Besin Zehirlenmesi Nedenleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Besin Zehirlenmesi NedenleriBesin Zehirlenmesinin Nedenleri Besin Zehirlenmesi NedenleriBesin Zehirlenmesinin Sebepleri Besin Zehirlenmesi Neden Olur Besin zehirlenmesi yapan mikroorganizmalar bakterilerdir Bu bakteriler en iyi oda ısısında çoğalırlar ve yaşamlarını devam ettirirler Bu yüzden yiyecekler hazırlanırken bunların yüksek derecede ve homojen bir şekilde pişirilmesi gerekir Homojen bir şekilde pişirme sağlamak için kızartma yerine fırınlar ve özellikle mikrodalga fırınların ve düdüklü tencerelerin kullanılması daha önemlidir Bu bakteriler yüksek sıcaklarda ölebileceği gibi düşük sıcaklıklarda da çoğalmalarını gerçekleştiremezler ve besin zehirlenmesine neden olmazlar Bu nedenle +4'nin altındaki sıcaklıklarda besinleri saklayarak ve gerekirse derin dondurucu kullanılarak bakteri üremesi engellenmiş olur Bu şekilde besinler saklanır fakat mutlaka son kullanma tarihinden önce tüketilmesi gerekir Ayrıca asitli gıdalar ya da ortamlar, nem miktarının düşük olması bakterilerin üremesini engeller Bu yüzden çay, kahve, pastorize süt, yoğurt, iyi pişirilmiş yiyecekler tüketilmesi oldukça güvenilir gıdalardır
|
|
|
|