Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, deniz, kuvvetleri, sınırlandırma, washington

Washington Deniz Kuvvetleri Sınırlandırma Antlaşması

Eski 05-08-2009   #1
Şengül Şirin

Washington Deniz Kuvvetleri Sınırlandırma Antlaşması

Washington Deniz Kuvvetleri Sınırlandırma Antlaşması, 6 Şubat 1922 Deniz kuvvetlerini sınırlamaya ilişkin antlaşma Bu doğrudan doğruya Uzardoğu meselelerinden doğmuş olup Uzakdoğu'da Japonya ile Birleşik Amerika arasındaki rekabetle yakından ilgilidir Uzakdoğu meselesini ele almak üzere bu bölge ile ilgili devletler 1921 Kasım'ında Washington'da biraraya geldi Konferans, birçok anlaşma imzalanarak 6 Şubat 1922'de sona erdi 6 Şubat 1922'de Birleşik Amerika, İngiltere, Japonya, Fransa ve İt

W ashington Deniz Kuvvetleri Sınırlandırma Antlaşması, 6 Şubat 1922

Deniz kuvvetlerini sınırlamaya ilişkin antlaşma Bu doğrudan doğruya Uzardoğu meselelerinden doğmuş olup Uzakdoğu'da Japonya ile Birleşik Amerika arasındaki rekabetle yakından ilgilidir Uzakdoğu meselesini ele almak üzere bu bölge ile ilgili devletler 1921 Kasım'ında Washington'da biraraya geldi Konferans, birçok anlaşma imzalanarak 6 Şubat 1922'de sona erdi 6 Şubat 1922'de Birleşik Amerika, İngiltere, Japonya, Fransa ve İtalya arasında "Deniz Silahlarının Sınırlanması" anlaşmazı imzalandı Bu anlaşma ile 35000 tonu geçmiyecek olan ve capital ships denen büyük gemiler bakımından her devletin sahip olabileceği deniz gücü sınırlanmıştı Bu sınırlama ile Birleşik Amerika 525000, İngiltere 525000, Japonya 315000, Fransa 175000 ve İtalya da 175000 tonajında büyük gemilere sahip olacaktı Bunun oran olarak ifadesi sırasıyla, 5, 5, 3, 1,67 ve 1,67 dir

Uzakdoğu'daki Japon emperyalizmi bu antlaşma ile bu emperyalizmin vasıtaları bakımından sınırlanmış ve frenlenmiş olmaktaydı Lakin antlaşmanın en az bunun kadar önemli bir başka tarafı da İngiltere'nin Trafalgar'dan beri elinde tuttuğu rakipsiz deniz üstünlüğünü şimdi ilk defa Amerika ile paylaşmasıydı Şüphesiz bu da Amerikan için başka bir zaferdir

Bu antlaşmalarla İngiltere de, Japonya ittifakından ayrıldıktan sonra Uzakdoğu'da Birleşik Amerika'ya dayanmaya başlayacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com