![]() |
Anti-oksidan Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Anti-oksidan Nedir?ANTİ-OKSİDAN NEDİR? Yaşamımız boyunca mükemmel işleyişine akıl sır erdiremediğimiz vücudumuz belli bir yaştan sonra ihanet eder ve toksit maddeler, cildin kolejen tabakasını tahrip eden serbest radikaller ve karbon monoksit gibi zararlı gazlar oluşturarak yaşlanma sürecini başlatır![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etkileri Vücudumuzun kendini tahrip etme özelliği olduğu gibi savunma mekanizmasından ileri gelen tedavi özelliği de mevcut ![]() ![]() ![]() ![]() Nelerde bulunur? Belirttiğimiz gibi A, C ve E vitaminlerinde bulunan anti-oksidanları gruplandıracak olursak; A vitamini: Koyu renkli yapraklı bitkiler, ıspanak, havuç C vitamini: Turunçgiller, çilek, brokoli, lahana, patates, maydanoz ve çok sayıda meyva, sebze E vitamini: Kuruyemişler, bazı bitkisel yağlar ve lifli yeşil besinler Garantili güzellik için E vitamini Uzmanlar, canlı, parlak, ışıl ışıl bir cilt için E vitamininin etkisinin inkar edilmemesi gerektiğini söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne kadar alınmalı? Uzmanlar, her gün alınan sebze ve meyvelerin günlük anti-oksidan ihtiyacını karşılamadığında hemfikir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar yaşlılığı durdurur: Kahvaltılık tahıl: Yulaf, kara buğday gevreği, buğday ya da pirinç gevreği Süt ürünleri: Soya sütü, gravyer, permesan peynirleri ve yoğurt ![]() Ekmek çeşitleri: Kara ekmek, tahıllı ekmek, arpa, yulaf ve çavdar ekmeği Sebze, baklagiller: Brokoli, lahana, havuç, ıspanak, bal kabağı, domates, tere, bezelye, nohut, mercimek, semizotu, mısır, avokado, pırasa, soya ![]() Tahıllar: Bulgur, esmer pirinç, basmati pirinci ![]() Balık ve kabuklu deniz ürünleri: Somon, alabalık, barbunya, istiridye, karides, uskumru, kalkan ![]() Meyve ve tatlılar: Kayısı, muz, kiraz, elma, çilek, pembe greyfurt, mango, kavun, karpuz, üzüm, dut, kuru meyveler, ceviz, badem, fındık ![]() Alkolsüz içecekler: Çorbalar, çay ve yeşil çay Alkollü içecekler: Kırmızı şarap Yağlar: Zeytinyağı Bunlar yaşlandırır: Mısır gevreği, demirle zenginleştirilmiş tahıllar Yağlı peynirler, demirle zenginleştirilmiş süt Beyaz ekmek, bisküvi, turta, pizza ![]() ![]() ![]() ![]() İdeal beslenme için: Günde bir kez: Yeşil salata, sebze, tahıl, baklagiller ![]() Günde iki kez: Çiğ sebze, kepek ekmeği, bir kadeh şarap Günde üç kez: Yoğurt Günde beş kez: Meyve, çay, maden suyu, çorba Günde 12 tane: Fındık ya da badem Haftada bir kez: Kırmızı et Haftada iki kez: Yağlı balık Haftada üç kez: Yağsız balık, beyaz et, karaciğer Haftada üç dört kez: Çiftlik yumurtası Haftada yedi kez: Soğan, sarımsak, mercimek
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|