09-05-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlı, Bulgurlu Enginar Dolması
Bir avuç büyüklüğünü geçmeyen tazecik İzmir enginarı bulursanız bu tarifi mutlaka deneyin Çeşme?ye hafta sonu tatil için giden bir arkadaşıma sipariş vermiştim, sağ olsun arkadaşım tam istediğim boyda ve tazelikte enginarları bulup almış Bu sabah aaaifle mutfağa girdim ve Çeşme?den gelen enginarlarla yeni bir lezzet yaratmaya koyuldum Aslında tek dileğim enginarın yeşil yapraklarını ya da kabuklarını yiyebilmekti En nihayetinde öğle yemeğinde bu dileğim gerçekleşti Ortaya çıkan lezzet Diyetistanbul ekibine defalarca ?eline sağlık, muhteşem olmuş? dedirtti Neyse ki kimse yemeden enginar dolmamın iki kare fotoğrafını çekebildim
Enginar taze soğan ve dereotu olmadan pek güzel olmaz diye bilinir, ancak bugün ben her ikisi de olmadan güzel bir yemek çıkardığımı düşünüyorum
Enginarı yeşil kabuklarıyla yememiş olanlar nasıl yenileceğini merak edebilir Elinizle yeşil yaprakların ucundan tutup sap-çanak kısmına yakın kısmını dişinizle sıyırın Birkaç yeşil yaprak sıyırıp birkaç çatal da dolmanın içini yiyin Böylece lezzet dengesini sağlayabilirsiniz
Formuna özen gösterenlere, kolesterolü yüksek olan kişilere, şeker hastalarına, kalp hastalarına özellikle de karaciğer yağlanması gibi rahatsızlığı olanlara enginarı şiddetle öneriyorum Tabi bunu bir kür gibi düşünmeyin ?Kolesterolü düşürüyormuş her gün bu yüzden 1 adet enginar yemem lazım? inanışına girmeyin Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin yolu mevsiminde bol bulunan her çeşit yiyeceği dengeli bir şekilde tüketmekten geçiyor
Zeytinyağlı, bulgurlu enginar dolması porsiyon ölçüsü: Yarım enginar
1 porsiyon z y enginar dolması değişim ölçüsü: 1 sebze+1 dilim ekmek+1tatlı kaşığı yağ
1 porsiyon z y enginar dolması kalorisi: 150 kalori
Malzemeler (4 Adet)
2 adet İzmir enginarı (küçük, soyulmamış olmalı)
1 limon
1/4 su bardağı pilavlık iri bulgur
1 küçük havuç
1 küçük patates
2 diş sarımsak
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 küp şeker
Tuz
Yapılışı
Sebze yıkama kabına limonun yarısını sıkın ve üstünü suyla doldurun Enginarları güzelce yıkadıktan sonra çanak kısmından başlayarak ikiye bölün ve limonlu suya atın Sırayla enginarların tüylü iç kısmını keserek alın ve limonlu suya tekrar bırakın Eğer bu işlem sırasında enginarlar dışarıda beklerse kararır
Havuç, soğan ve patatesleri küp küp doğrayarak düdüklü tencereye alın Limonun diğer yarısını da sıkarak suyunu tencereye ekleyin Zeytinyağı ve ince kıyılmış sarımsağı da ilave edip ocağın altını açın 2 dakika tahta kaşıkla karıştırıp bulguru ekleyin 1 su bardağı sıcak suyu ilave ettikten sonra ocağın altını kısın Limon suyunda bekleyen içi alınmış enginarları tek tek düdüklü tencerenize yerleştirin Bulgurlu sebzeli karışımı kaşıkla enginarların içine doldurun Bulgurlu karışımın boşalttığı yere enginarları oturtabilirsiniz 1 çay bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 kesme şekeri koyup eritin Bu suyu enginarların üzerine gezdirip düdüklü tencerenin kapağını kapayın Kaynadıktan sonra 10 dakika daha kısık ateşte pişirip ocağı kapayın
Düdüklü tencerenin kendi kendine soğumasını bekledikten sonra kapağı açın ve enginarları servis tabağınıza alın Tencerenin dibinde kalan fazla içi enginarların yanına koyarak servis yapın Dilerseniz dereotu ya da maydanoz ile süsleyebilirsiniz
|
|
|