![]() |
Cümle çeşitleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cümle çeşitleriCÜMLE ÇEŞİTLERİ Cümleler, kendini oluşturan sözcüklerin anlamlarına, cümlede bulundukları yerlere, türlerine göre değişik özellikler gösterir ![]() ![]() ![]() A ![]() B ![]() C ![]() D ![]() A ![]() Buna “yükleminin türüne göre” de denilebilir ![]() ![]() 1 ![]() Yüklem durumunda bulunan söz, çekimlenmiş bir fiilse, cümle fiil cümlesidir ![]() “Soğuk günler artık geride kaldı ![]() cümlesinde “kaldı” yüklemdir ![]() ![]() 2 ![]() Yüklem çekimli bir fiil değilse, ister isimden ister edattan isterse fiilimsiden oluşsun isim cümlesi sayılır ![]() ![]() “Bu roman, yazarın okuduğum ilk kitabıydı ![]() cümlesinde yüklem “kitabıydı” sözü üzerine kuruludur ve “kitap” ismi “idi” ekfiilini alarak yüklem olmuştur ![]() ![]() B ![]() Türkçe’de cümleyi oluşturan öğeler belli bir mantık dizilişine göre sıralanır ![]() ![]() Bu dizilişlerde en önemli unsur yüklemdir ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Yüklemi sonda bulunan, yani öğelerin Türkçe’nin kurallarına göre sıralandığı cümlelerdir ![]() “Buralarda eskiden çok güzel evler vardı ![]() cümlesinde “vardı” yüklemi sonda bulunduğu için cümle kurallıdır ![]() 2 ![]() Yüklemi sonda bulunmayan cümlelerdir ![]() “Bu kitabı iki yıl önce okumuştum ben ![]() cümlesinde yüklem “okumuştum” öğesidir ![]() ![]() ![]() Bazı cümlelerde ise cümlenin temel öğesi olan yüklemin bulunmadığı görülür ![]() ![]() ![]() Eksiltili Cümle Yüklemi bulunmayan cümlelerdir ![]() ![]() Örneğin; “Karşımızda geniş ve yemyeşil bir ova ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() cümlelerinde yüklem yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() C ![]() Elbette her cümlenin bir anlamı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Bir yargıyı olumlu ya da olumsuz biçimde aktaran cümlelerdir ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki yüklemleri inceleyerek bunu açıklayalım ![]() Olumlu geldi koşmalı var paralı güzel Olumsuz gelmedi koşmamalı yok parasız güzel değil Görüldüğü gibi olumlu yüklemler “-ma, -me” olumsuzluk ekiyle, “değil” olumsuzluk edatıyla, “-sız” gibi olumsuz anlam veren eklerle olumsuz hale getirilebiliyor ![]() Bazı cümlelerde ise yapıca yukarıdaki olumsuzluklar bulunduğu halde cümle anlamca olumlu olabilir ![]() ![]() Örneğin; “Aslında o seni tanımıyor değildi ![]() cümlesinde “tanımıyor değil” yükleminde iki olumsuzluk vardır ve bunlar yüklemin “tanıyor” şeklinde olumlu bir yargı vermesini sağlamışlardır ![]() Bazı cümlelerde ise olumsuzluk, soru yoluyla sağlanır ![]() “Ben onu unutabilir miyim hiç?” cümlesinde yüklem olumlu olduğu halde cümlenin anlamı soru yoluyla olumsuz hale getirilmiştir ![]() Bazı cümlelerde olumsuzluk bağlaçlarla sağlanır ![]() “Ne konuyu biliyor ne soruyu soruyor ![]() cümlelerinde ne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sanki o seni seviyor da ![]() cümlesinde “sanki” bağlacı cümleye olumsuz anlam katmıştır ![]() 2 ![]() Cevap almak amacıyla hazırlanan cümlelerdir ![]() ![]() “Siz de bizimle gelir misiniz?” “Sana bu ceketi kim almıştı?” “Ne zaman bizi ziyaret edeceksiniz?” cümleleri birer soru cümlesidir ![]() Soru cümlelerinde de olumluluk-olumsuzluk olabilir ![]() ![]() Örneğin; “Bu olayı o da biliyor mu?” cümlesinde yüklem olumlu olduğundan cümle olumlu soru cümlesidir ![]() “Dünkü davete o da gelmedi mi?” cümlesi yüklemi olumsuz olduğu için, olumsuz soru cümlesidir ![]() 3 ![]() Yargıyı bir duygu aktararak ortaya koyan cümlelerdir ![]() ![]() “Ne güzel bir kitap bu!” “Hey, bana baksana sen!” cümleleri ünlem cümlesidir ![]() Bunların dışında bazı kaynaklarda istek cümlesi, şart cümlesi, emir cümlesi, gereklilik cümlesi gibi anlamına göre cümleler de verilmiştir ![]() ![]() ![]() “Konuşabilirsin ama biraz alçak sesle ![]() cümlesi şart, “Şimdi bir soğuk su olsa da içsek ![]() cümlesi istek, “Yarına kadar bu ödevler bitecek ![]() cümlesi emir, “Bugünün işini yarına bırakmamalısın ![]() cümlesi gereklilik anlamı veren cümlelerdir ![]() D ![]() Her cümle bir yargı bildirir ![]() ![]() ![]() ![]() Temel Cümle Bir cümlenin yüklemi temel cümledir ![]() ![]() ![]() Örneğin; “Akşama geleceğim ![]() cümlesinde “geleceğim” yüklemi temel öğe, “akşama” sözü de onun tamamlayıcı öğesidir ![]() Yan Cümle Tam bir yargı bildirmeyen, temel cümlenin bir öğesi durumunda bulunan ve kendi içinde değişik tamamlayıcı öğeler de alabilen söz öbeğidir ![]() Yan cümleler iki şekilde yapılabilir: Fiilimsilerle ve çekimli fiillerle ![]() • Fiilimsilerle yapılanlar: Cümle içinde temel cümlenin bir öğesi olan ya da bir öğenin tamamlayıcısı olan fiilimsiler yan cümlecik yapar ![]() Örneğin; “Öğretmen sınıfa girince herkes ayağa kalktı ![]() cümlesinde “ayağa kalktı” yüklemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bana fotoğrafını gönderen okuruma teşekkür ederim ![]() cümlesinde ise “teşekkür ederim” yüklemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Karadeniz’de denize fazla açılmak tehlikelidir ![]() “Davetime gelmeyişine çok üzüldüm ![]() “Onunla nerede buluşacağınızı biliyor musunuz?” “Babasını görmeden okuluna gitmezdi ![]() “Kapıyı açar açmaz karşımda onu gördüm ![]() cümlelerinde altı çizili söz öbekleri fiilimsiyle yapılan yan cümleciklerdir ![]() • Çekimli Fiillerle yapılanlar : Fiilin yüklem olabilmesi için çekimli olması gerektiğini söylemiştik ![]() ![]() ![]() Örneğin; “O da gelirse gideriz ![]() cümlesinde “gideriz” yüklemdir; “O da gelirse” zarf tümlecidir ![]() ![]() ![]() “O bana, ben de geleceğim, dedi ![]() cümlesinde ise “dedi” yüklemdir; "ben de geleceğim” sözü ise nesnedir ![]() ![]() ![]() Şimdi cümleleri yapılarına göre inceleyerek konuyu daha da pekiştirelim ![]() 1 ![]() İçinde yan cümlecik bulunmayan cümlelerdir ![]() ![]() “Bu sıcakta evde oturulur mu?” cümlesi basit bir cümledir ![]() ![]() ![]() Basit cümle demek, kısa cümle demek değildir ![]() “Bahçenin ana kapısından, üstü başı perişan, zavallı bir adam, elinde eski, yırtık bir torbayla içeriye girdi ![]() cümlesi uzun bir cümledir ![]() ![]() “Kalabalıktan biri yavaşça kürsüye doğru ilerledi ![]() “İri iri şeftalileri büyük bir zevkle dalından kopardı ![]() “Sözlerime içten içe gülüyorlardı ![]() cümleleri yapısına göre basit cümlelerdir ![]() 2 ![]() Tek bir yüklemi olan ve içinde yan cümlecik bulunan cümlelerdir ![]() ![]() a ![]() Yan cümleciğin fiilimsi olduğu cümlelerdir ![]() “Çocukların sağlıklı büyümesi için gayret gösterilmeli ![]() cümlesinde “gayret gösterilmeli” yüklemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Çiçekleri koparan çocukları sonunda yakaladım ![]() cümlesinde “yakaladım” yüklemdir ![]() ![]() ![]() “Kimsenin kalbini kırmadan görevini yaptı ![]() cümlesinde “yaptı” yüklem, “kimsenin kalbini kırmadan” zarf tümlecidir ![]() ![]() Bazen yan cümlecik yüklemin içinde de olabilir ![]() “Kimsenin bilmediği, ıssız güzel bir yerdi ![]() cümlesi bir sıfat tamlaması olduğundan, olduğu gibi yüklemdir ![]() ![]() ![]() Bazı cümlelerde ise fiilimsi yüklem görevindedir ![]() “Romancının görevi okuyucuyu aydınlatmaktır ![]() cümlesinde “aydınlatmaktır” fiilimsisi, temel cümleyi oluşturduğundan cümlede yan cümlecik yoktur ![]() ![]() b ![]() Temel cümleye şart koşan bir yan cümlecikten oluşan cümlelerdir ![]() Yan cümle daima -se, -sa şart kipiyle çekimlenir ![]() “Bir kişi daha olursa kadroyu tamamlıyoruz ![]() cümlesinde “tamamlıyoruz” yüklemdir ![]() ![]() “Sınava iyi hazırlanmışsa, onu mutlaka kazanır ![]() cümlesinde “kazanır” yüklemdir, “sınava iyi hazırlanmışsa” öğesi ise temel cümleye şart koşan bir yan cümleciktir ![]() Şart anlamı veren her cümle yapıca şart cümlesi değildir ![]() “Yarın gelmek üzere şimdi dağılabilirsiniz ![]() cümlesinde şart anlamı olmasına rağmen cümle yapısına göre şart cümlesi değildir ![]() ![]() c ![]() Çekimlenmiş bir fiilden oluşan yan cümleciğin, temel cümleye “ki” bağlacıyla bağlandığı cümlelerdir ![]() ![]() “Anladım ki o da beni seviyormuş ![]() cümlesinde “anladım” yüklemdir ![]() ![]() ![]() ![]() d ![]() Cümle içinde bulunan başka bir cümlenin yüklemin bir öğesi durumunda bulunduğu ya da bir öğenin tamamlayıcısı olduğu cümlelerdir ![]() “İçeriye girerken duyduğum, dışarıda bekle, sözü beni korkuttu ![]() cümlesinde “korkuttu” yüklemdir ![]() ![]() ![]() ![]() Cümlenin yüklemine göre gösterdiği durum da çoğu zaman yapıyla birlikte adlandırılır ![]() Örneğin; “Bu konuyu iyi bilmek çok önemlidir ![]() cümlesi yüklem isim soylu olduğu için isim cümlesi, “bilmek” yan cümleciğinden dolayı bileşik cümledir ![]() ![]() 3 ![]() En az iki yüklemi bulunan cümlelerdir ![]() Örneğin; “Kalktı, gitti ![]() cümlesinde “kalktı” ve “gitti” yüklemleri birbirinin öğesi durumunda bulunmayan ayrı yüklemlerdir ve sıralı cümle oluşturmuşlardır ![]() Eğer yüklemler birbirlerine bir bağlaçla bağlanmışlarsa buna bağlı cümle denir ![]() “Aradım, fakat evde yoktun ![]() cümlesinde “aradım” cümlesiyle “evde yoktun” cümlesi birbirine “fakat” bağlacıyla bağlanmıştır ![]() ![]() “Seni çağırdım, çünkü sana bir haberim var ![]() “Mademki sen de gelecektin, niçin bana haber vermedin?” “Ne konuyu biliyorsun ne de öğrenmeye çalışıyorsun ![]() cümleleri değişik bağlaçlarla bağlanan bağlı cümlelerdir ![]() Sıralı cümlelerde yüklemlerin ortak öğesi bulunabilir ![]() ![]() Örneğin; “Öğrenciler kitaplarını aldılar, çantalarına koydular ![]() cümlesinde “aldılar” birinci cümlenin yüklemidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıralı cümlede yüklemlerin hiçbir ortak öğesi yoksa cümle “bağımsız sıralı cümle” adını alır ![]() “Çocuklar bahçede oynuyordu; anneleri onları bekliyordu ![]() cümlesinde “oynuyordu” ve “bekliyordu” yüklemlerinin hiçbir ortak öğesinin olmadığını görüyoruz ![]() ![]()
![]() |
|