![]() |
Günümüzde Kaybolan Meslekler Unutulmuş Kaybolmuş Meslekler Günümüzde Kaybolan Meslek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Günümüzde Kaybolan Meslekler Unutulmuş Kaybolmuş Meslekler Günümüzde Kaybolan MeslekGünümüzde Kaybolan Meslekler Unutulmuş Kaybolmuş Meslekler Günümüzde Kaybolan Meslek Dalları Günümüzde Olmayan Meslekler Günümüzde Kaybolan Meslekler Unutulmuş Kaybolmuş Meslekler Günümüzde Kaybolan Meslek Basmacı Basma en yaygın kullanılan kumaştı; dar gelirli, hatta orta halli ailelerin kadın ve kızları basma giyerlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Celep Kentlere koyun ve sığır getirip satan esnafa celep denirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nalbant Taşıma ve ulaşım sektöründe kullanılan hayvanların nallanması, hayvan tırnakları altına demir parçası yani nal ya da nalça çakılması, nalbantlığı yaygın bir hale getirmişti ![]() ![]() ![]() Mestçi Kundura ya da pabucun içine giyilen yumuşak ayakkabıya mest denirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sayacı Saya, ayakkabının yumuşak olan üst bölümü yani yüzüydü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rençber Rençber, ilk evrelerde çiftçi anlamına geliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Sepetçi Plastikten önce su geçirmez kaplar topraktan ya da bakırdan yapılır, diğerleri saz, kamış ya da ince dallardan örülürdü ![]() ![]() ![]() ![]() Urgancı Keten, kenevir, pamuk gibi dokuma maddelerinden yapılan ince halatlara urgan denirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bacacı İstanbul’da yangınların büyük çoğunluğu, temizlenmesi ihmal edilmiş bacalardaki kurumların tutuşmasıyla çıkıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Bileyci Bıçak ve emsali şeyleri çarka tutup bileyen esnaf genellikle seyyardı ![]() ![]() ![]() ![]() Erikçi Osmanlı çoğu kez kendi bağ, bahçe ve bostanındaki meyveyi tüketiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarımsakçı Osmanlı mutfak kültüründe sarımsağın ayrı bir yeri vardı ![]() ![]() ![]() Limonatacı Limonata, dünün gazozu ya da “kola”sıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hallaç Hallaç bugünkü döşemecilerin bir anlamda dününü simgeliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Bezzaz Bugünkü manifaturacıların karşılığı olarak, bez ve kumaş satan esnafa bezzaz, çarşılarına Bezzazistan denirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zerzevatçı Zerzevat sebze anlamına geliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Çömlekçi Topraktan yapılmış çanak, çömlek, testi, sürahi, bardak, kase, küp ve saksı gibi eşyalar satan esnafa çömlekçi denirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Değirmenci Değirmenci aslında un öğüten esnafa denirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kolancı Hayvanın semerini ya da eyerini bağlamak için kullanılan örme ya da kayış bağa kolan deniyordu ![]() ![]() ![]() Fesçi Fes, II ![]() ![]() ![]() ![]() Kavuncu Kavun ve karpuz, mevye olarak tüketildiği gibi, Osmanlı’nın tatlı ve su ihtiyacını da gideriyordu ![]() ![]() ![]() İncirci Dünün insanı şeker ihtiyacını büyük ölçüde meyveyle gideriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Leblebici Dünün kuruyemişlerinin başında leblebi gelirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Pilavcı Günümüz lokantasında tüketilen birçok besin maddesi, dün seyyar satıcılarca da pazarlanırdı ![]() ![]() ![]() Salepçi Salepçi dünün seyyar muhallebicisiydi ![]() ![]() ![]() ![]() Kozacı İpekli kumaş üst gelir gruplarınca tüketilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzümcü Bağ, bahçe, bostan eski kentlerin dokularının bir parçasıydı ![]() ![]() ![]() ![]() Şerbetçi Meşrubat sektörünün gözdesi şerbetti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Darıcı Darı tohumları, buğday gibi besin maddesi olarak kullanılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çıracı Osmanlı uzun yıllar enerji kaynağı olarak odun kullanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deveci Demiryolu öncesi kara ulaşımında en yaygın kullanılan hayvan deveydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sucu Eski zamanlarda hemen her evin bir kuyusu vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lehimci Plastik öncesinde yaygın kullanılan maden kaplar, ev ekonomilerinde toprak kapların yerini aldı ![]() ![]() ![]() ![]() Ciğerci Batılı seyyahların en gözde seyyar satıcısı, omuzda sırıkla dolaşan ciğerci ve paçacıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sepet Hamalı Motorlu araçlar öncesi kent içi yükleme, boşaltma ve taşıma işleri hamal esnafının gediğiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sırık Hamalı Fıçı gibi hacimli, yekpare ve ağır yük, sırık hamallarınca taşınırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demirci Fabrika üretimi öncesi pek çok eşya ve alet, insan eliyle demirden yapılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adını Bilip Kendisini İyi Bilmedikleriniz Fotoğrafçı 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Berber 1876’ya kadar, çarşı-pazarları, selâtin cami avlularını ve zaman zaman mahalle aralarını dört dönen berberlerin ayaklarının çıplak ve kollarının sıvalı olması gerekirdi ![]() ![]() ![]() Tüccar 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oduncu Osmanlı’nın temel enerji kaynağı odundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Portakalcı Dünün İstanbul’unda portakal nadirattandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurtacı Dar gelirli Osmanlı’nın temel protein kaynağı yumurtaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Simitçi Günümüzde hamburgerin yerine göz diken simit, dünün “fast food”uydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balıkçı Balık, kıyı kenti insanının temel besin maddelerinden biriydi ![]() ![]() ![]() Sütçü Süt, Osmanlı mutfağının olmazsa olmazıydı ![]() ![]() ![]() Nakliyeci Nakliyeci taşıma sektörünü temsil ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kebapçı Lokanta Osmanlı’ya ancak 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekerci Bayramlık akide şekerinin yanı sıra, şekerden ibikli horozlar, şekere bulanmış elmalar, kuru incir ve ceviz, çocukların gözde şeker türleriydi ![]() ![]() ![]() ![]() Süpürgeci Ev ekonomisinde temizlik aracı süpürgeydi ![]() ![]() ![]() ![]() Dondurmacı Seyyar dondurmacılar, Uludağ gibi uzak yörelerden getirilen kar ya da buz içinde döndürülerek buz haline getirilen limonata, şerbet ve şekerli sütü yaz aylarında pazarlarlardı ![]() ![]() ![]() Vezir-i Azam: padişahtan sonraki en yetkili devlet adamıdır ![]() ![]() ![]() Vezir: sadrazamdan sonraki en yetkili kişidir ![]() ![]() Kazasker: Anadolu ve Rumeli'de olmak üzere iki ayrı kazasker bulunurdu ![]() ![]() ![]() ![]() Defterdar:Anadolu ve Rumeli'de iki ayrı defterdar vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Nişancı:Tapu,kadastro,fethedilen yerleri gelirlerine göre deftere kaydetmek işlerini yürütürdü ![]() Şeyhülislam: Devlet'te iken verilen kararların İslam'a uygun olup olmadığına karar verir, bu karara fetva denirdi ![]() ![]() Kaptan-ı Derya: donanma ve denizcilikle ilgili işlerden sorumludur ![]() ![]() Divan-ı Hümayun 2 ![]() ![]() MUSAVVİR: tasvir edenler NAKKAŞLAR: süsleme yapanlar ZERGERAN: kuyumcular SİMKEŞHAN: gümüş işlemeciliginin yapıldıgı yer ZERGUDAN: altın işleyen PİSTUNDUZAN: kürkçüler ZERNİŞANİ: altınla süsleme yapanlar KUFTEGERAN: maden üzerine süsleme yapanlar ŞİMŞİRGERAN: kılıçcılar KARTGERAN: bıçakcılar SİPERDUZAN: kalkancılar ÇİLİNGERAN: anahtar ve kilitci KAZGANYAN: kazancılar ABA-I BAFAN: yün dokumacıları KAŞ-İGERAN: çiniciler CAMGER: camcılar HAKKAK: oymacılar KAZZAZLAR: ipekçiler DÜZ: terziler MİŞGER: bakırcılar KALIÇECİ: halıcı ZİHGİRCİ: okun arkasında parmagını taktıgın yüzük HALLAÇ: pamuk yün didici MÜCELLİT: ciltci MIKRIPHAN: sazcı
|
![]() |
![]() |
![]() |
Günümüzde Kaybolan Meslekler Unutulmuş Kaybolmuş Meslekler Günümüzde Kaybolan Meslek |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Günümüzde Kaybolan Meslekler Unutulmuş Kaybolmuş Meslekler Günümüzde Kaybolan MeslekKeçe, yün, kil ya da pamugun islak ortamda çignenip dövülerek liflerinin birbirine kaynasmasiyla elde edilen ve örtü, yaygi, çadir, giysi yapiminda kullanilan kaba kumastir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kosum, bir kosum hayvaninin araba, kagni gibi araçlara ya da saban, pulluk gibi aletlere kosulmasini saglayan kayis takimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasir, kurumus bitki saplari ve saz gövdelerinin birbirine geçirilmesiyle örülen, genellikle taban dösemesi bazen duvar ve tavan kaplamasi olarak kullanilan bir cins yaygidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nalbantlik, At, essek, katir gibi binek ve hizmet hayvanlarinin toynaklarina koruma amaciyla nal çakma zanaatina nalbantlik denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esanscilik, iki kapakli dört tarafi cam bir kutu içine yerlestirilmis küçük siselerde esans satma isidir ![]() ![]() ![]() Semer = Beygir,katir,esek gibi hayvanlarin sirtina yük baglamak bazende binmek için kullanilan, agaç bir iskeletin sazla doldurulmus “yatak”tan olusan üstlügüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kasikcilik, Anadolu’da, ilk kasiga, Çatalhöyük ve Hacilar’da rastlanmistir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sedefkarlik , sedef üzerinde çalisma, sedef kakma esya yapimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasirdan ya da sazdan örülerek yapilmis kulplu torbaya zembil denir ![]() ![]() ![]() ![]() Urgancilik, urgan yapim ve satis isidir ![]() ![]() ![]() ![]() TAS ISÇILIGI, Yerlesik hayata geçmeleriyle birlikte Türklerin hayatinda tasin önemli bir yeri olmustur ![]() ![]() ![]() ![]() Cömlekcilik Çömlek,topraktan yapilan ve pisirilerek saglamlastirilan kap, tenceredir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Attarlar (Eczanelerden önce onlar vardı) Osmanlı döneminde, usta-çırak usulüyle yetişen attarlar, ilaç yapımında kullanılan hammaddeleri satan ve ilaç hazırlayan esnaf topluluğuydu ![]() Bu meslek erbabı, dış ülkelerden getirilen nebati, hayvani ve cemadi hammaddeleri â??kökçüâ?� denilen esnaftan aldıkları maddeleri ve kendilerince hazırlanan ilaç tertiplerini satıyorlardı ![]() ![]() Kimi İstanbul attarları ise kaliteli hammadde elde etmek için bahçelerinde adaçayı, biberiye, boruçiçeği, hatmi, kekik, kudret narı, oğulotu, reyhan ve zater gibi tıbbi bitkiler yetiştirip yaprak ve köklerini zamanında toplayıp kurutarak tezgaha koyarlardı ![]() İstanbulâ?? da 17 ![]() ![]() ![]() ![]() Ayvazlar (Her biri emre amade) Avrupa malikanelerindeki servantların bir benzeri olan ayvazlar, XVIII ![]() ![]() İşe koyulmuş, hazır bekleyen anlamına gelen bu kelime, çoğu Van yöresinden gelen ve konaklarda çalışma imkanı bulan Ermeni gençlerine deniyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Konaklardaki ayvazlar bekçilik yapar, geleni karşılar, oda kapılarında emir için bekler, yemek servisi yapar, odun kırar, su taşır, çarşı Pazar işlerine bakar ve gerektiğinde kayıkçılık bile yapardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cezzarlar (Seyyar kasaplar) Şehirlere yerleşimin artmasıyla birlikte pek çok esnaf gibi cezzarlar da yerleşik düzene geçti ![]() Esnafın henüz yerleşik hayata geçmediği eski dönemlerde cezzarlar, tıpkı ciğerciler gibi omuzlarında üzerine etler dizilmiş bir sırık, ellerinde etleri kesecek büyük bir bıçak ve bellerine bağlı bir peştemalla sokaklarda dolaşırlardı ![]() Mallarını satabilmek için de â??semizâ?� ya da â??semiz etlerim varâ?� diye bağırırlardı ![]() ![]() ![]() Çığırtkanlar (Olmazsa olmazlar) Herhangi bir şey üzerine ilgi toplamak, müşteri çekmek için yüksek sesle bağırtılan adamlardı ![]() Herhangi bir şey üzerine ilgi toplamak, müşteri çekmek için yüksek sesle bağırtılan adamlardı ![]() ![]() Sokaklarda seyyar dolaşan satıcıların her birinde bir çığırtan çalışması zorunlu gibiydi ![]() ![]() Kassarlar (Havuzda kuru temizleme) Eski kayıtlarda kassar şeklinde tesadüf edilen çırpıcı kelimesi Türk diline â??çırpmakâ?� kökünden geldi ![]() Eski kayıtlarda kassar şeklinde tesadüf edilen çırpıcı kelimesi Türk diline â??çırpmakâ?� kökünden geldi ![]() ![]() Kassarlar ise özel bir şekilde inşa edilmiş taş havuzlarda halı, kilim, tülbend, keçe ve benzeri şeyleri yıkama yani suda çırparak temizleyen kişilere denirdi ![]() Kemankeşler (Geçmişin okçuları) Ok, Türklerâ?? in savaşta en büyük silahları, okçuluk da barışta en büyük sporlarıydı ![]() Türk boyları dünyanın dört bir yanına dağılırken ok ve yayı da beraberlerinde götürürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekkede toplantı ve idman salonlarının yanı sıra hocalar için özel daireler, kemankeş denilen okçulara ücretsiz yemek dağıtan bir aşevi vardı ![]() ![]() ![]() Mahyacılar (Sadece Ramazan ve bayramlarda çalışırlardı) Kurulmadan önce kareli bir kağıt üzerine kalıbı hazırlanıp kandillerin yeri belirlenirdi ![]() Ramazan ve bayram gecelerinde çift minareli camilerde iki minare arasında gerili iplere kandiller asarak yazı yazma ya da şekil yapma geleneği, İslam dünyasında sadece Türklere özel olup özellikle İstanbulâ??da gelişmiş bir sanattı ![]() Mahyacılar, çifte minareli camilerin minarelerinin arasında â??dış mahyaâ?�; Ayasofya, Sultanahmed, Süleymaniye ve Nuruosmaniye camilerine de â??iç mahyaâ?� kurarlardı ![]() ![]() ![]() Sakalar (Günümüzün sucuların yaya hali) Eski İstanbul evlerinde su ihtiyacı çeşitli şekillerde karşılanırdı ![]() En basit çözüm tabii ki her evin yakınındaki çeşmelerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ay sonunda da paralarını toplardı ![]() ![]() ![]() Savatçılar (Modası 150 yıl geçmedi) Arapça â??karaâ?� anlamına gelen sevad sözcüğünden gelen savar, gümüş üzerine kara nakışlar yapılan bir sanat dalıydı ![]() Savat yapılmadan önce önce bu işin tatbik edileceği eşyaların; tokaların, kemerlerin, hançer kabzalarının, tütün tabakalarının, muskaların ve dua taslarının yüzeylerine kalemkarlar tarafından çeşitli şekillerin işlenmesi gerekirdi ![]() ![]() Bunu söz konusu motif, yazı ve resimlerin üzerine kuru olarak sıvayarak â??ekme savatâ?�, toza boraksla karıştırıp macun haline getirdikten sonra sürmek suretiyle de â??sürme savatâ?� yaparlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seleciler (Ruhsatlı dilenciler) Yünden hırkaları, ellerinde alemleri, başlarında hasırdan destarları olan dilenciler 16 ![]() ![]() ![]() Tanzifatçılar (Zamanın çöpçüleri) Pirleri Verrad Berberi olan tanzifatçılar, 17 ![]() ![]() Üzerilerinde kırmızı ve siyah meşin kaftanlar vardı ![]() ![]() â??Çöp çıkaramâ?� diye bağırarak sokaklarda dolaşır, evlerin kapılarını çalarak aldıkları çöpleri sırtlarındaki küfelere yükleyerek götürürlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|