09-06-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye'de Psikolojinin Tarihçesi
Türkiye'de Psikolojinin Tarihçesi
Türkiye'de psikolojinin tarihini 15 yy da Sultan 2 Mehmed döneminde kurulan akil hastanesine dayandirabiliriz Bu hastenede, akil hastaliginin diger hastaliklar gibi oldugundan yola çikarak hastalari müzikle ve sporla tedavi yoluna gidilmistir Bugünkü anlamda psikoloji çalismalarina ise 1915 yilinda, Istanbul Üniversitesi'ni yenilestirme plani çerçevesinde Almanya'dan davet edilen pröfesörlerin egitim vermek üzere Istanbul'a gelmeleriyle baslanmistir Pröfesör Anschütz I Ü'de kurulan Psikoloji Kürsüsünün basina getirilmis ve burada Almanya'da oldugu üzere psikoloji deneysel bir bilim olarak ele alinmistir Ayni yil, alaninda ilk olan, çocuk psikolojisi üzerine bir kitap yayimlanmis ve Binet-Simon Zeka Testi türkçeye çevrilmistir 1 Dünya Savasi sonunda Istanbul isgal edilince, I Ü'de bulunan yabanci pröfesörler de ülkelerine geri döndüler Psikoloji Kürsüsünün basina, Jean Jacques Rousseau Enstitüsünde egitimini tamamlamis olan Sekip Tunç getirildi Sekip Tunç psikolojinin deneysel alanindan çok egitim yönüyle ugrasmis, kitaplar ve makaleler yazmis, Freud ve James gibi önemli isimlerden çeviriler yapmis, günlük gazetelere psikoloji üzerine yazilar yazarak psikolojinin daha çok bilinir olmasina hizmet etmistir
1933'de I Ü yeniden yapilanmaya gitmis, bunda Nazi Almanyasi'ndan kaçarak Türkiye'ye gelmis bilim adamlarinin rolü büyük olmustur Bu dönemde 103 yabanci profesör Türkiye'de çesitli görevlere getirilmislerdir Hemen hepsi alanlarinda öncü olan bu isimler Istanbul Üniversitesi'ne en parlak 15 yilini yasatmislardir
1936 yilinda Prof Wilhelm Peters, Deneysel Psikoloji Kürsüsünün basina geçirilmek üzere davet edilmis ve 1937'de bu kürsünün basina geçmistir Prof Peters Deneysel Psikoloji Kürsüsünü, Pedagoji Enstitüsünden ayirmak için çalismalar yapti Bu dönemde psikoloji kütüphanesi ve laboratuvari kuruldu
Ayni yil Ankara Üniversitesi ve bu üniversitede bir de psikoloji kürsüsü kuruldu Felsefe Enstitüsü'nün altinda psikoloji ve felsefe kürsülerinin basinda Prof Pratt ve Muzaffer Sherif bulunuyorlardi
1953 yilinda I Ü'nden emekli olan Prof Peters'in yerini asistanligini da yapmis olan Prof Mümtaz Turhan aldi Prof Turhan yurt disindan misafir ögretim görevlileri çagirmis ve asistanlarinin da yurt disinda egitim görmelerini saglayarak, verilen egitimin kalitesini arttirmaya çalismistir
Ayni yil Deneysel Psikoloji Kürsüsü'nden ayrilan Genel Psikoloji Kürsüsünün basinda Prof S Esat Siyavusoglu bulunuyordu Siyavusoglu'nun Rorshach testinin türkçelestirilmesi, Sisli psikoteknik laboratuvarinin ve kriminoloji enstitüsünün kurulmasinda katkilari olmustur Yukarida sözü geçen iki kürsü 1983 yilinda YÖK karari ile tekrar birlestirilmislerdir
1953 yilinda Egitim Bakanligi Test ve Arastirma bürosu kurulmus burada yabanci dillerdeki testlerin çeviri ve adaptasyonlarinin yapilmasi planlanmistir 60'li yillar ve devaminda Türkiye Üniversitelerinin sayisindaki artis ile 1987 yilina gelindiginde psikoloji lisans egitimi veren üniversitelerin senede aldiklar ögrenci sayisi 800'e ulasmistir 70'li yillar itibari ile ülkemizde, diger alanlarda oldugu gibi, psikoloji alanina iliskin kitaplarin, arastirmalarin sayisinda bir artis olmustur
|
|
|