Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, çeşitleri, hakkında, kaldiraç, kaldıraç

Kaldıraç Kaldıraç Nedir? Kaldıraç Çeşitleri Kaldıraç Kaldiraç Hakkında Bilgi Kaldıraç

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kaldıraç Kaldıraç Nedir? Kaldıraç Çeşitleri Kaldıraç Kaldiraç Hakkında Bilgi Kaldıraç

Kaldıraç Kaldıraç Nedir? Kaldıraç Çeşitleri Kaldıraç Kaldiraç Hakkında Bilgi Kaldıraç Tanımı Kaldıraç Çeşitleri Kaldıraç Türleri Kaldıraçlar Destek Nedir? Destek Hakkında Bilgi Destek Kaldıraç Bağlantısı Kaldıraç Bağlantısı Nedir? Kaldıraç Kaça Ayrılır
Kaldıraç Kaldıraç Nedir? Kaldıraç Çeşitleri Kaldıraç Kaldiraç Hakkında Bilgi Kaldıraç Kaldiraçlar, sabit bir destek etrafinda hareket edebilen saglam çubuklardir Kaldiracin etrafinda döndügü noktaya destek denir Uygulanan kuvvetin destek noktasina olan uzakligina kuvvet kolu, yük ile destek arasindaki uzakliga yük kolu denir Bir kaldiraçta kuvvet kolu, yük kolundan ne kadar uzun olursa, bu kaldiraçla kaldirilabilecek yük de o kadar büyük olur

Dengede olan bir kaldiraçta kuvvetle kuvvet kolunun çarpimi, yükle yük kolunun çarpimina esittir Buna kaldiraç baglantisi denir

Kuvvet x Kuvvet kolu = Yük x Yük kolu
Kaldiraçlar, destek noktasinin bulundugu yere göre çift ve tek tarafli kaldiraç olmak üzere iki gruba ayrilir

Çift Tarafli Kaldiraç
Destegin ortada oldugu kaldiraçlara denir Kuvvetin yönünü degistirir, kuvvetten kazanç saglar Günlük hayatta çift tarafli kaldiraca benzer pek çok araç kullaniriz Örnegin makas, pense, esit kollu terazi, levye, kayik küregi, tahterevalli destegin ortada oldugu kaldiraca benzer araçlardir

Tek Tarafli Kaldiraç
Destegin uçta oldugu kaldiraçlardir Iki çesittir:

Destegin uçta, yükün ortada oldugu kaldiraç Kuvvetten kazanç, yoldan kayip vardir Destegin uçta, yükün ortada oldugu kaldiraçlara örnekler; el arabasi, findik kiracagi, gazoz açacagi, insan çenesi
Destegin uçta, kuvvetin ortada oldugu kaldiraç Yoldan kazanç, kuvvetten kayip vardir Bu çesit kaldiraca örnekler; cimbiz, masa, is makinelerini pistonla çalisan kollari, ön kollarimiz
Kaldiraçta Kuvvet Kazanci:

Basit makinelerde kuvvet kazanci, yükün kuvvete orani olarak ifade edilir

yük x yük kolu = kuvvet x kuvvet kolu olduguna göre,
kuvvet kazanci = Yük/Kuvvet=Yük kolu/Kuvvet kolu olarak yazilabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com