Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
meyveli, paluze, rumeli, sütlü

Sütlü Ve Meyveli Paluze ( Rumeli )

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sütlü Ve Meyveli Paluze ( Rumeli )




Paluze, başta Batı Trakya olmak üzere Balkanlar'ın Türk varlığı olan birçok kesiminde raslanan hafif bir tatlıdır Göçlerle Trakya mutfağına da taşınan bu tatlı, birarada yaşanması hasabiyle Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk vbBalkan mutfaklarında da yer bulmuştur Paluze sütlü ve meyve sularının nişasta ile kıvamlandırılmasıyla hazırlanmaktadır Son aşamaya gelen paluzenin servis tabağında dağılmadan ama titreyerek yer bulması arzu edilen sunumdur
Meyve suyu ile hazırlanacaksa vişne suyu, erik suyu, çilek suyu ile güvem-kızılcık suyu gibi mayhoş meyvaların hem renk veren hem de aromasını duyuran evde hazırlanmış suları tercih edilir Osmanlı mutfağının da etkisi ile paluze hazırlanışında meyve suyu yerine zaman zaman gelincik-gül şurupları da kullanılarak yeni arayışlara gidilmiştir
Paluzenin soğutulması sırasında paluzelerin soğumaya bırakıldığı kapların, içerisi soğuk su ( kar suyu-buzlu su vb) dolu sinilerin içerisine oturtulması yöresel bir uygulama özelliği gösterir Buzdolabının olmadığı eski devirlerde, soğuk Balkan ikliminde kar suyu-buz vbsoğuk sular pratik bir yol olaraktercih edilmiştir

SÜTLÜ PALUZE



Malzemeler :

  • 1 kg süt
  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı un
Yapılışı :
  • Süt, su, tozşeker, nişasta ve unu derince bir tencereye alınır
  • Tüm malzemeler özleşinceye kadar çırpılır
  • Orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak paluzenin kıvamı bağlanır ( Muhallebi kıvamında)
  • Bir siniye veya cam kaba 3 parmak kalınlığında dökülerek pürüzsüzce yaydırılır
  • Paluze tatlısı bir kenarda ( buzdolabında ) birkaç saat soğumaya alınır
  • Kare şeklinde dilimlenen paluzeler bir spatula yardımıyla düz bir servis kabına alınır
  • Üzerine arzuya göre meyve parçası veya meyvesiyle beraber bir kaşık kadar reçek gezidirilip renk verilir
  • Paluzenin servis tabağında dağılmadan titreyen bir kıvamda sunulması arzu edilir
MEYVELİ PALUZE
Malzemeler :
  • 1 Kg toz şeker
  • 9 bardak su
  • 4 Çorba kaşığı nişasta ( Tercihen buğday nişastası )
  • 1 su bardağı ev yapımı meyve suyu ( Çilek, erik, vişne, kızılcık, güvem eriği, gül-gelincik şurubu vb)
Yapılışı :
  • Su ve toz şeker derince bir tencereye alınıp karıştırılarak iyice eritilir
  • Şekerli su orta ateşte kaynamaya alınır
  • İçerisine azar azar nişastası ilave edilerek topaklanmasına müsade edilmeyecek şekilde kıvamı bağlanır
  • Nişastanın iyice şekerli suya nüfuz etmesi sağlandıktan sonra içerisine tercih edilen meyve suyu ilave edilir
  • Kaselere alınan paluze tatlısı içerisi soğuk su dolu tepsi içerisinde hızla soğumaya alınır
  • Soğuduktan sonra servise alınan ferahlatıcı paluze tatlısının üzerine meyve parçacıkları, bir parça reçel suyu ilave edilebilir
Not : Paluze istenen kıvamda hazırlanmışsa kase dikkatlice düz bir servis kabına ters çevrilerek sunuma hazırlanır Paluzenin bu şekilde tireyen kıvamıyla sofrada yer bulması geleneksel arzu edilen sunumdur Böylece paluzenin istenen kıvamda olup olmadığı herkesçe görülüp, bir maharet göstergesi olarak algılanır(-dı)

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.