malzeme ihtiyaçlarını hesaplayan bir teknikler kümesidir ![]() ![]() Üretim Kaynakları Planlaması (Manufacturing Resource Planning-MRP II) Bir üretim şirketinin tüm kaynaklarının kısmen entegre ve etkili bir biçimde planlanması metodudur ![]() ![]() Kurumsal Kaynak Planlaması (Enterprise Resource Planning–ERP) Geliştirilmiş MRP II ve üretim yazılımı sisteminin yeni adıdır ![]() ![]() ![]() Tekrar Sipariş Noktası (ROP) Eldeki stok ve verilmiş siparişlerdeki miktarlar toplamı, Tekrar Sipariş Noktası’nın altına düştüğünde, tekrar sipariş açılır ![]() ![]() Satış ve İşletme Planı (Eski adıyla üretim planı) Üretim ve planlanan satış seviyelerini en iyi şekilde tatmin edecek diğer faaliyetleri tesbit çalışmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim planı satış ve işletme planlaması faaliyetlerinden gelen onaylı ve üretimi planlanan üst derecedeki üretim çıktılarıdır ![]() ![]() Ana Üretim Çizelgeleme (Master Production Scheduling-MPS) Yönetimi ana çizelgeleyiciye verilen kalemlerin tahmini üretim programıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kaba Kapasite Planlama (Rough Cut Capacity Planning) Üretim planı veya ana üretim çizelgesini işgücü, makine, depolama alanı, satıcı kapasitesi ve para gibi temel kaynaklar için kapasite ihtiyaçlarına çevirme işlemidir ![]() Tekrarlı Üretim (Repetitive manufacturing) Belirgin ürünlerin üretimi, genellikle yüksek miktarlar ve hacimlerde bir çizelgeye göre planlanır ve uygulanır ![]() ![]() Kesikli Üretim (Discrete manufacturing) Belirgin kalemlerin üretimidir, otomobil, bilgisayar vb ![]() Proses Üretimi (Process manufacturing) Karıştırma, ayırma, şekil verme ve/veya kimyasal reaksiyonlar yolu ile değer yaratan bir üretim türüdür ![]() ![]() Kesikli -atölye tipi- Üretim (Intermittent -job shop- production) Üretken kaynakların fonksiyona göre organize edildiği bir üretim ortamıdır ![]() ![]() Sürekli Üretim (Continuous production) Ürünü üretmek için takip edilecek metodlar gereği olarak, üretken teçhizatların organize edilip sıralandırıldığı bir üretim sistemidir ![]() ![]() ![]()
![]() |
|