Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
basıncı, bilgi, gazların, hakkında

Gazların Basıncı - Gazların Basıncı Hakkında Bilgi

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gazlarda basınç nedir?
Gazların Basıncı Hakkında Bilgi

Katı,sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye eir kuvvet uygularlar
Kuvvetin kaynağı ne olursa olsun birim yüzeye etki eden kuvvete basınç,bütün yüzeye dik olarak etki eden kuvvete de basıç kuvveti denir

Gazların Basıncı
Gazlarda Basınc Açık Hava Basıncı:Atmosfer adını verdiğimiz ve kalınlığı kilometreleri bulan hava yer küreyi kuşatmaktadır

Açık hava hem yeryüzüne hem de içerisinde bulunan bütün yüzeylere ağırlığı nedeniyle bir kuvvet uygularBu kuvvetin yüzeyin birim alanına düşen kısmına açık hava basıncı ya da atmosfer basıncı denir
Toriçelli 80-90 cm uzunluğunda bir cam boru alarak tamamen civa ile doldurmuştur

Daha sonra civa dolu cam boruyu ters çevirerek,içerisinde civa bulunan civa kabına koyduktan sonra borudaki civanın bir kısmının civa kabına boşaldığını ve 76 cm yüksekliğini alacak şekilde dengede kaldığını gözlemiştirCivanın tamamen boşalmamasının sebebi,açık hava basıncının borudaki civa basıncını dengelemesidirYani borudaki civa (sıvı)basıncı kaptaki civanın üst yüzeyine etkiyen açık hava basıncına eşittir

Toriçelli bu deneyi değişik kesitteki borularla denemiş ve sonucun değişmediğini gözlemiştirO halde civa yüksekliğe borunun kesitine bağlı değildir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com