![]() |
Cümlenin öğeleri Ve özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cümlenin öğeleri Ve özellikleriCÜMLENİN ÖĞELERİ VE ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM Cümleyi oluşturan yapı taşlarıdır ![]() YÜKLEM: Cümlenin temel öğesi, olmazsa olmazıdır ![]() Cümleyi yargıya bağlar ve yüklemsiz yargı olmaz (yüklemsiz yargı olmazsa yüklemsiz cümle de olmaz ![]() Temel özelliği yargı bildirmesidir ![]() Diğer öğeleri yüklem yönlendirir ![]() ![]() ![]() Örn:Bir şekerli bir ıspanaklı (yargı bildirmediği için cümle değildir ![]() Önce anneanneme gittim ![]() Gizemli ama sıcak biri ![]() ![]() ![]() Size katmer versek kabul eder misiniz?(soru cümlesi olduğu için sanki yargı yokmuş gibi görünüyor ama soru da yanıt isteme olduğu için bir yargı vardır ![]() ÖZNE: (KİM, NE, HANGİSİ sorularına yanıt verir ![]() Yapan veya kendisiyle ilgili bir durumu üzerine alan,olan sözcük veya sözcük öbekleridir ![]() -YAPAN,OLAN -yapan KİM,olan NE örn:Büyükler arka sıraya otursun ![]() Bu saatte sokağa çıkmak tehlikelidir ![]() Kim konuyu özetlesin?(özetleyen kim) ÖZNE ÇEŞİTLERİ: A)GERÇEK ÖZNE: Cümlede fiilin belirttiği işi yapan veya eylemi etkileyendir ![]() Cümlede eden veya olan öğedir ![]() Örn:Ali ata bak ![]() B)GİZLİ ÖZNE: Cümlede olmayan ama yüklemde gizli olan öznedir ![]() Örn:Buraya gelir misin?(kim-sen-g ![]() C)SÖZDE ÖZNE: Nesne durumundaki öğenin özneymiş gibi algılanması ![]() Yüklemin edilgen yapma eki (-ıl) ni alması ![]() Örn:Cam kırıldı ![]() Araba devrildi ![]() NESNE:(NE, NEYİ, KİMİ, KİMLERİ sorularına yanıt verir) Öznenin yaptığı işten etkilenen öğedir ![]() Öznenin eyleminden doğrudan etkilenendir ![]() 1 ![]() -Belirtme durumu eki (-i) ni almış nesnedir ![]() -NEYİ, KİMİ, KİMLERİ sorusuna yanıt verir ![]() 2 ![]() -Yalın durumda olan -Gerçek öznesi olan bir cümlede “ne?” sorusunun yanıtıdır ![]() -NE sorusunun yanıtıdır ![]() Örnekler:-Ahmet orada da arkadaş buldu ![]() -Ahmet orada da arkadaşını buldu ![]() TÜMLEÇLER: Yüklemi, cümleyi anlamca tamamlayan, pekiştiren, tümleyen öğelerdir ![]() DOLAYLI TÜMLEÇ: Yönelme(-a),bulunma(-da),çıkma/ayrılma(-dan) eklerini kesinlikle alırlar ![]() -Kim-e, kim-de, kim-den -Ne-y-e, nere-y-e, nere-de, nere-den örn:(NEREYE,NEREDE,NEREDEN) Tavuk ambara koşar ![]() Tavuk ambarda şişer ![]() Tavuk boğazdan iner ![]() Örn:(KİME,KİMDE,KİMDEN) Ali,Ahmet’e baktı ![]() Kitap,Ahmet’te duruyor ![]() Yanıt,Ahmet’ten geldi ![]() ZARF TÜMLECİ: Yüklemi ZAMAN,MİKTAR,DURUM,YÖN bakımından tümleyen öğedir ![]() -ne zaman,ne kadar,nasıl,nereye -nereye sorusunun yanıtının zarf tümleci olabilmesi için yönelme eki(-e)ni almaması gerekir ![]() Örn: Toprak,derin derin ürperdi Ona yüz lira kadar borçlandı ![]() Uyarı: Yer yön zarfları (ileri, beri, içeri, yukarı, aşağı, geri, ileri) ad durum eklerinden (-e, -de, -den) birini alırlarsa dolaylı tümleç olurlar: Örn: Yukarı gel ![]() Yukarıya gel ![]() İleri git ![]() İleriye git… UYARI: Yükleme sorulacak sorularla sırasıyla, özne, nesne, dolaylı tümleç ve diğer tümleçler bulunur ![]() ARA SÖZ: Tek başına kullanılmayan; ancak bir cümlenin anlamını tamamlayan yargısız anlatımdır ![]() Örn: İşte o zaman, iki canciğer dostum, Gül’le Serap, bana çok kırıldılar ![]() Oraya, o üzüntü duydukları yere gitmek istiyorlardı ![]() Onun kadar işine – belki iyi belki kötü – düşkün bürü yoktur ![]() ARA CÜMLE: Asıl cümleyle yapısal bağlantısı bulunmayan yargılı anlatımdır ![]() ![]() Örn: Hızlı hızlı, çünkü yağmur yağıyordu, avluyu geçerek eve geldi ![]() Buraya , sanki çok da umurumda, neden geldiğini uzun uzun anlattı ![]() VURGU: Yükleme en yakın öğedir Yüklem bir cümlede temel olduğu için kendisine yakın öğeyi veya sözcüğü daha çok belirginleştirir ![]() Seslendirirken yükleme yakın öğe veya sözcük daha belirgin söylenir ![]() ![]() Örn: Türkülerimi herkes dinlesin ![]() Artık bırak beni ![]() Okulların kapanmasına daha çok var ![]() Uçmak her zaman içimde saklı durur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Cümlenin öğeleri Ve özellikleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Cümlenin öğeleri Ve özellikleriCÜMLENİN ÖĞELERİ Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir ![]() ![]() Bir cümlenin oluşması için en önemli şart, kip ve şahıs bildiren bir unsurun bulunmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Cümlede bulunabilecek öğeler, yüklem, özne, nesne ve tümleçlerdir ![]() ![]() Yüklem Cümlede kip ve zaman bildirerek yargıyı ortaya koyan temel unsurdur ![]() ![]() ![]() Cümlede yüklemi bulmak için herhangi bir öğeye soru soramayız ![]() ![]() Örneğin; “Biliyorum” sözü “bilmek” eyleminin şimdiki zamanla çekimlendiğini gösteriyor ![]() ![]() ![]() “Biraz önce gelen çocuk, kapıcının kızıydı ![]() cümlesindeki altı çizili söz isim tamlaması olduğundan; “O, eskiden, yaramaz bir çocuktu ![]() cümlesindeki altı çizili söz sıfat tamlaması olduğundan birbirinden ayrılmaz ve birlikte yüklem olur ![]() Özne Cümlede yüklemin bildirdiği işi, hareketi yapan ya da oluş içinde bulunan öğedir ![]() ![]() ![]() Cümlede özneyi bulmak için yükleme “kim” ve “ne” sorularını sorarız ![]() ![]() Örneğin; “Öğretmen soruyu bana sordu ![]() cümlesinde “sordu” yüklemdir ![]() ![]() ![]() ![]() Cümlede özne yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi, açık olarak verilebileceği gibi, yüklemin çekiminden de çıkarılabilir ![]() ![]() “Sana bu kitabı iki günlüğüne verebilirim ![]() cümlesinin yüklemi “verebilirim” sözüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her cümlede özne bulunmaz ![]() ![]() “Kasabaya bu yoldan gidilmez ![]() cümlesinde “Gidilmeyen ne, gidilmeyen kim?” gibi sorulara cevap alınmaz ![]() ![]() Nesne Cümlede yüklemin bildirdiği işten etkilenen öğedir ![]() ![]() Nesneler hal ekini alıp almamalarına göre iki grupta incelenir ![]() 1 ![]() Nesne görevinde bulunan söz, “-i” hal ekini almışsa, nesneye belirtili nesne denir ![]() “Çiçekleri annesine verdi ![]() cümlesinde “Çiçekleri” nesnesi “-i” hal eki aldığından belirtili nesnedir ![]() 2 ![]() Nesne görevinde bulunan söz “-i” hal ekini almamışsa nesne, belirtisiz nesnedir ![]() “Annesi için çiçek topladı ![]() cümlesinde “çiçek” nesnesi bu eki almamış ve belirtisiz nesne olmuştur ![]() Dolaylı Tümleç Yüklemin yöneldiği, bulunduğu, çıktığı yeri gösteren öğedir ![]() ![]() ![]() ![]() “Elindeki kitap ve defterleri bana verdi ![]() cümlesinde altı çizili öğeyi bulabilmek için yükleme “kime” sorusunu soruyoruz ![]() ![]() ![]() “Sizinle ancak yaza görüşürüz ![]() cümlesinde altı çizili sözcük de “-e” hal ekini almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() “Kimseye sormadan dışarı çıktı ![]() cümlesinde ise altı çizili öğeyi bulmak için yükleme “nereye” sorusunu soruyoruz ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi sorular ve cevapların aynı ekleri alması koşulu, birbiriyle karışan öğeleri ayırt etmemizi sağlıyor ![]() Aynı durumu “-de” ve “-den” eklerinde de görebiliriz ![]() “Beni sınıfta iki saattir bekliyormuş ![]() cümlesindeki altı çizili öğeyi cevap olarak almak için, yükleme “nerede” sorusunu soruyoruz ![]() ![]() “Hepimiz iki saattir ayakta bekliyoruz ![]() cümlesinde ise altı çizili öğeyi bulabilmek için yükleme “nasıl” sorusunu sormamız gerekiyor ![]() ![]() ![]() “O, iki gün önce buradan ayrıldı ![]() cümlesinde altı çizili öğe “nereden” sorusuna cevap vererek dolaylı tümleç olmuş ![]() “Senin de gelmeni yürekten isterdim ![]() cümlesinde altı çizili öğe “nasıl” sorusuna cevap verdiğinden dolaylı tümleç değildir ![]() “Şu elmadan üç kilo verir misin?” cümlesinde altı çizili öğeyi bulmak için “neyden” sorusunu yükleme soruyoruz ![]() ![]() “Hastalandığından gelmedi ![]() cümlesinde altı çizili öğeyi ise “niçin” sorusuyla buluyoruz ![]() ![]() Örnekleri daha da çoğaltabiliriz ![]() ![]() ![]() Zarf Tümleci Yüklemin zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vb ![]() ![]() ![]() “Hava kararmadan köye inmeliyiz ![]() cümlesindeki altı çizili zarf “ne zaman”; “Dosta düşmana muhtaç olmadan yaşamalıyız ![]() cümlesinde altı çizili zarf “nasıl”; "Aldığı notlar şaşılacak kadar yüksekti ![]() cümlesindeki altı çizili zarf “ne kadar”; “Tek bir söz bile söylemeden içeri girdi ![]() cümlesindeki altı çizili zarf “nereye”; “Zamanımız kalırsa bir örnek daha çözeriz ![]() cümlesindeki altı çizili zarf “hangi takdirde” sorularına cevap vermişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cümleyi öğelerine ayırırken dikkat edilmesi gereken bir husus, azlık - çokluk zarflarının kullanımıdır ![]() “O, çok çalışkan bir öğrencidir ![]() cümlesinde yüklem, altı çizili sözün tamamıdır ![]() ![]() ![]() ![]() “O, çok çalışkandır ![]() şeklinde kullansak, “çalışkandır” yüklem “çok” zarf tümleci olacaktır ![]() ![]() “Kafesteki kuşların tüyleri, şaşılacak kadar parlaktı ![]() cümlesi verilmiş ve “şaşılacak kadar” öğesine zarf tümleci denmiştir ![]() Edat Tümleci Çıkmış sorularda, seçeneklerde bile olsa, edat tümleci adının geçtiği görülmemiştir ![]() ![]() ![]() Yüklemin ne ile, kimin ile, hangi amaçla, yapıldığını gösteren söz öbeklerine edat tümleci denir ![]() “O, bütün yazılarını, dolma kalemle yazar ![]() “Bu araştırmayı arkadaşlarıyla yapmış ![]() “Bu yemekleri sizin için hazırladım ![]() cümlelerindeki altı çizili söz öbekleri edat tümleci sayılır ![]() Cümle içinde her söz, cümlenin bir öğesi durumunda değildir ![]() ![]() ![]() “Ahmet, sana defalarca geç kalmamanı Dolaylı Zarf Nesne söylemedim mi?” yüklem Görüldüğü gibi “Ahmet” sözü cümlede yükleme sorulan herhangi bir soruya cevap vermiyor yani cümle dışı unsurdur ![]() CÜMLE VURGUSU Cümlede asıl anlatılmak istenen öğe vurgulanır ![]() ![]() ![]() ![]() “O, beni, hep burada bekler ![]() Özne Nesne Zarf Dolaylı Yüklem Tümleci Tümleç cümlesinde yükleme en yakın öğe dolaylı tümleç olduğundan, en çok vurgulanan öğe de odur ![]() ARASÖZ Cümleyi söylerken söz arasına sıkıştırılan, bazen bir öğenin açıklayıcısı, bazen cümle dışı unsur olan söz veya söz öbeklerine arasöz denir ![]() ![]() Açıklamadan da anlaşılacağı gibi arasözün iki işlevi vardır ![]() “O kasabayı, doğduğum yeri, bu kitapta tanıttım ![]() Tümleç cümlesinde “doğduğum yeri” sözü, kasaba hakkında söylenmiştir ve kasabayı açıklamaktadır ![]() ![]() Arasöz daima açıkladığı öğeden sonra gelir ![]() “Ahmet, siz de çok iyi bilirsiniz, derslerine pek çalışmaz ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Cümlenin öğeleri Ve özellikleriözne Dolaylı Zarf Yüklem Tümleç Tümleci cümlesinde “siz de çok iyi bilirsiniz” sözü cümlenin geneli üzerinde açıklama yapan, ancak herhangi bir öğeyle ilgili olmayan bir arasözdür ![]() ![]() Arasöz ve aracümleler iki virgül arasında ya da iki kısa çizgi arasında verilir ![]() “Anneme, hayatını bana adayan kadına, saygıda kusur etmem ![]() D ![]() “Odaya girdiğimde, neden olduğunu bilmiyorum, içim garip bir hüzünle doldu ![]() Zarf Tümleci Özne Zarf Tümleci Yüklem cümlelerinde koyu renkle gösterilen sözler de arasözdür ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Cümlenin öğeleri Ve özellikleriPaylaşım için Teşekkürler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|