|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| bilgi, hakkında, karbonhidratlar, karbonhidratların, yapısı |
Karbonhidratlar Karbonhidratlar Hakkında Bilgi Karbonhidratların Yapısı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karbonhidratlar Karbonhidratlar Hakkında Bilgi Karbonhidratların YapısıKarbonhidratlar Karbonhidratlar Hakkında Bilgi Karbonhidratların Yapısı Karbonhidratlar Karbonhidratlar Hakkında Bilgi Karbonhidratların Yapısı Karbonhidratlar -Yapılarında C,H,O bulunur ![]() -Yapılarında N yoktur ![]() -Bütün canlılarda bulunur ![]() -Hücre zarının yapısına katılır ![]() -Bitkilerde hücre çeperinin yapısına katılır ![]() -DNA,RNA ve ATP`nin yapısına katılırlar ![]() MONOSAKKARİTLER: -Tek şekerliler (basit şekerliler) -Karbonhidratların yapı taşıdır (monomer)-Sindirime uğramazlar ![]() -Hücre zarından kolayca geçerler ![]() Riboz------->RNA ve ATP`nin Deoksiriboz------->DNA`nın yapısına katılırlar ![]() 1-Gilikoz(üzüm şekeri) -Fotosentezle bitkiler tarafından üretilir ![]() -Bütün canlılarda bulunur ![]() -Beyin hücreleri glikoz ve O2 yokluğunda yaşayamaz ![]() 2-Fruktoz(meyve şekeri) -Bitkiler tarafından sentezlenir ![]() 3-Galaktoz(süt şekeri) -Memeli hayvanlar tarafından sentezlenir ![]() DİSAKKARİTLER: -Hücre zarından geçemezler ![]() monosakkarit + monosakkarit--------->disakkarit + H2O 1-Sakkoroz(Sükroz):Genelde şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilir Bitkiler tarafından sentezlenir![]() 2-Laktoz:Süt şekeri ve hayvansal kaynaklı bir şekerdir Memeli hayvanlar tarafından sentezlenir![]() 3-Maltoz:Arpa şekeridir Bitkiler tarafından sentezlenir![]() Disakkaritlerin arasında oluşturdukları bağa glikozit bağı denir ![]() Ağızda pişmiş nişasta tükürükteki amilaz enzimi ile maltoz ve desktirine parçalanır ![]() Midede değişikliğe uğramadan ince bağırsağa geçerler Burada pankreas öz suyundaki amilaz ile tamamen maltoza parçalanırlar![]() İnce bağırsak hücrelerindeki maltoz,laktoz,sükroz ile monosakkaritlere yıkılırlar ![]() Glikoz + Glikoz -------->Maltoz + H2O Glikoz + Fruktoz------->Sükroz + H2O Glikoz + Galaktoz------->Laktoz + H2O POLİSAKKARİTLER: n Monosakkarit ---------->Polisakkarit + (n-1) H2O 1-Nişasta -Bitkiler tarafından sentezlenir ![]() -Bitkilerde depo maddesi görevi yapar ![]() -Lökoplastta depolanır ![]() -Nişastanın ayıracı iyottur ![]() 2-Glikojen -Hayvanlar tarafından sentezlenir ![]() -Hayvanlarda depo maddesi olarak kullanılır ![]() -Karaciğer ve kaslarda depolanılır ![]() -Bakteri ve mantarlarda depolanır ![]() 3-Selüloz -Bitkiler tarafından sentezlenir ![]() -Bitkilerde yapı maddesidir ![]() -Bitkilerde hücre çeperinin yapısına katılır ![]() -Hayvanlarda selülozu sindirecek enzim yoktur Sadece otçul hayvanların sindirim sistemlerinde selülozu sindiren tek hücreli canlılarbulunur Bu canlılar sayesinde selülozu kullanabilirler![]() 4-Kitin -Böceklerin dış iskeletini oluştururlar ![]() KARBONHİDRAT GEREKSİNİMİ Günlük enerji ihtiyacımızın % 50 - % 60`nın karbonhidrat kaynaklı yiyeceklerden sağlanması normalde yeterlidir (300-350 gr/günde) ![]() Yoğun antrenman gerektiren spor dallarında ve kas glikojen depolarında sürekli doygunluk sağlanması istendiğinde diyetteki karbonhidrat oranı % 65 - 70`e kadar çıkartabilmektedir Kadın ve erkek sporcularda 8 - 9 gr/kg/gün karbonhidrat alımı yeterlki olmaktadır![]() BİLEŞİK KARBONHİDRATLAR VE BASİT ŞEKERLER Sağlıklı beslenme ve sportif performans açısından karbonhidratın günlük tüketiminin % 85`i bileşik karbonhidrat içeren besinlerden ( tahıl ürünleri,sebzeler ve kurubaklagiller bu gruba girmektedir ),ancak % 15`i basit karbonhidrat içeren besinlerden (şeker ve şeker türevleri,şeker içeren içecekler,bal,reçel vb ) oluşmalıdır Bileşik karbonhidratların sindirimleri basit şekerlere göre daha uzun sürdüğünden (3-4 saat)kan şekeri üzerine olan etkileri daha yavaş olmakta ve uzun sürmektedir Karbonhidratlar ince barsaklarda fazla bir değişikliğe uğramadan15dk gibi kısa bir sürede doğrudan kana geçerler ![]() BİLEŞİK KARBONHİDRATLAR (Nişasta içerenler): Tahıl ürünleri:Ekmek,pasta,kek,prinç,makarna,bulgur,i rmi k,şehriye,bisküvi,mısır,tarhana bakliyat ve Baklagiller;bezelye,mercimek,fasulye, barbunya,bakla,nohut ![]() Köklü sebzeler:Patates,Kuruyemişler:Tuzsuz yer fıstığı,fındık,kestane,badem Kuru meyveler:kuş üzümü,kuru üzüm,kuru kayısı,kuru erik, Bazı meyveler:elma,armut,muz,portakal,üzümTERCİH EDİLME NEDENLERİ: -Kan şekerini düşürmezler ![]() -Kas glikojen depolarını basit şekerlere göre daha fazla artırırlar ![]() -Protein,vitamin ve mineraller açısından daha zengindir ![]() -Yeterince posa içerirler ![]() -Bu yönleri ile daha ekonomiktirler ![]() BASİT ŞEKERLER: Şeker ve Türevleri:Çay şekeri,bal,pekmez,reçel,marmelat,çukolata,karme la, akide şekeri Şekerli İçecekler:Kola,limonata,siyah kuş üzümü,meyve suyu Şeker Katkılı Besinler:Tatlı bisküvi,tatlı kek,meyveli tart,dondurma,meyveli kastırt,sütlü puding,taze meyveler,süt tozu (yağsız) TERCİH EDİLMEME NEDENLERİ: -Kan şekerini düşürürler,buna bağlı olarak baş dönmesi,göz kararması, -Rafine şekerler protein,vitamin ve mineral içermezler ![]() -B1 vitaminin (Thiamin) yetersizliğine neden olurlar ![]() -Ağız sağlığını bozarlar ve diş cürümesine neden olabilirler ![]() -Sporcu performansını olumsuz etkiler ![]() KARBONHİDRATLARIN SPORCU BESLENMESİNDEKİ YERİ Aktivite sırasında karbonhidrattan gelen enerji kullanımı ile daha az oksijene geresinim oldığundan,karbonhidratlar yağa ve proteine göre daha elverişli enerji kaynağıdır Bir litre oksijen karbonhidratları yakarsa 5 kkal ,yağları yakarsa 4 5 kkal sağlar Karbonhidratlar yağdan ortalama%4-5 daha elverişli enerji kaynağıdır ![]() Yetersiz karbonhidrat alımı sırasında yağ ve protein vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırsa metabolizmaları sonucu artık maddeler bırakacaklarından yorgunluğa,bulantıya neden olurlar ![]() Karbonhidratların önemli özelliklerinden birisi de,kas ve karaciğerde yedek enerji olarak kullanılmak üzere glikojen halinde depo edilmesidir ![]() Kısa süreli fakat şiddetli efor gerektiren aktivitelerde ve egzersiz başlangıcında kas glikojeni temel enerji kaynağıdır Kas glikojen deposunundoygunluğu,dayanıklılık gerektiren spor dallarında ve yüksek şiddetli egzersizlerde performansı etkileyen en önemli faktörlerden biridsidir ![]() Karbonhidrat tüketimi ile kas glikojen seviyesi arasında,egzersiz öncesi kas glikojen seviyesi ilede egzersizin süresi arasında doğru orantı bulunmaktadır ![]() Vücut karbonhidrat depoları enerji tüketiminin %65 - 80 VO2 max`da (organizmanin kullanabildiği maksimal oksijen kapasitesi) 60-90 dakika yeterli olabilmektedir Spocu diyetindeki karbonhidrat miktarının artırılması ile orantılı olarak egzersiz sırasında vücuta kullanılan karbonhidrat miktarıdaartmaktadır Artan karbonhidrat miktarına baglı olarak çalışma zamanı uzamakta,uzun süre yorulmadan çalışmak mümkün olmaktadır Yeterli ve uygunkarbonhidrat alan sporcular,fiziksel aktivitelerini sürdürmede,yetersiz karbonhidratla beslenenlere oranla daha başarılı olmaktadırlar Günlük karbonhidratalımınınyetersiz olması kan şekeri ve karaciğer glikojeninde azalmaya neden olacağından sporcuların performansını olumsuz etkilemektedir Glikojendepolarını korumak için uygun bir diyetle birlikte müsakabadanen az bir gün önce yoğun antremana son vermeli,sporucu dinlendirilmelidir ![]() Gereksimininden fazla tüketilen karbonhidrat ise kişide mide,barğırsak bozukluklarına, şişmanlığa,kalsiyum yetersizliğine,iştahsızlığa neden olabilmektedir ![]() EGZERSİZ ÖNCESİ KARBONHİDRAT ALIMI Egzersiz öncesi karbonhidrat alımı 1-5 g / kg şeklinde olmalı ve 1-4 saat önce verilmelidir 4 Saat önce verilen karbonhidratlı besinler katı olabilirancak 1 saat önce verilenler mutlaka sıvı karbonhidrat olmalıdır Egzersizden 1saat önce 1-2g/kg karbonhidrat alımı kan şekeri açısından önemlidir Egzersizöncesi alınan karbonhidrat aktif kas tarafından hemen kullanılabilmektedir Bu egzersiz öncesi kas glikojen içeriğine bağlı değildir Egzersizden yarım saat öncealınan konsantre glikoz solüsyonları ise insülin salınımını artırmakta,kandaartan insülin kandaki yağ asitleri düzeyini azaltmaktadır Kasa daha az yağ asidigittiğinden kas,kas glikojeni kullanmak zorunda kalmaktadir Sonuçta uzun süreli egzersizlerde glikojen depoları enerji sağlamada yetersiz kalmakta veperformans bozulmaktadır ![]() VO2 max'ın % 70 egzersiz yogunluğunda,egzersizden 45 dakika önce alınan 75 gr glikozun başlangıçta kan şekerini düzelttiği,15 dakika sonra bu artışın %15'ine kadar düştügü belirtilmektedir ![]() Fürüktoz yüklenmesinin kan insülin seviyesinde meydana getirebileceği artış glikoz yüklenmesinden daha az olmaktadır Aktivite sırasında isefrüktoz karaciger glikojeni glikoza göre daha iyi yenilebilmektedir Bu durum karaciğer füktokinaz aktivitesini glikokinaz aktivite-sinden daha yüksekolmasına bağlanmaktadır ![]() EGZERSİZDEN HEMEN ÖNCE VE EGZERSİZ SIRASINDA KARBONHİDRAT ALIMI Egzersizin hemen öncesinde alınacak glikoz kandaki yağ asidi konsantrasyonunu etkilememektedir Bu,egzersizin kan insilün artış düzeyini önleyenhormonları uyarmasına bağlanmaktadır Egzersiz sırasında uygun miktarlarda karbonhidrat elektrolit verilmesi performansı olumlu yönde etkilemektedir![]() Egzersizin ilerleyen dönemlerinde dışardan alınan glikozun vücutta kullanımı artmaktadır Egzersiz sırasında früktozdan çok glikoz kullanımaktadır Glikoz veyaglikoz polimerlerinin kullanımında oksidasyon hızları arasında bir fark bulunmamaktadır Müsabakının hemen öncesinde ve müsabaka sırasında alınacakkarbonhidratın % 5-8 oranında olması önerilmektedir Bu oran vücut sıvı kaybına bağlı olarak,sıcak havalarda %2,5-4'e indirilip,soğuk havalarda %10'a kadar çıkarılabilmektedir![]() EGZERSİZDEN SONRA KARBONHİDRAT ALIMI Genellikle iki saatlik yoğun bir antreman sonrasında kas glikojen depoları boşalmakta yoğunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır Yeniden doygunluk sağlamasıiçin en az 24-48 saatlik bir süreye ihtiyaç vardır Kaslardaki glikojen depolarının yenilenmesi saatte yaklaşık %5 oranındadır Egzersiz sonrası ilk 30 dak içindevücut ağırlığının her 1 kilogranı başına 0 7-1 5gr karbonhidrat alınması önerilmektedir İlk iki saat içende ise en az 50gr karbonhidrat alınmaya devam edilmesiglikojen depolarının doygunlugu açısından önem kazanmaktadır Egzersiz sonrası 1-24 saat içinde alınacak kıarbonhidratın 100 gramının sıvı karbonhidrattanoluşması ygundur 20 Saatten sonra verilen karbonhidratın basit veya bileşik olması arasında fark kalmamaktadır Egzersizden 2 saat sonra 9-16gr / kg / günkarbonhidrat alımı halinde kas glikojeni 24 saatte restore edilmektedir Egzersizden sonra meyve yada früktoz içeren içecekler sadece glikoz içeren yiyecekve içeklere göre karaciğerde glikojen sentezini daha fazla kolaylaştırmatadır Ancak egzersiz sonrası özellikle toparlanma devresinde kas glikojeni dahaönceliklidir
|
|
|
|