Paragrafta Anlam,çeşitleri,yapısı |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Paragrafta Anlam,çeşitleri,yapısıPARAGRAFTA ANLAM, PARAGRAF ÇEŞİTLERİ, PARAGRAFIN YAPISI İLE İLGİLİ KONU ANLATIM Paragraf, aynı amaca yönelen cümle topluluğudur![]() Biçimce ve anlamca bir bütündür ![]() İlk cümle, istenilen cümlenin bir nedeni ise, bir sonraki cümle de, bir sonucu, bir devamıdır ![]() 1 KONUSU (HAMMADDESİ):Her yazı bir konu üzerine konur ![]() Konu, demircinin işlediği demir, marangozun işlediği ağaçtır ![]() Yazarın üstünde çalıştığı hammadde, sosyal ya da doğal her durum, her ilişkidir ![]() 2 ANADÜŞÜNCESİ:Yazarın konuya bakış açısı, konuyu değerlendirişidir ![]() Konuyu yazarın yorumlayışıdır ![]() Konuyla ilgili düşüncesini kesin yargıyla belirtmesidir ![]() 3 YARDIMCI DÜŞÜNCESİ: Ana düşünceyi inandırıcı kılan yan düşüncelerdir ![]() Ana düşünceyi türlü yönlerden destekler, örnekler, açıklar ![]() Okur yan düşünceler yardımıyla ana düşünceye ulaşır ![]() 4 YAPISI:Paragraf, bir ana düşünce ve bu düşünceyi destekleyen yan düşüncelerden oluşur ![]() Her bir cümle kendisinden önce ve sonra gelene dil ve düşünüş yönünden bağlanmalıdır ![]() a GİRİŞ:Paragrafın ilk cümlesi genellikle açıklamaya, geliştirmeye, desteklemeye gerek duyar Giriş cümlesi başına bağlayıcı öğe (de, öyle ki, ise, bunun bir nedeni de vb) almaz ![]() b GELİŞME:Giriş bölümünden sonra gelen cümleler, giriş bölümündeki bu açıklamayı destekleme, birbirine anlamca bağlı olarak verme amacıyla sıralanır ![]() c SONUÇ:Paragrafın sonuna gelen cümle daha kesin yargılıdır ![]() 5 DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI:Bir düşüncenin okura kolayca aktarılıp kavratılabilmesi için kullanılan yollardır ![]() a TANIMLAMADüşünceyi okur ya da dinleyicilere aktarmanın doğrudan bir yoludur ![]() Anlatılmak istenen kavram, yalın bir anlatımla verilir; ayrıntılara sapılmaz ![]() Anlatılmak isteneni okurun kolayca kavraması amaçlanır ![]() İçinde tanım cümleleri vardır genellikle ![]() b KARŞILAŞTIRMA:İki varlık ya da nesnenin benzerlik ve karşıtlıklarını ortaya koyar ![]() c ÖRNEKLEME:Düşünceye bir somutluk kazandırmak için çevreden örnekler alınarak yapılır ![]() Zihinde canlandırmak amaçlanır ![]() ç TANIK GÖSTERME:İlgili konuda güvenilir kişilerin sözlerinden yararlanmaktır ![]() Tanık olarak seçilen kişinin sözü ve adı veya yalnızca sözü tırnak içinde verilir ![]() 6 ANLATIM TEKNİKLERİ / BİÇİMLERİ:Anlatılan konunun sergileniş biçimleridir ![]() Her konunun sergilenişinde belli bir amaç gözetilir Amaca göre anlatım biçimlenir ![]() Doğru, güzel ve etkili anlatım için bu teknikler kullanılır ![]() a AÇIKLAYICI ANLATIM:Öğretme amaçlı yazılarda daha “açıklayıcı anlatım” kullanılır ![]() Açıklayıcı anlatımda sergilenen konunun neden ve niçinlerine yanıt aranır ![]() b TARTIŞMACI ANLATIM:İleri sürülen bir yargının çürütülmesi, bir düşüncenin değiştirilmesi durumunda başvurulur ![]() Yazar, okuru, öne sürdüğü düşüncenin karşınsında bir düşünceye sahip varsayarak yola çıkar ![]() Yazar, okurun sahip olduğu belli kanı ve inançlarını değiştirmeyi ön plana alır ![]() Paragrafın ilk cümlesi bir kanı cümlesidir ![]() c BETİMLEME(TASVİR):Yazıyla resim yapmak, okunanın akılda canlanmasını sağlamak için yapılır ![]() b ÖYKÜLEME (HİKAYE ETME):Okuru, bir eylem içinde, verilen olguların içinde yaşatmaktır ![]() Geneldi di’li geçmiş, veya miş’li geçmiş zaman içinde verilir ![]() 1 DOĞRUDAN ANLATIM:“…” dedi = kişinin sözünü aynen / doğrudan almakla yapılır![]() Örn: Ahmet, “Buralarda kışlar çok sert geçiyor ” dedi![]() 2 DOLAYLI ANLATIM:… diğini söyledi = kişinin sözünü dolaylı olarak almakla yapılır![]() Örn: Ahmet, buralarda kışların çok sert olduğunu söyledi ![]() 3 NESNEL ANLATIM:Kanıtlanabilirliği vardır ![]() Kişiden kişiye değişmez ![]() Bilimseldir, tartışılamaz ![]() Bilimsel olduğu için kesindir ![]() Örn: Okulumuz Çardaklı’dadır ![]() Bu kitap 350 sayfa ve her sayfası değişik süslemelerle bezenmiş ![]() 4 ÖZNEL ANLATIM:Kişiden kişiye değişir ![]() Bakılan olay kişiye göre değişik algılanır ![]() Tartışılabilir ![]() Örn: Okulumuz Çardaklı’nın gururudur ![]() Bu kitap çok kalın ve her sayfasında süsleme kullanılması bunaltıcı
|
|
|
|