Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Bilgisayar,Teknoloji & İnternet Dünyası > Yazılım & Donanım

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatım, cat5, düz, kablo, kablolama, kodlaması, network, renk, resimli, swish, takımı

Düz Kablo (Cat5 Kablo Renk Kodlaması) Resimli Anlatım Swish Takımı Network Kablolama

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Düz Kablo (Cat5 Kablo Renk Kodlaması) Resimli Anlatım Swish Takımı Network Kablolama

Düz kablo (Cat5 Kablo Renk Kodlaması) Resimli Anlatım Swish Takımı Network Kablolama
Düz kablo (Cat5 Kablo Renk Kodlaması) Resimli Anlatım Swish Takımı Network Kablolama
Düz kablo

Düz kablo yapmak için iki uçta aynı şemada olmalı, yani 568A<->568A veya 568B<->568B şeklinde Dolayısı ile iki seçeneğiniz var

Çapraz Kablo
Eğer çapraz kablo yapmak istiyorsanız bir ucu 568A diğerini 568B şemasına göre yapmalısınız

Altta gördüğünüz grafiği üstüne sağ tıklayıp>save as ile kaydederseniz kablolarla ilgili temel bilgiler(renk kodları özellikle) her zaman elinizin altında bulunur

Düz kablo yaparken iki şemadan birini seçip renk kodlarını ezberlerseniz ve her yaptığınız kabloda bunu kullanırsanız, bir kablonun ucu bozulduğunda gidip diğer ucunu kontrol etmenize gerek kalmaz

Peki hangisini seçeyim derseniz, bir çok kaynakta 568A<->568A şemasının dünyada en yaygın kullanılan şema olduğu söyleniyor

Gigabit Ethernet

Yukarıdaki kablo bağlantıları 10BaseT ve 100BaseTX için yani 10Mbit ve 100Mbit ethernet için geçerlidir 1000BaseT yani UTP kablo üzerinden gigabit ethernet kullanacaksanız düz bağlantıda bir farklılık yok 568A<-->568A bağlantısını kullanabilirsiniz Çapraz kabloda ise durum değişik, gigabit çapraz için alttaki şemayı kullanmanız gerekiyor

Renk kodlarını ve bağlantı mantığını anladıktan sonra şimdi isterseniz pratikte jak kabloya nasıl takılıyor ona bir bakalım

Jak'ı takma

Aslında yukarıda gördüğünüz aletlerden birisi işinizi tamamen görecektir Ancak kablonun dış plastiğini soyarken kullanabileceğiniz bir alet daha var

Kabloyu geçirip, aleti parmağınızla çevirince kabloya hiç zarar vermeden sadece en dıştaki plastiği kesiyor

Biz elimizdeki sıkma aletini kullanarak kablonun ucunu açalım Yapmamız gereken kablonun ucunu 2cm kadar aletin iki tarafında da bıçak olan bölümüne sokmak, sadece en dıştaki plastiği kesecek kadar aleti sıkıp, sol elimizle kabloyu tutarken, sağ elimizle aleti çevirmek

Şimdi telleri görebiliyoruz Sıra geldi telleri kullanacağımız şablona göre sıraya dizmeye Elimizle, telleri soldan sağa, sağdan sola "çekiştirerek" istediğimiz sıraya getiriyoruz

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com