Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
istiklal, madalyası

İstiklal Madalyası

Eski 03-27-2011   #1
Şengül Şirin

İstiklal Madalyası

İstiklal madalyası

İstiklal madalyası, Kurtuluş savaşı'n-dan sonra, TBMM üyelerine ve savaşta yararlılıkları görülenlere verilmek üzere hazırlattırılan onur madalyası 29 kasım 1920 tarih, 66 sayılı yasayla, daha sonraki 381, 400, 525, 607, 869, 958, 977, 2597 ve 3579 sayılı yasalara göre, çeşitli maden alaşımlarından bastırılan bu madalyalar 35 x 40 cm boyutunda, oval biçimde, 15,55 gr ağırlığındaydı Ön yüzünde ilk Meclis yapısı, 23 nisan 1920 tarihi ve kağ-nısıyla cepheye cephane taşıyan bir kişi, arka yüzünde büyük bir ay-yıldız İçinde Türkiye haritası, altında defne dalları arasında 1 kasım 1922 tarihi vardır Bu madalyalar kurdelelerine göre, kırmızı, beyaz, yeşil ve yarısı yeşil, yarısı kırmızı şeritli olmak üzere dört dereceden oluşur

Kırmızı şeritliler Kurtuluş savaşı'na fiilen katılmış asker kişilere, savaşta yararlılıkları görülenlere, sivil olmasına karşılık ordu kadrosu dışında şehit olanların büyük oğullarına, yoksa kızlarına, ebeveynlerine, en son olarak da eşine; beyaz şeritliler cephe gerisinde hizmet ve yararlılıkları görülenlere; yeşil şeritliler Kurtuluş savaşı'nı hazırlayan ve savunan TBMM üyelerine; yeşil-kırmızı şeritliler ise cephede savaşmış milletvekillerine verilmiştir Sağ göğüs üzerine takılan bu madalyalar, taşıyanın ölümünden sonra büyük oğluna, yoksa büyük kızına, babasına, annesine, onlar da yoksa eşine veraset yoluyla geçer, istiklal madalyası taşıyanlar, şeref aylığı alırlar, Devlet demiryolları, Denizcilik bankası iç hat seferleri ve belediyelerin toplu taşıma araçlarından, askeri ve devlet hastanelerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkına sahiptirler

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com