Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
altında, basınç, damıtma, damıtması, düşük, vakum

Düşük Basınç Altında Damıtma (Vakum Damıtması)

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Düşük Basınç Altında Damıtma (Vakum Damıtması)

Düşük Basınç Altında Damıtma (Vakum Damıtması) Düşük Basınç Altında Damıtma Deney
Düşük Basınç Altında Damıtma (Vakum Damıtması)Kendi kaynama noktasına gelmeden bozunan ve kaynama noktası çok yüksek olan bileşikleri bozunmadan elde edebilmek için uygulanan işlemdir Burada düşük basınç uygulamak için kullanılan malzeme vakum pompası ve su trompudur Bir sıvı ısıtıldığında buhar basıncı dış basınca eşit olunca kaynama başlar Bu sebeple damıtma sisteminde dış basınç düşürüldüğü takdirde bileşiğin daha düşük bir sıcaklıkta kaynayarak damıtılması sağlanır Bir maddenin atmosfer basıncından daha düşük bir basınç altındaki kaynama noktasını kesin olarak hesaplamak mümkün değildir Ancak aşağıdaki formül ile yaklaşık bir değer bulunmaktadır

Burada: P: Uygulanan dış basınç
T: P basıncında sıvının kaynama noktası (oK)
T1: Sıvının kaynama noktası (oK)

Deney: Benzaldehitin Saflaştırılması: 20 g (yaklaşık 195 ml) teknik benzaldehit alınır ve içerdiği benzoik asidi uzaklaştırmak için iki kez 10 ar ml % 5 lik Na2CO3 çözeltisi ile çalkalandıktan sonra sulu faz ayrılır Benzaldehit fazı iki kez 10 ar ml su ile yıkanır ve ayrılarak 5 g susuz MgSO4 ile kurutulup süzülürBundan sonra 30 mm Hg nin altında vakum damıtması yapılarak saflaştırılır Bu esnada meydana gelebilecek oksidasyon olayını önlemek için toplama kabına az miktarda hidrokinon ilave edilir Saf benzaldehitin kırılma indisi: 15450 dir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com