| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| fiziksel, kimyasal, nelerdir, suyun, önemi, özellikleri | 
|  | Su, Suyun Önemi, Kimyasal Ve Fiziksel Özellikleri Nelerdir? |  | 
|  09-09-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Su, Suyun Önemi, Kimyasal Ve Fiziksel Özellikleri Nelerdir?Su, Suyun Önemi, Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri Nelerdir? Su, Suyun Önemi, Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri Nelerdir? Su, Suyun Önemi, Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri SUYUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ İnce tabakalar halindeyken renksiz olan su, derin tabakalar halinde mavi, lacivert renklerdedir  Bunun nedeni güneş ışığının bir kısım renklerinin su tarafından absorplanması (emilmesi) dir  Suyun fiziki özelliklerinden donma ve kaynama noktası, celcius sıcaklık skalası için standart alınmıştır  Suyun donma noktası veya buz, su ve buharın dengede bulunduğu sıcaklık 0°C veya 273  16°K (Kelvin) ve 760 mm  Hg basınca altında suyun kaynama sıcaklığı 100°C olarak kabul edilmiştir  +3  98°C’ daki havasız bir kg su 1 lt olarak kabul edilir  Buna göre +3  98°C sıcaklıktaki suyun yoğunluğu l gr/cm³tür  (+3  98°C da su genleşme olarak en büyük değerini alır  Yani bu sıcaklıktaki birim hacimde suyu alır,ısıtır ya da soğutursak diğer, örneğin +20°C’ daki birim hacimdeki sudan daha fazla oranda genleşir, hacmi artar  1 gr suyun sıcaklığını 17°C dan 18° C a çıkarmak için verilen ısıya 1 kalori (cal) denir  Su katı, sıvı ve gaz hallerindeyken moleküller özelliklerini korur  Bu nedenle suya belirli ve saf madde denilebilir  Su 0°C nin altında katı 0°C ile 100°C arasında sıvı ve 100°C nin üzerinde gaz halindedir  Doğada yalnız H O olarak suya rastlamak oldukça güçtür  Çözücü özelliği çok fazla olan su temas ettiği her şeyi az çok çözer  Onlarda beraber bulunur  SUYUN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Su oldukça kararlı bir bileşik olduğu için meydana geliş ısısı yüksektir  Metallerle ve ametallerle reaksiyona girerek bunların oksitlerini meydana getirir  Sonuçta hidrojen açığa çıkar  1- C+H O → CO +H2 Ametallere örnek 2-2Fe+3H O → Fe O + 3H Metallere örnek Su halojenlerle reaksiyona girerek bunları indirger ve oksijen açığa çıkarır  2H o+2Br → 4HBr + O Halojenlere örnek Oksitler su ile reaksiyona girerek hidroksitleri meydana getirir  Bu hidroksitler pozitif yüklü elementin periyodik tablodaki yerine bağlı olarak asidik, bazik veya amfoterik olabilirler  Su az da olsa iyonlaştığı için zayıf baz veya asit, tuzları suda çözündükleri zaman hidrolize uğrarlar  Metal nitrür suda bozunarak amonyak ve hidrojen açığa çıkar  Metal karbürleri hidrokarbonlar vererek su ile reaksiyona girerler  CaC + 2H O → Ca(OH) + C H Doğada bulunan suların en safları sırasıyla kar ve yağmur sularıdır  Özellikle yağmur sularında çözünmüş olarak hava içindeki gazlar yanında karbondioksit, klorürler, nitratlar, sülfatlar amonyak ve askıda organik ve anorganik tozlar bulunur  Yağmur suyu içinde çözünmüş halde bulunan amonyak, nitrat ve sülfatlar toprakların zirai gücünü artırır  Su, bitki ve hayvanların beslenmesinde önemli bir faktördür  Su,çözücü katalizör ve akışkan bir ortam olarak bazı büyüklüklerin tarifinde standart referans maddesi olarak artıkların uzaklaştırılmasında, seyreltici, dağıtıcı, soğutucu, temizleyici, ısı taşıyıcısı olarak bunların yanında hidro-elektrik üretiminde çok yaygın olarak kullanılmaktadır  Sanayide hidrojen suyun elektrolizinden veya su buharı kızgın kömür içerisinden geçirilerek elde edilir  SUYUN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Suyun vücudumuzdaki bulunma yerleri ve oranları şöyledir: Vücut hücreleri %55 Lenf %20 Kan plazması %7  5 Kemikler %7  5 Vücut organlarını ayıran, koruyan Destek doku %7  5 Beyin, omurilik sıvısı %2  5 Vücudumuzda lazım olan suyun büyük bir kısmı yiyecek içeceklerle alınır  Bundan başka organik maddelerin vücudumuzda yanması ile de bir miktar su meydana gelir  Su kaybı ise idrarla, terle, solunum ve dışkıyla olur  Organizmada su kaybı % 10’u bulduğu zaman hayati tehlike başlar  Vücutta su azaldığı zaman dengenin sağlanması için önce ciltten su çekilir, kanda su azalır, kanın yoğunluğu artar ve sonunda insan ölür  SUYUN VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ Su vücutta metabolizma artıklarının atılması için bir araçtır  Su vücudun termostadı, ısı düzenleyicisidir  Vücutta su ter olarak atılırken, ısı da birlikte atılır  Bu nedenle vücut ısısı azalır  Ter buharlaşmak için vücuttan ısı alır  Böylece vücudun ısısı düşer  Vücutta gerekli olan maddeleri, gerekli yerlere taşırlar  İnsanın susamasıyla suya ihtiyacını belirtir  Lüzumlu olan su o anda alınarak su ihtiyacı giderilir  Bir insan günde yiyecek ve içeceklerle dışarıdan 2  9lt, vücuttaki kimyasal reaksiyonlarla 0  1 lt olmak üzere toplam 3 lt su alır  Buna karşılık kaybedilen su, idrarla l  5 lt, deri yoluyla (terleme şekliyle) 0  9 lt, solunum ile 0  4 lt ve dışkı ile 0  2 lt  dir  İnsanlar su ihtiyaclarını; meteor suları yer altı suları (kaynak, kuyu ve artezyen) ve yeryüzü sularından (ırmak, göl) karşılarlar  Dağlık, yüksek bölgelerdeki dere ve göl sularında organik maddeler bulunmamakla birlikte, çözünmüş organik tuzlar vardır  SULARIN TEMİZLENMESİ Küçük yerleşim yerlerindeki içme suları kaynak sularından alındığı için bunların temizlenmesi bazı küçük önlemlerle halledilir  Büyük şehirlerin içme sularının temizlenmesi zor ve uğraştırıcıdır  Bu şehirlerde küçük kaynaklar yeterli gelmediğinden büyük göl ve nehirlerden faydalanılmaktadır  Busular içerisinde sağlığa zararlı maddeler olabileceğinden temizlenmelidirler  Bu temizlenme işlemleri şu şekillerde yapılmalıdır: 1  Suyun içindeki renk, bulanıklık, koku ve kötü tat veren asılı bulunan kolloidal ve çözünmüş haldeki organik ve inorganik zehirli radyoaktif maddeleri ve hastalık yapan mikropları yok etmek  2  Demir ve mangan gibi metalleri gidermek  3  Sertliği ve sıcaklığı normal hale getirmek  4  Asitliği ve bazlığı nötrleştirmek, aşındırıcı bilhassa kurşun çözündürücü ve birikinti meydana getirici özelliği yok etmek  İçme suyunun temizlenmesinde uygulanan temel işemler: 1  Havalandırma 2  Havuzlama 3  Kabasını alma 4  Basit çökeltim 5  Pıhtılaşmış yumaklı çökeltim 6  Suların kum süzgeçlerden geçirilmesi Yavaş süzen kum süzgeçleri Çabuk süzen süzgeçler Küçük süzgeçler 1  Suların mikroplardan temizlenmesi Bunlar; 1  Kaynatma 2  Ultraviole ile dezenfeksiyon 3  Ozonla dezenfeksiyon 4  Klor dezenfeksiyonu 5  Kireç kaynağı ile dezenfeksiyon  SULARIN SERTLİĞİ Sularda çeşitli bileşikler çözünür bunlar mg/l olarak ölçülür,kalsiyum karbonat, kalsiyum oksit veya kalsiyum cinsinden ifade edilip toplanabilir  Bu çözülen bileşiklerden özellikle kalsiyum, mağnezyum gibi iki oksidasyon değerli iyonlar, sabunun köpürme kudretini azaltır, sıcak su borularında, ısıtıcılarda, buhar kazanlarında ve suyun temperatürünü yükseltmek için kullanılan kaplarda taş bağlanmasına sebep olur  Bu iyonların sabunla köpürmeye karşı direnme özelliğine sertlik denir  Buna göre, sabun sertliği ölçmek için bir ölçek olabilir  2C17 H35 COONa + M++ = (C17H35COO)2 M + Na + sabun sudaki sertlik çökelti Denklemde görüldüğü üzere, su sertliğini veren iyonları, sabun bünyesine alıp çökeltdikten sonra köpürmeye başlar  Buna göre,suda ne kadar iki değerli iyon fazla ise, diğer bir ifade ile suyun sertliği ne kadar çok ise, sabun sarfiyatı çok ve sıcak su borularında ve buhar kazanlarında taş bağlama olayı o kadar fazla olacaktır  Gerek sabun sarfiyatı, gerekse suların temperatür değişimi ile taş bağlaması , ekonomik ve ısıtma, temizleme işlerini zorlaştırması bakımından, su sertliği üzerinde durmaya değer  SERTLİĞİN SEBEPLERİ Sertliğe iki valanslı metalik katyonlar sebep olur  Bu iyonlar, özellikle Ca ,Mg ve bir dereceye kadar Sr ,Fe ve Mn iyonlarıdır  Suda çözünen bileşiklerin katyonları ile onyonları dengede olacağı da göz önünde tutulursa katyonların toplam ekivalant adedi,anyonların toplam ekivalant adedine eşit olur  Sertliğe sebep Olan katyonlar: Ca  Mg  Sr  Fe  Mn Anyonlar : HCO3--  SO4--  Cl -  NO3-  SLO3-- Suyun sertliğini veren katyon ve bunlarla dengede olan anyonlar  Toprağa düşen yağmur suları tabii sularda bulunan çok miktardaki solitleri çözmeye kudreti kafi gelmez  Suyun bu çözücülük özelliği topraktaki bakterilerin etkisi ile hasıl olan karbondioksidin suya karışarak, suda karbonik asit iyonlarını hasıl etmesinden ileri gelir  CO2 + H2O ----------- H2 CO3 -----------H+ + HCO3- Bakteri etkisi Yağmur suyu ile hasıl olur  Genel olarak sert sular, üst toprağın yoğun olduğu ve kalker bulunan yerlerden çıkar  Buna karşılık yumuşak sular da daha ziyade üst toprağın gevşek olduğu ve kalker teşekkülü az veya hiç olmayan yerlerde mevcut olur  Suların sert olması, insan sağlığına hiçbir etki yapmaz  Temizlik işlerinde sabun sarfiyatı bakımından uygun değildir  SU SERTLİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Su sertlikleri bulundukları yerin Jeolojik yapılarına göre değişir  Yüzey suları, yer altı sularından daha yumuşaktır  Su sertlikleri 10ppm CaCO3 den takriben 1800 ppm CaCO3 kadar değişiklik gösterir  Suların sertlik dereceleri şöyle sınıflandırılabilir: 0 – 75 ppm CaCO3 yumuşak 76 – 150 ppm CaCO3 orta sert 151 – 300 ppm CaCO3 sert 300 den yukarısı ppm CaCO3 çok sert DURULMA İŞLEMLERİ Durulma sularda süspansiyon halinde bulunan organik ve anorganik orjinli değişik büyüklükteki maddelerin çöktürülerek ayrılması sonucu suyun berraklaşması olayıdır  Durulma işlemi su içerisinde bulunan değişik büyüklükteki maddelerin kendi ağırlıkları ile çöktürülmesi şeklinde yapılıyorsa buna mekanik durulma işlemi adını veriyoruz  Dışarıdan herhangi bir çöktürücü madde ilavesiyle bir durulma yapılıyorsa buna da kimyasal durulma işlemi denir  Durulma işlemi denir  Durulma işlemi nehir ve göl sularının doğal olarak temizlenmesinde önemli rol oynamaktadır  Diğer taraftan kullanma suları sanayi Suları ve atık suların değerlendirilmesi için en çok kullanılan işlem durulma işlemidir  Gerek içme ve gerekse sanayi sularının temizlenmesinde kullanılan basit mekanik durulma en ucuz ve en sade işlemlerden biridir  Doğal sedimantasyon işlemi daha sonrada yapılacak temizleme işlemlerindeki yükü hafifleten ön bir işlem gözüyle bakılabilir  Örneğin daha sonra yapılacak işlem kimyasal durulma işlemi olacaksa, ön durulma işlemi yapılmış suya ilave edilecek kimyasal madde ile durulma işlemine tabi tutulmamış suya ilave edilecek madde miktarı karşılaştırılacaksa ikinci durumdaki sarfedilen kimyasal madde oldukça fazla olacaktır  Diğer bir avantajıda kimyasal durulmada kullanılan cihazda atılacak atıklarda, azalmış olacaktır  Su içerisinde bulunan bir partikülün çökme ile durulma havuzunun dibine ulaşması belirli bir zaman alacaktır  Bu zaman yatay bir havuzda akış hızını azaltarak, ya da akış süresini uzatarak veyahut havuzun derinliğini ayarlayarak suyun havuzu terketmesinden önce partikülün çökmesi sağlanabilir  Bunun için en uygun havuzlar fazla derin olmayan havuzlardır  Durulma havuzlarında bir partikülün çökme hızı hesaplanabilir  V = Q  t V= Havuzun hacmi Q= Suyun debisi T= suyun havuzda kalma süresi Durulma işleminin yapılacağı havuzun hacminin hesaplanandan fazla tutulmasında bir sakınca (maliyet dışında) olmamasına karşın küçük tutulması uygun bir durulmanın yapılmasını gerçekleştiremez  Durulma havuzları kesikli yada sürekli çalışan tipte olabilirler  Bu tip havuzlarda su bir taraftan girip diğer taraftan aynı miktarda çıkarak içerisinde bulunan maddeleri havuz içerisine bırakır  Havuzlar genellikle yatay ve dik açılı yapılırlar  Durulma sırasında meydana gelen çamurun atılması için özel tertibatlar yapılmıştır  KİMYASAL DURULMA Özellikle yeryüzündeki sular değişik miktarlarda süspansiyon halinde kaba büyük tanecikler halinde bulanıklık veren ve renk verebilen değişik tip kalloidal meddeleri ihtiva ederler  Doğal sularda bulanıklığı meydana getiren başlıca maddeler farklı tipkolloidal killerdir  Kullanma ve sınai atık sularının karışmasıyla meydana gelen kolloidler, yosunlar, bozunma ürünleri, bakteriler, bazı organik maddeler ve renk verici kolloidlerdir  Bu kollaidlerden bazıları hidrofobik, bazılarıda hidrofilik özelliklerdir  Bulanıklığı meydana getiren partiküllerin büyüklükleri çok farklı olabilmektedir  Kimyasal durulma işlemini dört kademeye ayırabiliriz: - Kimyasal maddenin ilave edilmesi - Hızlı bir karıştırma - Flokasyon - Çökme-Durulma Katılan kimyasal maddelerin suyla hızlı bir şekilde ve tamamen karışması ikinci kademede gerçekleştirilir  Üçüncü kademede ise dikkatli ve yavaş bir karıştırma yapılarak çekirdeklerin oluşumu sağlanır  Dördüncü kademede büyüyen çekirdeklerin çökmesi ile durulma işlemi gerçekleştirilir  Durulma işlemi sonucu suda kalmış olan az miktardaki çökelek daha sonra filtrasyon işleminde tamamen giderilir  FİLTRASYON Toprak altına geçen sularda doğal bir filtrasyon olur  Bizde bu olayı taklit ederek sularda bir filtrasyon işlemi gerçekleştirebiliriz  Ençok kullanılan filtrasyon maddesi kum dur  Daha sonra antrasit, taşkömürü ve kiselgur olabilir  Filtreleri çalışmaları bakımından hızlı süzen filtreler ve yavaş süzen filtreler olmak üzere iki gruba ayırabiliriz  Süzme işleminde suların arıtılması şu şekilde olur  l  Doğrudan doğruya süzme: Bir kum tabakasından geçen suda kumlar arasındaki boşluktan daha büyük tanecikler varsa bu tanecikler kum yüzeyinde tutulur  2  Durulma: Kum tabakasını birçok tabakalara sahip durulma havuzu gibi düşünebiliriz  Süspansiyon halindeki taneciklerin birleşerek daha büyük tanecikler haline geçmesi ve filtrasyonla daha kolay ayrılması  3  Biyolojik aktivite: Bu daha ziyade yavaş süzen filtrelerde önemlidir  Ancak maliyetin yüksek olması nedeniyle geniş ölçüde kullanılamaz  | 
|   | 
|  | 
|  |