![]() |
Bayat Ekmekten 30 Çeşit Yemek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bayat Ekmekten 30 Çeşit YemekBayat Ekmekten 30 Çeşit Yemek -------------------------------------------------------------------------------- 1 ![]() Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır ![]() kavrulur ![]() Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir ![]() karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir ![]() 2 ![]() Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır ![]() Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur ![]() tuz ve su eklenip kaynatılır ![]() ![]() Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür ![]() 3 ![]() Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir ![]() Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir ![]() üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür ![]() veya sumak serpebilir ![]() 4 ![]() (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi) Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir ![]() Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir ![]() sarımsaklı yoğurt dökülür ![]() ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir ![]() 5 ![]() Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur ![]() ekmek ufakları ile alt üst edilir ![]() karıştırılır ![]() ![]() çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir ![]() yenilir ![]() 6 ![]() Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir ![]() ![]() 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır ![]() Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur ![]() çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür ![]() 7 ![]() Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur ![]() Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur ![]() Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir ![]() Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür ![]() ![]() Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir ![]() 8 ![]() 4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır ![]() 8 yumurta, 2 ![]() ![]() Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir ![]() kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır ![]() 9 ![]() Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır ![]() 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir ![]() ile salça koyulur ![]() ![]() Ardından karabiber serpilir ![]() ateşte biraz karıştırılır ![]() yumuşatılır ![]() Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir ![]() 10 ![]() Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır ![]() Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile pembeleştirilir ![]() dakika kaynatılır ![]() Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir ![]() Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır ![]() ![]() Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir ![]() 4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır ![]() alınır ![]() çıkarılır ![]() 1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe yakılır ![]() ![]() 11 ![]() 2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır ![]() koyulup üzerine soğuk su dökülür ![]() süzülerek ufalanır ![]() Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve 1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır ![]() Elde edilen karışım servis tabağına koyulur ![]() ![]() Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir ![]() Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir ![]() 12 ![]() Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır ![]() ![]() yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır ![]() Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır ![]() yanında yenilebilir ![]() 13 ![]() 1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır ![]() İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır ![]() ![]() Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır ![]() çıkarılır ![]() 14 ![]() Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir ![]() serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır ![]() 4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay bardağı sıvı yağ katılır ![]() dökülür ![]() bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir ![]() Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis yerleştirilir ![]() ![]() üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir ![]() 15 ![]() Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür ![]() çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca sürülür ![]() ![]() Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır ![]() 16 ![]() Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir ![]() 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır ![]() ![]() Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür ![]() Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak servise çıkarılır ![]() 17 ![]() 2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır ![]() ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır ![]() 18 ![]() Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır ![]() 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir ![]() bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır ![]() dilimleri üzerinde gezdirilir ![]() 19 ![]() Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr ![]() iyice karıştırılır ![]() Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür ![]() Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır ![]() Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir ![]() Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır ![]() 20 ![]() 3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır ![]() ![]() Bayat ekmek küp küp doğranır ![]() Zeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır ![]() Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda peyderpey kızartılır ![]() ![]() Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır ![]() çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir ![]() ![]() gezdirilir ![]() Tatlılar 21 ![]() Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır ![]() su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır ![]() ![]() Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir ![]() ![]() Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir ![]() mümkündür ![]() 22 ![]() 1 ![]() ![]() ![]() gezdirip karıştırılır ![]() Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt süzülür ![]() Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin, 3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır ![]() Yüksek kenarlı bir tepsi yağlanır ![]() ![]() ![]() kalınlığında olacak şekilde dökülür ![]() dakika pişirilir ![]() ![]() Tatlı fırında pişerken, bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır ![]() gezdirilerek dökülür ![]() Tatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir ![]() kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır ![]() (Lezzet’den ![]() 23 ![]() Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi, yarım su bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak, hafif bir esmerlik alana kadar kavrulur ![]() Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1 ![]() ılıtılır ![]() ![]() Ilık süt şerbeti, ekmekli malzemeye katılır ![]() dakika beklenir ![]() fıstığı ile süslenir ![]() 24 ![]() Bayat ekmekten 2 cm ![]() ![]() kesilerek çıkarılır ![]() ayrılır; fırın tepsisine dizilir ![]() kızartılır ![]() 1 kg ![]() ![]() Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg ![]() ![]() Vişne taneleri bir tabağa alınır ![]() kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir ![]() ağır ateşte tutularak, içindeki şurup, koyulaşana kadar kaynatılır ![]() tepsi hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice içmesi sağlanır ![]() ![]() Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir ![]() ![]() Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir ![]() 25 ![]() 1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır ![]() Yarım bayat ekmek, küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır ![]() Hazırlanan karışım, yağlanmış kalıba dökülür ![]() 1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur ![]() şeker, 1 çimdik tuz, çırpılmış 3 adet yumurta ve 1 ![]() ![]() Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür ![]() Kalıba dökülmüş tüm karışım, 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir ![]() ![]() döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır ![]() 26 ![]() 1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2 ![]() ıslatılır ![]() ![]() 8 adet kuru İncir suda bekletilerek yumuşatılır ![]() süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir ![]() 2 kaşık tereyağı tavada eritilir ![]() 4 yumurta çırpılarak, eritilmiş 2 kaşık tereyağı, 3 çorba kaşığı bal ve sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır ![]() Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir ![]() 18x20 cm ![]() ![]() tereyağı ile yağlanır ![]() ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir ![]() çıkarılır ![]() 27 ![]() Bir kapta 3 su bardağı süt, 3 yumurta, ¾ su bardağı bal, yarım limonun suyu, 4 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılır ![]() ekmek, 1 ![]() eklenip karıştırılır ![]() ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirilir ![]() ![]() Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir ![]() dondurma, elma sosu gibi ekler ile de servise çıkarılabilir ![]() (Tijen İnaltong’dan ![]() 28 ![]() 4 dilim bayat ekmek ufalanır; üzerine 1 ![]() ıslatılır ![]() ![]() sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır ![]() Fındık büyüklüğünde tereyağı tavada kızdırılır ![]() miktar tavaya dökülür ![]() ![]() Krepin her iki tarafı da pişirilir ![]() Hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır ![]() Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir ![]() ile birlikte iyi gider ![]() 29 ![]() 1 kutu krema ve 2 yumurta çırpılıp karıştırılır ![]() Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karışımına batırılarak ıslatılır ![]() Islatılmış ekmeklerin iki tarafı da, kızdırılmış tereyağında kızartılır ![]() Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür ![]() ekmeklerin üzerine kıyılmış badem serpilir ![]() 30 ![]() 3 su bardağı dolduracak kadar, ufalanmış ekmek içi, 2 su bardağı ılık sütte yumuşaması için biraz bekletilir ![]() Yarım su bardağı badem iri iri doğranır ![]() Yarım su bardağı kuru üzüm de, yumuşaması için suya koyulup bekletilir ![]() adet küçük çikolata ince ince kıyılır ![]() Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincanı toz şeker, 3 çorba kaşığı kakao, 2 adet çırpılmış yumurta, doğranmış badem, kıyılmış çikolata ve sıkılıp suyu süzülmüş kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır ![]() 20x15 cm ![]() tereyağı ile yağlanır ![]() ısıtılmış fırına verilir ![]() çıkarılır ![]() ![]() kesilerek servise çıkarılır ![]() rep rep rep |
![]() |
![]() |
|