Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
mutfağı, yunanistan

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Musakka

Malzemeler:

1,5 kg çekirdeksiz patlıcan
2 orta boy soğan
600gr dana kıyma
1 çay kaşığı kekik
muskat
6 çorba kaşığı galeta unu
500gr domates
100gr rende kaşar
50gr margarin – tereyağı
5 çorba kaşığı un
350 – 400 gr süt
3 yumurta
Yeterince karabiber ve tuz

Yapilisi:

Patlıcanları alaca soyun, 1 – 1,5 cm genişliğinde doğrayın ve bol tuzlu suda 1 saate yakın bekletinBöylece patlıcanların siyah renkteki acı suyu çıkacaktır Siyah suyu süzün patlıcanları tuzu gitmesi için iyice yıkayınız ve kurulayın Nebati yağda rengi değişene ve yumuşayana kadar kızartın ve kızarttığınız patlıcanları yağını emmesi için bir gazete üstüne veya kagit havluya çıkarınız

Kıymayı rende soğan ile margarinde kavurun İçine 5 Cl tatlı beyaz şarap,1/2 fincan sıcak su koyduktan sonra baharatları da ilave edin 10 dakika dinlendirildikten sonra galeta ununu da karıştırın
Dibi yağlanmış, fırınlayacağıniz cam veya porselen kaba bir sıra patlıcan,üzerine kıyma, onun üzerine de rende kaşarı yayın
Bu işlemi fırın kabı kenarına kadar kat kat devam edin
Son kat kıyma üzerine kalın doğranmış kabuksuz domatesleri de serin

Yağ, un, süt, yumurta ile bir beşamel sos hazırlayın
Bu sosu musakka üzerine dökün180 derce ısıtılmış fırında 45 dakika (üzeri nar gibi kizarincaya kadar) pisirin
Sicak servis yapin


Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Morney Soslu Yumurta

Malzemeler:

1 kişilik
1 dilim küçük tost ekmeği
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı rende gravyer yada kaşar peyniri
3 çorba kaşığı morney sos

Morney sos için:

1/2 su bardağı kaynar süt
1/2 kahve fincanı soğuk süt
biraz rende hindistancevizi
1/2 kahve fincanı un
1/2 yumurta
1/2 su bardağı rende gravyer peyniri

Yapilisi:
Kızarmış ekmeği bir yumurta sahanına koyup hazir edin
Bu arada yumurtanın üzerini 2 parmak kapatabilecek kadar kaynar sirkeli suya yumurtayı kırıp 3 dakika haşlayın Bir kevgirle süzüp, tost ekmeğinin üzerine çıkarın
Yumurtanın üzerine morney sosu ve kaşar peyniri koyup üstü kızarıncaya kadar bir kaç dakika fırında kızartıp servis yapın

Morney sos:
Küçük bir tencerede unu ve soğuk sütü iyice çırparak bulamaç haline getirin 5 dakika dinlendirdikten sonra üzerine kaynar sütü ilave edin ve iyice karıştırın Beş dakika ağır ateşte karıştırarak kaynatın İlk sıcaklığı geçince yumurta ve peyniri ekleyin, iyice karıştırın

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Karides Tava

Malzemeler:

25 adet orta boy karides
Tuz
1 limon suyu
1 çay bardağı un
3 yumurta
1 bardak galeta unu
Sıvı yağ

Garnitür:

1/ 2 demet maydanoz
1 limon
1/ 2 tertip “tartar sos”

Yapılışı:

Karideslerin çiğ olarak başlarını kopartın ve kabuklarını soyun
Bıçağın ucuyla sırtını boydan boya çizerek, içindeki siyah bağırsağı çıkartın Sırtından uzunlamasına kesip yaprak gibi ikiye açın Tuz ve limon suyu ile karıştırın
Yumurtaları bir kapta kırın ve hafif çırpın Un ve galetayı da ayrı tabaklara hazirlayin Karidesleri önce una, sonra yumurtaya ve galeta ununa bulayın Karideslerin üzerine biraz bastırarak şekil verin
Yağı kızdırın ve karidesleri içine atarak 2-3 dakika pembe renkte kızartın Süzgecle çıkartın, kağıt üzerinde yağını aldıktan sonra,servis tabağina yerleştirin
Limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süsleyin
Ayrı olarak tartar sosu ile de servis yapabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Zeytin Soslu Feta (Kizarmis Peynir - Meze)

Malzemeler:

Feta (Beyaz peynir-yaklaşık 15 cm kalınlığında ve herbiri yaklaşık 150 gr) 4 dilim
Un 125 gr
Zeytin yağı 3 kaşık
Yumurta 1 adet
Diyet bira (veya alkolsüz) 150 gr
Tuz 1 tutam
Kuru oregano (tercihe bagli) 2 çay kaşığı veya Biberiye
Siyah zeytin 200 gr
Sarımsak 1 diş
Acı kırmızı bşber 1 küçük adet
Kekik (kurutulmuş) 1/8 çaykaşığı
Un 2 kaşık
Yağ (kızartma için)

Yapilisi:

Sulu hamur için, unu, 1 kaşık yağı, yumurtayı, birayı, tuzu ve oreganoyu karıştırın ve 15 dk beklemeye bırakın
Zeytinlerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra kalan yagla onları püre haline getirin Sarımsağı soyup ezin Kırmızı biberi yıkayıp ikiye bölün ve tohumlarını çıkarın Bu iki parçayı güzelce doğrayın ve zeytin püresinin ne kadar baharatlı olmasını istiyorsanız o kadarını veya hepsini zeytin püresine ekleyin Kekik, biberiye veya oreganoyu üstüne serpiştirin
Tavada yağı kızdırın Feta dilimlerini önce una ve sonra sulu hamura batırın Bu hamurlanmış feta dilimlerini altın sarısı olana kadar, her iki tarafını da beşer dakika kızartın Kağıt havlu üstünde yağını süzün
Bu aperatifi bagetle servis yapın

*Ülkede,Yunan rakisi Uzo yaninda meze olarak sunulur

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Tavuk Corbasi

Malzemeler:

1/2 su Bardagi Pirinc
7,5 su Bardagi Tavuk Suyu
4 Yumurta
2 Limon Suyu
2 sap Maydanoz (ince kiyilmis)
1/2 Kahve Kasigi Karabiber
1 Cay Kasigi Tuz

Yapilisi:

Pirincleri iyice yikayip 30 dakika ilik suda beklettikten sonra süzün Tavuk suyunu büyük bir tencerede kaynatin Kaynayinca pirinci ekleyip agir ateste 15 dakika daha pirinc yumusayincaya kadar pisirin Tencereyi atesten alip bir kenara birakin Yumurtalari orta boy bir kaseye kirip yumurta teli yada mikserde cirpin Yavas yavas ve sürekli karistirarak limon suyunu katin Tavuk suyundan azar azar katarak ve sürekli cirparak birkac kasik ekleyin Bu karisimi tavuk suyunun bulundugu tencereye bosaltin
Tencereyi orta atese oturtup corbayi 2-3 dakika pisirin( Kaynamamasina dikkat edin yoksa kesilir ) Tencereyi atesten alip, karabiber ve tuzu ekip üstüne maydanozu serperek servis yapin

*Tercihe göre,tavuk cigeri ve bol kimyon eklenebilirCok hos bir lezzet katar

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Baharatli Sogan Mücveri

Malzemeler:

500 gr sogan
500 gr kekun
1 demet, çok ince kiyilmis (taze nane veya 2 yemek kasigi kuru nane)
1 çay kasigi tuz
1 çay kasigi karabiber
Alabildigince ilik su
(koyu boza kivaminda bir hamur olacak ve kasikla dökülerek yagda kizartilacak)

Kizartmak için;
1 çay bardagi ayçiçek yagi

Yapilisi:

Öncelikle soganlari ayiklayinYarisini çok ince, yemeklik dilimleyin
Geri kalan soganlari ise rendeleyin

Sonra derin bir tasin içinde soganlarla kek unu karistirip, nane, tuz ve karabiberi ekleyinÜzerine azar azar ilik su ekleyerek bir taraftan da çatalla karistirin Boza kivaminda akici, tipki bizim mücver gibi bir hamur hazirlayacagiz

Öte yandan bir tavaya 1 çay bardagi ayçiçek yagini koyun Yag kizinca, bir yemek kasigina doldurdugunuz akici kivamdaki karisimi tavaya bosaltin Bu sekilde tüm tavayi hamur parçalariyla doldurup kizartmaya baslayin Kizaran mücverleri üzerine kagit peçete serilmis servis tabagina alinYagini emdirip, mücverleri servise sunabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Elmali Zagara Turtasi

Malzemeler:

3 adet sari yumusak elma
Yarim su bardagi iri çekilmis ceviz

Karamelize sos için:
500 gr toz seker
250 gr tereyagi
1 tatli kasigi tarçin

Turta hamuru için:
6 adet yumurta
6 kahve fincani toz seker
6 kahve fincani un

Yapilisi:

Önce elmalari soyup, ortasini oyup çikarin Sonra elmalari yarim santim kalinliginda halka halka dilimleyinKararmasin diye üzerine limon sIkip, bir kenarda bekletin

Karamelize sosu yapmak için orta boy bir tencereye toz sekeri koyup, orta isidaki atesin üzerine oturtun Seker önce eriyip, sulanacak sonra da yanip, kahverengilesmeye basladiginda hemen tereyagini ekleyip iyice karistirin Muhallebi kivamindaki sosu atesten alip, içine tarçini ekleyip son kez karistirin

40-45 cm uzunlugundaki firin tepsisinin altina bu agda kivamindaki karamelize sosu döküp yayinÜzerine halka dilimlenmis elmalari yerlestirip, elmalarin üzerine de cevizleri serpistirin

Hamuru yapmak için derin bir karistirma kabinin içine, yumurtalari kirip, toz sekeri ekleyin 2-3 dakika kadar çirpin ve unu ekleyerek çirpmaya devam edin Iyice özlesen ve boza kiv----- gelen keki elmalarin üzerine tepsiye aktarin En az 10 dakika önceden isitilmis 175 dereceye ayarli firinda 40-45 dakika pisirip firindan alin Soguyunca ters çevirin

Dilimleyerek servis yapin

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Tavuklu Pide

Malzemeler:

4 adet hazir yufka
1 adet bütün tavuk
1 adet kuru sogan
4 adet yumurta
2 su bardagi sizma zeytinyagi
Tuz, karabiber

Yapilisi:

Temizlenip, yikanmis bütün tavugu, içine bütün sogani da ilave ettiginiz suda haslayin Ocaktan indirip, sogumasini bekleyip, elinizle parçalayarak etlerini ayirin Tuz ve karabiberi serpin
Yumurtalari çirpip, tavuk etleriyle iyice karistirip bir kenara ayirin

Firina dayanikli tepsinin altini iyice yaglayip, bir yufkayi kenarlari disariya tasacak biçimde yayin
Üzerine,hazirladiginiz tavuklu harci serin2Yufkayla da ayni islemi yapin
3 yufkayi burusturarak serip, yine sizma zeytinyagini dökün
En üste 4 yufkayi serip, en alttaki yufkanin kenarlarini da üzerine toplayin

Böreginizin üzerine kalan zeytinyagini bolca ilave edin ve 175 derce firinda 35 dakika kadar, börek kizarincaya dek pisirin

Biraz ilininca dilimleyip, servis tabagina alin

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Kestaneli Et

Malzemeler:

1 kg kemikli iri parça et
4 yemek kasigi zeytinyagi
1 çay kasigi tuz
1 çay kasigi karabiber
20-25 adet kestane

Yapilisi:

Önce kestanelerin üzerini biçakla çizin ve üzerini örtecek kadar suyla pismeye birakin Bu arada genis bir tencereye yagla beraber parça etleri koyup, orta isida kavurun Ara sira karistirarak 10-15 dakika kadar kizarttiginiz etlere tuz ve karabiberi serpistirerek tekrar kavurmaya devam edin Sonrada içine haslayip kabuklarini soydugunuz kestanelerle beraber 4 su bardagi suyu ilave edin Etler iyice yumusadiginda tencereyi ocaktan alip sicakken servis yapin

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Rodos Usulü Ahtapot

Malzemeler:
1 ad Ahtapot (kisi adedine göre degisken)
1 Fincan Soya sosu
1 Corba K Siviyag
Bir tutam tuz

Yapilisi:

Ahtapotu haslayin
Iyice pisince tencereden alin ve
soguk sudan gecirerek temizleyin
Ince kisimlarin vantuzlarini üzerinde birakin
Sonra serce parmak büyüklügünde dograyin (istege göre daha kücük de olabilir)
Sonra kizgin tavada
rengini alana kadar cevirerek soteleyin

Tavadan almadan 2 dk önce
tuz ve soya sosunu ilave ederek karistirin
Sicak olarak servis yapin

*Haslama suyuna, imkaniniz varsa deniz suyu kullanin
*Soya sosu cok keskinse,suyla karistirabilirsiniz
*Ahtapotun cok iyi pismesine dikkat edin

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #11
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Selanik Böregi

Hamur icin malzemeler:

21 gr yaş maya
1 bardak ılık su
yarım su bardağı yoğurt
yarım su bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Ici icin:

yarım kg ıspanak (yıkanmış, suyu sıkılmış, doğranmış)
1 çay bardağı ezilmiş beyaz peynir
4-5 yeşil soğan (doğranmış)
tuz, karabiber, pul biber

Yapilisi:

İç malzemeleri hazırlayıp bir kenara alın
Mayayı ılık suda eritin
Tuzla karıştırılmış bir miktar unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın Havuza mayalı suyu ve diğer hamur malzemelerini ekleyip yoğurun
Kabın üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirin

Hamuru 3 bezeye ayırın Her bezeyi tekrar 4-5 bezeye ayırın
Her bir parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp beşerli grupları, aralarını yağlayarak üst üste koyun (en üst parçayı yağlamayın) Bu grubu dolaba kaldırıp 10-15 dakika bekletin Bu arada diğer grupları da hazırlayıp buzdolabına kaldırın
Dolaba ilk koyduğunuz grubu çıkartıp yuvarlak tepsinizin büyüklüğünde açın Yağladığınız tepsiye bu hamuru serin Ispanaklı içi ikiye bölüp yarısını tepsideki hamurun üzerine serin
İkinci hamur grubunu açıp ıspanakların üzerine serin Tekrar kalan ıspanaklı içi yayın Son grubu da açıp tepsiye serin
Böreği fırına koymadan içi iyi pişsin diye bıçakla birkaç yerinden delin
Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin

Önceden ısınmış 200C fırına koyup üzeri kızarıp altı pişene kadar pişirin (Eğer altı henüz pişmemiş ama üzeri kızarmışsa tepsiyi fırının alt katına alıp, üzerine folyo kapatın Bir süre daha bu şekilde pişirin)
Tamamen piştikten sonra fırını kapatın Tepsiyi 15 dakika kapalı fırında bekletip ondan sonra çıkartın Mümkünse sıcak servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #12
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Atina Salatası

Malzemeler:

80 gr domates, 50 gr taze fasulye, 80 gr patates, 50 gr zeytin yağı, 5 gr sirke, 10 gr zeytin, karabiber, maydanoz veya dereotu, tuz

Hazırlanışı:

Domatesleri ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarın ve küp küp kesin Taze fasulyeyi doğrayın Tuzlu suda haşlayın Patatsei ufak ufak doğrayın ve haşlayın Domates ve fasulyeyi ayrı ayrı zeytin yağı, sirke, tuz, biber ile karıştırın Salata tabağına haşlanmış patates, üzerine doğranmış maydanoz yerleştirin Etrafına domateslerle fasulyeleri ekleyin onların üzerine de doğranmış tereyağını serpin Bütün salatayı çekirdeği çıkarılmış zeytinlerle süsleyin

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #13
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Kakavia Tarifi

Malzemeler

* Bir kilogram küçük kayabalığı (iskorpit ve benzerleri)
* ½ kilogram domates
* ½ yarım kilogram kuru soğan
* Bir miktar doğranmış kereviz sapı
* ¼ litre zeytinyağı
* Tuz, karabiber

Yapılışı

Balıkları temizleyip tuzlayın ve bir kenara koyun Domates, soğan, kereviz, tuz, karabiber ve zeytinyağını bir kaba koyup üzerlerini örtecek kadar su doldurun ve kırk dakika kadar kaynatın Sonra üstüne balıkları da ekleyin ve on beş dakika daha pişirip ateşten alın

Kaselerinize kızarmış ekmek dilimleri, üstüne de tencereden alırken parçalanmamasına özen göstereceğiniz balıkları yerleştirinŞimdi de kaselerinize limon soyu eklenmiş çorbanın sıvı içeriğini paylaştırın "Kakavia"nız hazır…

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #14
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Elma Salatası Tarifi Malzemeler

* 1/2 fincan az kıyılmış ceviz içi
* 1/2 fincan beyaz peynir (ezilmiş)
* 1 demet su teresi
* 3 elma (çekirdekleri çıkarılıp 2 santim eninde dilimlenecek)
* 1/2 yemek kaşığı dereotu
* 1 1/2 yemek kaşığı hardal
* 2 yemek kaşığı sirke
* 1/2 fincan zeytinyağı

Yapılışı
Zeytinyağı, sirke, hardal ve dereotunu çırpın Sosun yarısını ayırın, geri kalanını elmalarla harmanlayın Suteresini dört tabağa eşit olarak dizin Ayırdığınız sosu üzerine gezdirin Elma dilimlerini tabaklara bölüştürün Beyaz peynir ve cevizle süsleyin

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunanistan Mutfağı

Eski 09-05-2012   #15
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunanistan Mutfağı



Ahtapot Izgara Tarifi Malzemeler

* 1 adet ahtapot

Yapılışı
Taze ve yeni yakalanmış ahtapot taşlara vurularak yumuşatılır Bu işlem sırasında ahtapot köpük salmaya başlar ve köpükler bitene kadar bu işleme devam edilir Yumuşatılmış ahtapot birkaç gün güneşte kurumaya bırakılır

Mangalda mangal kömürü yakılarak kor haline getirilir Mangala yerleştirilen tel ızgaranın üzerine ahtapot konularak kızartılır Kızartılmış ahtapot bilahare küçük parçalara doğranarak kırmızı soğan eşliğinde meze olarak sunulur

Sıcak veya soğuk servis yapılır

Not: Bu yemek Ege Adaları’na ve bu adalardan gelmiş göçmenlerimize mahsus çok lezzetli bir deniz yemeğidir Bugünlerde ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş bu yemek halen Ege Adaları’nda ve Yunanistan’da halâ son derece revaçtadır Lokanta ve kafelerde sakız rakısı "Uzo" ile birlikte sunulmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.