![]() |
Reçelle İlgili Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Reçelle İlgili BilgilerREÇEL Reçel meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle dayanıklı hale getirilmiş şeklidir ![]() ![]() REÇEL NASIL YAPILIR? Reçel yapılacak meyveler öncelikle yıkanır ![]() ![]() ![]() Reçel yapımı iki şekilde olur: 1 ![]() Meyveler bir gün önceden şekerle katlanarak meyve suyunun şekerce alınması esasına dayanır ![]() ![]() Katlama usulü ile yapılan reçellerde bir gün önceden temiz bir kap içerisinde her meyveye göre değişik olmak üzere şeker ve meyve birer kat olarak yerleştirilir ![]() Ertesi gün eğer sulanma fazla olmuş ve dışarıdan su ilavesine gerek kalmamış ise doğrudan doğruya; sulanma az ise gerekli miktar su ilave edilerek kaynatılır ![]() Fakat şuruptaki meyveler yumuşak olduğu için kaynama sırasında delikli bir kepçe ile meyveler başka bir kaba alınır ve şurup koyulaştırılıp istenilen kıvama gelince tekrar şuruba katılarak meyvelerin dağılması önlenir ![]() 2 ![]() Bu usulde yapılan reçellerde meyveler önceden meyve cinsine göre hazırlanan şurup içerisinde kaynatılarak istenilen kıvama getirilir ve ateşten alınır ![]() Elma, armut, ayva, kayısı, portakal ve mandalina gibi sert etli meyveler bu şekilde reçel yapımına daha uygundur ![]() Reçel hangi usulde yapılırsa yapılsın reçelde meyveler ezilmeden şekillerini kaybetmeden kalmalı ve şurupları parlak olmalıdır ![]() Reçele gerekli şeker miktarı meyvenin cinsine bağlıdır ![]() ![]() ![]() DİKKAT Reçelin kristalleşmesini önlemek için pişirme sırasında limon suyu veya limon tuzu kullanılmalıdır ![]() ![]() REÇELİN KIVAMI NASIL BELİRLENİR? Reçelin istenilen kıvamda olup olmadığı çeşitli şekillerde belirlenebilir ![]() 1 ![]() Reçelin kuru maddesini belirleme esasına dayanan bu yöntemde refraktometre denilen alet kullanılır ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Normal olarak şeker nisbeti % 65-70 olan şuruplar 104-105°C de kaynar ![]() ![]() 3 ![]() Damla usulüyle kıvam tesbiti ise iki ayrı yolla yapılır ![]() a) Kontrol edilecek şuruptan bir miktarı alınır, tırnak üzerine veya temiz bir kaba damlatılır ![]() ![]() b) Su dolu bir bardak içine kontrol edilecek şuruptan bir damla damlatılır ![]() ![]() REÇELLER NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR? Arzu edilen kıvamdaki reçeller ateşten indirildikten sonra kavanoz veya uygun kaplarda muhafaza edilir ![]() Reçeller kavanozlara sıcak iken doldurulur, kapakları sıkıca kapatıldıktan sonra, ters çevrilip bırakılır ![]() ![]() REÇELLERDE GÖRÜLEN BOZUKLUKLAR: Köpürme: Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur ![]() Kristalleşme: Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur ![]() |
![]() |
![]() |
|