09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dumanı Üstündetoros Çorbası:
İrmik, bulgur, nohut gibi hububatla hazırlanan bu çorbanın yoğun tadı ve kıvamıyla adeta dumanı üstünde 

Toros çorbası :
KAÇ KİŞİLİK: 10
HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 dk
PİŞME SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
1 su bardağı irmik
1 su bardağı ince bulgur
1 soğan
2 yumurta akı
Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber
2 litre et suyu
250 gr haşlanmış nohut
75 gr tereyağıTerbiye için:
1 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
Yarım limonun suyu
Hazırlanışı:
* İrmik ile bulguru bir kapta karıştırın Soğanı soyup rendeleyin Yumurta aklarıyla birlikte bulgurlu karışıma ilave edin Tuz, karabiber ve çok az su ekleyip hamur kıvamında yoğurun Karışımı nohut büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayın Et suyunu tencerede ısıtıp bulgurlu topları haşlayın
* Nohudu tencereye ekleyip 5 dakika pişirin Terbiye için, un, yoğurt ve limon suyunu bir kapta çırpın Kaynamakta olan çorba suyundan çok az ekleyip ılıtın Tencereye ilave edip kısık ateşte 10 dakika pişirin Tereyağını tavada eritip kırmızıbiberi ekleyin Biberli tereyağını çorbanın üzerine gezdirin Sıcak servis yapın
Çorbaya dair 
Çorbanın Anadolu kültüründe ve Türklerde folklorik önemi çok büyük Batıda sadece iştah açıcı olarak tüketilen çorba, bizim kültürümüzde yemek olarak yer alıyor Sofranın temsilcisi ve yöneticisi olan bir yemek 

Çorba, Kafkaslar, Ortadoğu, Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu'da küçük telâffuz farklılıklarıyla isimlendirilmiş 'Şorpa', 'Çorba', 'Ciorba', 'Şorpo', 'Şulpa' ve hatta 'Hurpa' olarak biliniyor Çorba, Farsça 'Şurba' kökünden geliyor Tuzlu demek olan 'Şur' ile aş demek olan 'Ba' nın birleşmesinden oluşuyor Çorbalar mide öz suyunu artırdıkları ve doyurucu oldukları için beslenme uzmanlarınca tavsiye edilen yiyecekler arasında yer alıyor Ayrıca besleyiciliği malzemelere göre değişiyor Çorba, teorik olarak sebze, et ve balık gibi yiyeceklerin sıvı içinde pişmesine deniyor Örneğin, Fransızlar için çorba yemeğin başında sunulan sıvılaştırılmış iştah açıcı yemek Hatta Fransa'da genel olarak bir dilim ekmeğin üzerine dökülen bol sulu yemek anlamına geliyor

Türk kültüründe çorba
Çorba, Anadolu ve Türk kültürünün önemli yemeklerinden biri Öyle ki, sabahtan sabaha uzanan zaman diliminde farklı amaçlarda tüketilebiliyor Kahvaltı ile başlayan çorba serüveni, akşam içkiyi fazla kaçıranların, şafağın henüz sökmeye başladığı saatlerde ayılmak için başvurduğu vazgeçilmez çare oluyor Hatta batıda çorba üzerine uzmanlaşmış lokantalar bulunmazken, bizde sadece çorba satan lokantalar fakirinden zenginine hizmet sunuyor Anadolu?da kışlık hazırlıkların önemli bir parçası olan çorba karışımları üretilmeye devam ediyor Çorba Türkler için o kadar önemli ki, her çorbanın üzerine ayrı ayrı rahiyalar yakılıyor ve bunun adına da çorba yüzlüğü deniyor Bu sayede çorba gövde kazanıyor At sırtında göçebe hayatı yaşayan Türklerin zengin bir mutfak kültürü oluşturmalarının mümkün olmadığı biliniyor Sütten yoğurt üretmenin ve içinde yoğurdun önemli payı olduğu sofraların vazgeçilmez çorbası tarhananın, bir göçebe Türk buluşu olduğu kanısı da yaygın Ancak Anadolu'ya yerleşmeye başlayınca, her türlü meyve ve sebze yetiştirmeye elverişli topraklar, çorba kültürünün de gelişmesini sağlıyor
|
|
|