![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıMusakka Malzemeler: 1,5 kg çekirdeksiz patlıcan 2 orta boy soğan 600gr dana kıyma 1 çay kaşığı kekik muskat 6 çorba kaşığı galeta unu 500gr domates 100gr rende kaşar 50gr margarin – tereyağı 5 çorba kaşığı un 350 – 400 gr süt 3 yumurta Yeterince karabiber ve tuz Yapilisi: Patlıcanları alaca soyun, 1 – 1,5 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıymayı rende soğan ile margarinde kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() Dibi yağlanmış, fırınlayacağıniz cam veya porselen kaba bir sıra patlıcan,üzerine kıyma, onun üzerine de rende kaşarı yayın ![]() Bu işlemi fırın kabı kenarına kadar kat kat devam edin ![]() Son kat kıyma üzerine kalın doğranmış kabuksuz domatesleri de serin ![]() Yağ, un, süt, yumurta ile bir beşamel sos hazırlayın ![]() Bu sosu musakka üzerine dökün ![]() ![]() Sicak servis yapin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıMorney Soslu Yumurta Malzemeler: 1 kişilik 1 dilim küçük tost ekmeği 1 adet yumurta 1 çorba kaşığı rende gravyer yada kaşar peyniri 3 çorba kaşığı morney sos Morney sos için: 1/2 su bardağı kaynar süt 1/2 kahve fincanı soğuk süt biraz rende hindistancevizi 1/2 kahve fincanı un 1/2 yumurta 1/2 su bardağı rende gravyer peyniri Yapilisi: Kızarmış ekmeği bir yumurta sahanına koyup hazir edin ![]() Bu arada yumurtanın üzerini 2 parmak kapatabilecek kadar kaynar sirkeli suya yumurtayı kırıp 3 dakika haşlayın ![]() ![]() Yumurtanın üzerine morney sosu ve kaşar peyniri koyup üstü kızarıncaya kadar bir kaç dakika fırında kızartıp servis yapın ![]() Morney sos: Küçük bir tencerede unu ve soğuk sütü iyice çırparak bulamaç haline getirin ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıKarides Tava Malzemeler: 25 adet orta boy karides Tuz 1 limon suyu 1 çay bardağı un 3 yumurta 1 bardak galeta unu Sıvı yağ Garnitür: 1/ 2 demet maydanoz 1 limon 1/ 2 tertip “tartar sos” Yapılışı: Karideslerin çiğ olarak başlarını kopartın ve kabuklarını soyun ![]() Bıçağın ucuyla sırtını boydan boya çizerek, içindeki siyah bağırsağı çıkartın ![]() ![]() ![]() Yumurtaları bir kapta kırın ve hafif çırpın ![]() ![]() ![]() ![]() Yağı kızdırın ve karidesleri içine atarak 2-3 dakika pembe renkte kızartın ![]() ![]() Limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süsleyin ![]() Ayrı olarak tartar sosu ile de servis yapabilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıZeytin Soslu Feta (Kizarmis Peynir - Meze) Malzemeler: Feta (Beyaz peynir-yaklaşık 1 ![]() ![]() Un 125 gr ![]() Zeytin yağı 3 kaşık Yumurta 1 adet Diyet bira (veya alkolsüz) 150 gr ![]() Tuz 1 tutam Kuru oregano (tercihe bagli) 2 çay kaşığı veya Biberiye Siyah zeytin 200 gr Sarımsak 1 diş Acı kırmızı bşber 1 küçük adet Kekik (kurutulmuş) 1/8 çaykaşığı Un 2 kaşık Yağ (kızartma için) Yapilisi: Sulu hamur için, unu, 1 kaşık yağı, yumurtayı, birayı, tuzu ve oreganoyu karıştırın ve 15 dk ![]() ![]() Zeytinlerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra kalan yagla onları püre haline getirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavada yağı kızdırın ![]() ![]() ![]() ![]() Bu aperatifi bagetle servis yapın ![]() *Ülkede,Yunan rakisi Uzo yaninda meze olarak sunulur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıTavuk Corbasi Malzemeler: 1/2 su Bardagi Pirinc 7,5 su Bardagi Tavuk Suyu 4 Yumurta 2 Limon Suyu 2 sap Maydanoz (ince kiyilmis) 1/2 Kahve Kasigi Karabiber 1 Cay Kasigi Tuz Yapilisi: Pirincleri iyice yikayip 30 dakika ilik suda beklettikten sonra süzün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tencereyi orta atese oturtup corbayi 2-3 dakika pisirin ![]() ![]() ![]() *Tercihe göre,tavuk cigeri ve bol kimyon eklenebilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıBaharatli Sogan Mücveri Malzemeler: 500 gr sogan 500 gr kekun 1 demet, çok ince kiyilmis (taze nane veya 2 yemek kasigi kuru nane) 1 çay kasigi tuz 1 çay kasigi karabiber Alabildigince ilik su (koyu boza kivaminda bir hamur olacak ve kasikla dökülerek yagda kizartilacak) Kizartmak için; 1 çay bardagi ayçiçek yagi Yapilisi: Öncelikle soganlari ayiklayin ![]() ![]() Geri kalan soganlari ise rendeleyin ![]() Sonra derin bir tasin içinde soganlarla kek unu karistirip, nane, tuz ve karabiberi ekleyin ![]() ![]() ![]() Öte yandan bir tavaya 1 çay bardagi ayçiçek yagini koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıElmali Zagara Turtasi Malzemeler: 3 adet sari yumusak elma Yarim su bardagi iri çekilmis ceviz Karamelize sos için: 500 gr toz seker 250 gr tereyagi 1 tatli kasigi tarçin Turta hamuru için: 6 adet yumurta 6 kahve fincani toz seker 6 kahve fincani un Yapilisi: Önce elmalari soyup, ortasini oyup çikarin ![]() ![]() ![]() Karamelize sosu yapmak için orta boy bir tencereye toz sekeri koyup, orta isidaki atesin üzerine oturtun ![]() ![]() ![]() 40-45 cm uzunlugundaki firin tepsisinin altina bu agda kivamindaki karamelize sosu döküp yayin ![]() ![]() Hamuru yapmak için derin bir karistirma kabinin içine, yumurtalari kirip, toz sekeri ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dilimleyerek servis yapin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıTavuklu Pide Malzemeler: 4 adet hazir yufka 1 adet bütün tavuk 1 adet kuru sogan 4 adet yumurta 2 su bardagi sizma zeytinyagi Tuz, karabiber Yapilisi: Temizlenip, yikanmis bütün tavugu, içine bütün sogani da ilave ettiginiz suda haslayin ![]() ![]() ![]() Yumurtalari çirpip, tavuk etleriyle iyice karistirip bir kenara ayirin ![]() Firina dayanikli tepsinin altini iyice yaglayip, bir yufkayi kenarlari disariya tasacak biçimde yayin ![]() Üzerine,hazirladiginiz tavuklu harci serin ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() En üste 4 ![]() ![]() Böreginizin üzerine kalan zeytinyagini bolca ilave edin ve 175 derce firinda 35 dakika kadar, börek kizarincaya dek pisirin ![]() Biraz ilininca dilimleyip, servis tabagina alin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıKestaneli Et Malzemeler: 1 kg kemikli iri parça et 4 yemek kasigi zeytinyagi 1 çay kasigi tuz 1 çay kasigi karabiber 20-25 adet kestane Yapilisi: Önce kestanelerin üzerini biçakla çizin ve üzerini örtecek kadar suyla pismeye birakin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıRodos Usulü Ahtapot Malzemeler: 1 ad ![]() 1 Fincan Soya sosu 1 Corba K ![]() Bir tutam tuz Yapilisi: Ahtapotu haslayin ![]() Iyice pisince tencereden alin ve soguk sudan gecirerek temizleyin ![]() Ince kisimlarin vantuzlarini üzerinde birakin ![]() Sonra serce parmak büyüklügünde dograyin ![]() ![]() Sonra kizgin tavada rengini alana kadar cevirerek soteleyin ![]() Tavadan almadan 2 dk ![]() tuz ve soya sosunu ilave ederek karistirin ![]() Sicak olarak servis yapin ![]() *Haslama suyuna, imkaniniz varsa deniz suyu kullanin ![]() *Soya sosu cok keskinse,suyla karistirabilirsiniz ![]() *Ahtapotun cok iyi pismesine dikkat edin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıSelanik Böregi Hamur icin malzemeler: 21 gr yaş maya 1 bardak ılık su yarım su bardağı yoğurt yarım su bardağı zeytinyağı 1 yumurta 1 tatlı kaşığı tuz aldığı kadar un Ici icin: yarım kg ıspanak (yıkanmış, suyu sıkılmış, doğranmış) 1 çay bardağı ezilmiş beyaz peynir 4-5 yeşil soğan (doğranmış) tuz, karabiber, pul biber Yapilisi: İç malzemeleri hazırlayıp bir kenara alın ![]() Mayayı ılık suda eritin ![]() Tuzla karıştırılmış bir miktar unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın ![]() ![]() Kabın üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirin ![]() Hamuru 3 bezeye ayırın ![]() ![]() Her bir parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp beşerli grupları, aralarını yağlayarak üst üste koyun ![]() ![]() ![]() ![]() Dolaba ilk koyduğunuz grubu çıkartıp yuvarlak tepsinizin büyüklüğünde açın ![]() ![]() ![]() İkinci hamur grubunu açıp ıspanakların üzerine serin ![]() ![]() ![]() Böreği fırına koymadan içi iyi pişsin diye bıçakla birkaç yerinden delin ![]() Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin ![]() Önceden ısınmış 200C fırına koyup üzeri kızarıp altı pişene kadar pişirin ![]() ![]() ![]() Tamamen piştikten sonra fırını kapatın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıAtina Salatası Malzemeler: 80 gr domates, 50 gr taze fasulye, 80 gr patates, 50 gr zeytin yağı, 5 gr sirke, 10 gr zeytin, karabiber, maydanoz veya dereotu, tuz Hazırlanışı: Domatesleri ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarın ve küp küp kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıKakavia Tarifi Malzemeler * Bir kilogram küçük kayabalığı (iskorpit ve benzerleri) * ½ kilogram domates * ½ yarım kilogram kuru soğan * Bir miktar doğranmış kereviz sapı * ¼ litre zeytinyağı * Tuz, karabiber ![]() Yapılışı Balıkları temizleyip tuzlayın ve bir kenara koyun ![]() ![]() ![]() Kaselerinize kızarmış ekmek dilimleri, üstüne de tencereden alırken parçalanmamasına özen göstereceğiniz balıkları yerleştirin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıElma Salatası Tarifi Malzemeler * 1/2 fincan az kıyılmış ceviz içi * 1/2 fincan beyaz peynir (ezilmiş) * 1 demet su teresi * 3 elma (çekirdekleri çıkarılıp 2 santim eninde dilimlenecek) * 1/2 yemek kaşığı dereotu * 1 1/2 yemek kaşığı hardal * 2 yemek kaşığı sirke * 1/2 fincan zeytinyağı Yapılışı Zeytinyağı, sirke, hardal ve dereotunu çırpın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunanistan Mutfağı |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan MutfağıAhtapot Izgara Tarifi Malzemeler * 1 adet ahtapot Yapılışı Taze ve yeni yakalanmış ahtapot taşlara vurularak yumuşatılır ![]() ![]() ![]() Mangalda mangal kömürü yakılarak kor haline getirilir ![]() ![]() ![]() Sıcak veya soğuk servis yapılır ![]() Not: Bu yemek Ege Adaları’na ve bu adalardan gelmiş göçmenlerimize mahsus çok lezzetli bir deniz yemeğidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|