Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bayat, çeşit, ekmekten, yemek

Bayat Ekmekten 30 Çeşit Yemek

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayat Ekmekten 30 Çeşit Yemek




Bayat Ekmekten 30 Çeşit Yemek

--------------------------------------------------------------------------------

1 Ekmek kavurması

Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır Tencerede kızartılmış yağ ile

kavrulur

Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir İyice

karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir

2 Papara

Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır

Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur Ardından

tuz ve su eklenip kaynatılır Üzerine tulum peyniri dökülür

Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine

dökülür

3 Tirit

Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir

Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir Sonra

üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür Dileyen, kıyılı maydanoz

veya sumak serpebilir

4 Ekmek süpürgesi

(Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)

Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir

Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir Ardından

sarımsaklı yoğurt dökülür Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça

ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir

5 Ekmek oğması

Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta

eritilen tereyağına dökülerek kavrulur Sonra üzerine bir yumurta kırılıp

ekmek ufakları ile alt üst edilir Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden

karıştırılır Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir Süt

çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir Ilınınca

yenilir

6 Yalancı paça

Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile

kavrularak pembeleştirilir Üzerine salça ilâve edilerek eritilir Dövülmüş

2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır

Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur Kıtırlaşınca,

çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür

7 Kalacuş

Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur

Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar

kavrulur

Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu

tavaya eklenir

Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan

doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür Kabın kapağı kapatılır

Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir

8 Ekmekli omlet

4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır

8 yumurta, 25 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır

Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir Üzerine küp şeklinde doğranmış

kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır

9 Ekmek karıştırması

Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır

3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir Erimiş tereyağına kaşık ucu

ile salça koyulur Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir

Ardından karabiber serpilir Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık

ateşte biraz karıştırılır Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler

yumuşatılır

Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir

10 Yumurtalı ekmek aşı

Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır

Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile

pembeleştirilir 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç

dakika kaynatılır

Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir

Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır Üzerine tuz ve karabiber ekilir

Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir

4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır Sarımsaklı yoğurt servis tabağına

alınır Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan

çıkarılır

1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe

yakılır Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir

11 Ekmekli ezme

2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır Dilimler çukur bir tabağa

koyulup üzerine soğuk su dökülür 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu

süzülerek ufalanır

Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş

sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve

1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır

Elde edilen karışım servis tabağına koyulur Üzerine pul biber ekilir

Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir

Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir

12 Bayat ekmek köftesi

Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba

alınır 100 gr kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile

yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır

Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır Çay

yanında yenilebilir

13 Peynirli bayat ekmek köftesi

1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır

İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2

yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul

biber katılır Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır

Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa

bulanıp kızgın yağda kızartılır Üzerlerine kürdan batırılarak servise

çıkarılır

14 Bayat ekmek pizzası

Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir Margarin ile yağlanmış ve un

serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır

4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay

bardağı sıvı yağ katılır Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine

dökülür Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün

bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir

Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis

yerleştirilir Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir Bunların

üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir

15 Dilim pizzası

Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür Yumurta, beyaz peynir veya

çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca

sürülür Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir

Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır

16 Ketçaplı dilim pizzası

Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir

1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı kekik

ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır En son ezilmiş beyaz peynir katılır

Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür

Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak

servise çıkarılır

17 Dilim kayganası

2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır Bayat

ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda

kızartılır

18 Sarımsaklı ekmek (Tiyriti)

Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır

2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir Bolca toz kırmızı biber,

bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır Ekmek

dilimleri üzerinde gezdirilir

19 Bayat ekmek kanepesi

Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı

kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta

iyice karıştırılır

Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür

Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır

Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine

de 2 ince dilim sosis yerleştirilir

Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık marul

yaprakları eşliğinde servise çıkarılır

20 Tutmaç

3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp

kaynatılır Elde edilen şurup soğumaya bırakılır

Bayat ekmek küp küp doğranır

Zeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır

Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda peyderpey

kızartılır Kızaran ekmekler şuruba atılır

Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler

servis tabağına çıkartılır Kızartma işlemi bitince, servis tabağına

çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu

serpilir Hafifçe karıştırılır İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine

gezdirilir

Tatlılar

21 Bayat ekmek tatlısı

Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır 1 ekmek için 2

su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır ¼ limonun suyu eklenir

Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde

gezdirilir Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir

Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde

gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir Bunu krem şanti ile süslemek de

mümkündür

22 Sütlü bayat ekmek tatlısı

15 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır Üzerine 15 su bardağı süt

gezdirip karıştırılır

Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt süzülür

Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin, 3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz

şeker eklenip karıştırılır

Yüksek kenarlı bir tepsi yağlanır Hazırlanan karışım tepsiye 15 cm

kalınlığında olacak şekilde dökülür 180 derecede ısıtılmış fırında 40

dakika pişirilir Şişip kabaracak olursa, bıçak ile birkaç yerinden delinir

Tatlı fırında pişerken, bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, aynı miktarda

su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır Fırından çıkarılan tepsi üzerine

gezdirilerek dökülür

Tatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir Hindistancevizi veya iri

kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır

(Lezzet’den)

23 Ekmek helvası

Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi, yarım su

bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak, hafif bir

esmerlik alana kadar kavrulur

Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 15 su bardağı süt kaynatılıp

ılıtılır Vanilya eklenir

Ilık süt şerbeti, ekmekli malzemeye katılır Tencere kapağı kapalı olarak 15

dakika beklenir Tane tane olan helva, servis tabağına alınıp çekilmiş antep

fıstığı ile süslenir

24 Vişneli ekmek tatlısı

Bayat ekmekten 2 cm kalınlığında dilimler kesilir Kabuklar düzgünce

kesilerek çıkarılır Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya

ayrılır; fırın tepsisine dizilir Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar

kızartılır

1 kg toz şeker, 5 su bardağı su, bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır

Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg vişne, şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır

Vişne taneleri bir tabağa alınır Ateşten alınan vişne şurubu, soğumadan,

kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir Sonra tepsi

ağır ateşte tutularak, içindeki şurup, koyulaşana kadar kaynatılır Ara sıra

tepsi hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice içmesi

sağlanır Şurup koyulaşınca, tepsi ateşten alınıp soğutulur

Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir Üzerine krema veya kaymak koyulur

Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir

25 Üzümlü ekmek tatlısı

1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye

bölünerek çekirdekleri çıkartılır

Yarım bayat ekmek, küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır

Hazırlanan karışım, yağlanmış kalıba dökülür

1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur Üzerine yarım su bardağı toz

şeker, 1 çimdik tuz, çırpılmış 3 adet yumurta ve 15 su bardağı süt eklenir

Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür

Kalıba dökülmüş tüm karışım, 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika

pişirilir Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır Üzerine pudra şekeri

döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır

26 İncir ve ballı ekmek turtası

1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 25 su bardağı süt ile

ıslatılır 20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır

8 adet kuru İncir suda bekletilerek yumuşatılır Yumuşadıktan sonra suyu

süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir

2 kaşık tereyağı tavada eritilir

4 yumurta çırpılarak, eritilmiş 2 kaşık tereyağı, 3 çorba kaşığı bal ve

sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır

Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir

18x20 cm ebadında bir fırın kabına yağlı kağıt döşenir Kağıdın üzeri 1

tereyağı ile yağlanır Elde edilen karışım kaba dökülür; 180 derecede

ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir Krem şanti veya kaymak eşliğinde servise

çıkarılır

27 Ekmekli puding

Bir kapta 3 su bardağı süt, 3 yumurta, ¾ su bardağı bal, yarım limonun suyu,

4 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı tuz

karıştırılır İçine, 4 su bardağı dolduracak kadar, iyice ufalanmış bayat

ekmek, 15 su bardağı rendelenmiş elma, yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi

eklenip karıştırılır Tüm karışım, yağlanmış bir kalıba koyulup 175 derecede

ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirilir Bu ölçü, 6 kişiye yeter Not:

Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir Sade olarak veya krem şanti,

dondurma, elma sosu gibi ekler ile de servise çıkarılabilir

(Tijen İnaltong’dan)

28 Ekmekli krep

4 dilim bayat ekmek ufalanır; üzerine 15 su bardağı süt dökülerek

ıslatılır 4 yumurta, 25 çay bardağı un ve 4 çorba kaşığı bal, ufalanmış

sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır

Fındık büyüklüğünde tereyağı tavada kızdırılır Hazırlanan karışımdan bir

miktar tavaya dökülür Tava sallanarak hamurun yayılması sağlanır

Krepin her iki tarafı da pişirilir

Hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır

Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir Ekmekli krep, komposto

ile birlikte iyi gider

29 Bademli ekmek dilimleri

1 kutu krema ve 2 yumurta çırpılıp karıştırılır

Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karışımına batırılarak ıslatılır

Islatılmış ekmeklerin iki tarafı da, kızdırılmış tereyağında kızartılır

Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür Servis tabağına dizilen ballı

ekmeklerin üzerine kıyılmış badem serpilir

30 Çikolatalı ve ekmekli kek

3 su bardağı dolduracak kadar, ufalanmış ekmek içi, 2 su bardağı ılık sütte

yumuşaması için biraz bekletilir

Yarım su bardağı badem iri iri doğranır

Yarım su bardağı kuru üzüm de, yumuşaması için suya koyulup bekletilir 1

adet küçük çikolata ince ince kıyılır

Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincanı toz şeker, 3 çorba kaşığı

kakao, 2 adet çırpılmış yumurta, doğranmış badem, kıyılmış çikolata ve

sıkılıp suyu süzülmüş kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır

20x15 cm ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir; üzeri erimiş

tereyağı ile yağlanır Hazırlanan karışım kalıba konularak 180 derece

ısıtılmış fırına verilir 50 dakika pişirildikten sonra kek fırından

çıkarılır Üzerine pudra şekeri serpilir Ilıyınca, kareler halinde

kesilerek servise çıkarılır
rep rep rep

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.