Bugün Ne Pişirsek |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bugün Ne Pişirsek29 Eylül 2007 ŞEHRİYELİ GÜVEÇ MALZEME: Koyun eti 750 gr Arpa şehriye 1/2 paket Domates 3 adet Soğan 2 adet Margarin 2 yemek kaşığı Karabiber 1 tatlı kaşığı Tuz YAPILIŞI: 1 Kuşbaşı doğranmış et, yıkanır, süzülür, tencereye konur; kuvvetli ateşte 3 - 4 dakika çevrilir 2 Ete, ince doğranmış soğan, tuz ve karabiber katılır Soğan pembeleşmeye başladığında, kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, küçük doğranmış domatesler ilave edilir, karıştırılır, biraz kavrulduktan sonra, etlerin üstünü örtecek kadar sıcak su konur ve fırına sürülür Et ilik gibi yumuşayıncaya kadar, gerektiğinde sıcak su ilave edilerek, orta ısılı fırında pişirilir 3 Bir güvece, iki kaşık yağ konur, eriyince şehriye katılır, karıştırılarak pembeleşinceye kadar kavrulur, pembeleştiğinde 1 1/2 su bardağı sıcak su ilave edilir ve tuz katılır, orta ateşte pişirilir 4 Şehriye suyunu çekince ortası çukurlaştırılır ve tenceredeki et buraya aktarılır Güveç tekrar orta ısılı fırına konur, 5 dakika daha pişirilir Sıcak servis yapılır![]() ********************* VEZİR PARMAĞI MALZEME: Un 2 su bardağı Toz şeker 5,5 su bardağı Su 5,5 su bardağı Margarin 1/2 çorba kaşığı Yumurta 2 adet Sıvı yağ 2 su bardağı Tuz 1/2 çorba kaşığı Limon suyu 1/4 adet YAPILIŞI: Bir tencerenin içinde kaynattığınız 1,5 suya margarini ekleyin ve ateşi kısın Karışıma unu ekleyin ve tahta bir kaşıkla hızla karıştırın İşleminizi, pürüzsüz bir hamur elde edene kadar sürdürün Tencerenin altını kapatın ve içi su dolu bir tepsinin içine oturtun, hamurunuz ılınana kadar karıştırın Ilınan hamurun içine yumurtaları kırın ve iyice karıştırın Hamurunuzu 5 dakika dinlendirin Dinlenen hamuru, serçe parmağı şeklinde yuvarlayıp, kızgın sivi yagda kizartin Bir tencerede, surup malzemelerini (4 bardak su, 5,5 bardak seker, 1/4 limonun suyu) karıştırın ve şurubunuzu kaynatın Yağını süzdüğünüz Vezir Parmaklarını, soğuk şerbetin içine atın![]() *********************** DOMATES SOSLU SPAGETTİ (NAPOLİTEN SOS) MALZEME: Spagetti 1 paket Sıvı Sana 2 yemek kaşığı Domates (doğranmış) 4 adet Tuz 2-3 adet Sarımsak 2 - 3 diş Karabiber 1 kase Kesme şeker 1 adet YAPILIŞI: Spagettiyi 8 dakika tuzlu ve yağlı suda haşlayıp, süzünüz Ufak bir tencerede sıvı Sana'yı kızdırıp, sarmısakları kavurunuz Domatesleri ilave edip, tuz ve karabiber ile tatlandırınız Kesme şekeri de ekleyip, domatesin kokusunu gidene kadar pişiriniz Sosu mixer ile püre kıvamına getirip, haşlanmış makarnaya karıştırıp servis yapınız![]() ************** HAVUÇ ÇORBASI MALZEME: Büyük Havuç 2-3 adet Yumurta 2 adet Su (veya et suyu) 6 bardak Maydonoz Yarım demet Margarin 2 çorba kaşığı Yeşil biber 3 adet Patates nişastası 1 kahve fincanı Tuz YAPILIŞI: Havuçların üzerlerini iyice kazıyıp yıkadıktan sonra küçük küpler halinde doğrayın ve havuçları iyice yumuşayana kadar haşlayın Suyunu saklayıp, kevgirle havuçları alıp, iyice ezin Sakladığınız suyun içine ezilmiş havuçları ekleyin Diğer yandan bir tavada margarini eritin İçine boza kıvamında sulandırdığınız patates nişastasını dökün Karıştırarak pişirin Pişirdiğiniz nişastayı çorbanın üzerine yavaş yavaş ilave edin Tuzunu, biberini ilave edip ağır ateşte kaynamaya bırakın Servis yapmadan önce yumurtaları çırpıp terbiyesini yapın ve servise sunun Dilerseniz üzerine maydanoz serpin![]() Afiyet Olsun |
|
Bugün Ne Pişirsek |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bugün Ne Pişirsek5 Ekim 2007 Cuma TAVUK ŞİNİTSEL - PÜRELİ MALZEME: Tavuk eti (ince dövülmüş) 500 gr Kaşar rendesi 1 fincan Un 1 kaşık Galeta unu 2 bardak Yumurta 1 adet Karabiber 1 çay kaşığı Zeytinyağı 3 kaşık Margarin 3 kaşık Tereyağı 1 kaşık Limon 1 adet Patates Süt YAPILIŞI: Etlerin üzerine biraz tuz sürülüp bir kenara ayrılır Bu arada bir tava içen 3 kaşık margarin, 3 kaşık zeytinyağ konup eritilir ve kızmaya başladığı sonrada bir kap içinde yumurta çalkalanır İçine bir kahve kaşığı karabiber konup karıştırılır Etler teker teker alınır kaşar peyniri rendesine altı ve üstü bastırılır Buradan çıkarılıp una sonra da yumurtaya batırılır Yumurtadan çıkarlan her parça et galeta ununa batırılır ve yağı kızmış olan tavaya yavaşça bıralırı Altı ve üstü aynı derecede pişen eler bir tabağı alınır, sıcakken etin üstüne bir parça tereyağ konur Püresi için; patatesler bol suda haşlanarak mikserden geçirilir sıcak süt ilave edilip karıştırılır Şinitselin yanına garnitür olarak servis yapılırFISTIKLI PİLAV MALZEME: Tereyağı 2 Çorba kaşığı Pirinç 2 Su bardağı Dolmalık fıstık 3 Çorba kaşığı Kuş üzümü 3 Çorba kaşığı AtepFıstığı 2 Çorba kaşığı Su (sıcak) 4 Su bardağı Soğan 1 Adet Tavuksuyu Tableti 1 Adet Maydanoz Yarım demet Yenibahar 1 Çay kaşığı Karabiber 1 Çay kaşığı Kırmızı pulbiber 1 Çay kaşığı Tuz YAPILIŞI: Tencereye tereyağını alıp, eritin Fıstıkları tereyağında kavurun Soğanı yemeklik doğrayıp, ekleyin Soğanların rengi değiştiğinde yıkanmış pirinci ilave edin 1-2 Dakika kavurduktan sonra saplarını ayıkladığınız kuş üzümlerini ilave edin 1-2 Kez çevirdikten sonra 4 su bardağı sıcak suda erittiğiniz tavuksuyu tabletini ekleyin Tuzunu ayarlayın Pirinçler yumuşayana dek önce orta, sonra da kısık ateşte pişirin Tencereyi ateşin üzerinden indirdikten hemen sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz ve baharatları serperek servis yapın![]() EZOGELİN ÇORBASI MALZEME: Kırmızı mercimek 1 çay fincanı İnce bulgur 1 çay fincanı Soğan 1 adet Tereyağı 2 çorba kaşığı Domates salçası 2 çorba kaşığı Acı biber salçası 1/2 çay kaşığı Su 6-7 su bardağı Toz kırmızı biber 2 çay kaşığı Nane 2 çay kaşığı Tuz YAPILIŞI: 1 Tencerede yağı eritin, ince kıyılmış soğanları ilave edip pembeleştirin Domates ve biber salçalarını ilave edip karıştırın 2 Yıkanmış ve süzülmüş bulgurla mercimeği 6-7 bardak suyla birlikte tencereye ilave edip tuz serpin Mercimek ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin Tencereyi ateşten alıp kırmızı biber ve naneyi ekleyin (4 kişilik)TULUMBA TATLISI MALZEME: Un 2,5 su bardağı İrmik (ince) 1 çorba kaşığı Nişasta 1 çorba kaşığı Yumurta 5 adet Margarin 100 gr Şeker 3 su bardağı Ayçiçek yağı 2 su bardağı Limon suyu 1/4 adet YAPILIŞI: 1 Şeker, 3 bardak su ile kaynatılır Üzerinde biriken köpükler alınıp, limon suyu konur Koyulaşınca ateşten alınır 2 Bakır bir tencereye 2,5 bardak su, margarin, 1 tutam tuz konup kaynatılır Elenmiş un, irmik, nişasta ilave edilip karıştırarak pişirilir Tencereye yapışmayacak duruma gelince ateşten alınır Ilınınca yumurtalar birer birer kırılır, 1 kaşık da şuruptan katılıp karıştırılır 3 Hamur, ucuna tırtıllı huni takılmış krema torbasına doldurulur Isıtılmış yağa 4-5 cm boyunda sıkılıp iki bıçakla kesilir 4 Tava sallanarak pembe renkte kızartılır Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır 5 Sonra şuruba atılıp karıştırılır 5 dakika sonra tabağa alınır![]() |
|
Bugün Ne Pişirsek |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bugün Ne Pişirsek6 Ekim 2007 ETLİ TÜRLÜ MALZEME: Soğan (büyük boy) 1 adet Kuşbaşi et 250 gram Margarin 3 yemek kaşığı Salça 1 5 yemek kaşığıTuz 2 tatlı kaşığı Kara biber 1/2 tatlı kaşığı Su (sıcak) 3 5 su bardağı Pırasa (büyük boy) 2 adet Havuç (orta boy) 3 adet Patates (orta boy) 5 adet Kereviz (küçük boy) 1 adet YAPILIŞI: Sebzeleri yıka Soğanı soy, yıka, ince ince doğra Et, soğan ve yağı tencereye koy Kısık ateşte, kendi suyu ile 40-45 dakika pişir Salça, tuz, kara biber ve suyu ekle, karıştır Pırasayı ayıkla, havucu kazı, patatesi ve kerevizi soy, hepsini 1 5-2 santimetreküp irilikte kuşbaşı doğra, kaynayan karışıma ekle, karıştır, sebzeler yumuşayıncaya değin, 30-35 dakika pişir![]() PATATES SALATASI MALZEME: Patates 1 kg Yumurta 3 adet Yoğurt 1/2 su bardağı Hardal 2 çorba kaşığı Yeşil soğan 1 su bardağı Yeşil biber 1 adet Zeytinyağı 1/2 su bardağı Mayonez 1/2 su bardağı Hıyar turşusu 1/2 su bardağı Karabiber Sirke 3 çorba kaşığı Maydanoz Tuz YAPILIŞI: Patatesleri kabuklarıyla beraber iyice yıkadıktan sonra haşlanmış yumurtalarla beraber bir tencerede haşlayın Onlar pişerken siz diğer malzemeleri ince ince kıyarak bir kaseye koyun Sosunu ayrı bir yerde karıştırın Yumurtalar patateslerden önce pişecektir, onları da soyup küçük küçük kesin Patatesleri soyup, dörde bölün, ince ince dilimledikten sonra kıyılmış diğer malzemeyle karıştırın ve üzerine ayrı bir kapta hazırladığınız sosu dökün Sosunu döktüğünüzde patatesler ılık olursa sosu daha iyi çeker Bir süre buzdolabında beklettikten sonra servis yapın![]() DOMATESLİ MAKARNA MALZEME: Makarna (çubuk) 400 Gr Sarmısak 4 Diş Defne yaprağı 1 Adet Tereyağı 3 Çorba kaşığı Domates 3 Adet Domates salçası 2 Çorba kaşığı Un 1 Tatlı kaşığı YAPILIŞI: Domatesleri rendeleyin ve sarmısakları ezin Bir tencerenin içinde yağı eritin İçine sarmısak ve domatesleri ilave edin Defne yaprağını ekleyin ve biraz tuz ilave edin Biraz pişince domates salçasını ekleyin Bir süre pişirdikten sonra içine biraz su içinde ezilmiş unu ilave edin Spagettiyi tuzlu suda haşlayıp süzün Süzgece koyup soğuk su ile bir kez yıkayıp süzün Sosun içinden defne yaprağını çıkartın Makarnanın üzerine döküp servis yapın![]() KARIŞIK KOMPOSTO MALZEME: Mevsim meyvesi 1/2 kg Tozşeker 1,5 su bardağı Su 5 su bardağı Karanfil YAPILIŞI: Mevsim meyvelerini ayrı ayrı kaplara küçük küçük doğrayın Şekeri ve suyu kaplara paylaştırın Üzerlerine arzu ettiğiniz kadar karanfili ekliyen, meyveler yamuşayıncaya kadar pişirin Meyveler ve suları bir araya koyun Soğuyunca servis yapın![]() |
|
Bugün Ne Pişirsek |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bugün Ne Pişirsek09 Ekim Salı 2007 ETLİ KURU FASULYE MALZEME: Kuru fasulye 2 su bardağı Soğan 1 adet Kemikli parça et 300 gr Margarin 4 yemek kaşığı Domates salçası 2 yemek kaşığı Domates 1 adet Sarımsak 4 diş Kırmızı küçük sivri biber 2 adet Tuz YAPILIŞI: 1 Kuru fasulye ayıklanır, yıkanır, akşamdan bol su ile ıslatılır Ertesi gün yarı pişmiş olarak haşlanır 2 İnce doğranmış kuru soğan, parçalanmış et, yağ ile kavrulur, salça konur, karıştırılır 2 su bardağı su konup pişirilir 3 Kuru fasulye ete ilave edilir, üzerini bir parmak geçecek kadar su konulup pişirilir, suyu az gelecek olursa, sıcak su eklenebilir 4 Kırmızı sivri biberler ve sarımsaklar bütün olarak, domates ise küçük küçük doğranıp üzerine konur; bir müddet daha pişirilir, ateşten alınmadan 10 dakika evvel tuzu atılır![]() TEL ŞEHRİYELİ PİLAV MALZEME: Tel şehriyesi 1 kahve fincanı Tereyağı 4 çorba kaşığı Su 3 Su Bardağı Pirinç 2 bardak Tuz YAPILIŞI: Pirinçleri ayıklayın, bir tencereye piriçlerin üzerini örtecek miktada, sıcak ancak kaynar olmayan su koyun 20 dakika kadar bekletin Nişastası kaybolana kadar yıkayıp, süzün Bir tencereye tereyağını koyarak hafifçe kızdırın 3 bardak suyla, tuz ilave edip, Kaynamaya bırakın Diğer taraftan tel şehriyesini yağda pembeleşene kadar çevirin Kevgirle yağdan alıp, içinde bol kaynar su olan bir tencereye koyun, yarım saat kadar haşlayın Pilav suyu iyice kaynayınca pirinçlerle şehriyeyi birlikte tencereye atın Bir-iki defa karıştırıp tencerenin kapağını kapatın Pirinçler suyunu çekinceye kadar önce kuvvetli, sonra orta ısıdaki ateşte pişmeye bırakın Tencereyi ateşten almadan önce pilavı bir defa karıştırıp servis tabağına koyun![]() Kuru Fasulye Pilav yanına bir Karışık Turşu iyi gider SUPANGLE MALZEME: Yumurta 10 adet Un 275 gr ![]() Vanilya 2 paket Limon kabuğu (rendesi) 1 adet Yağlı kağıt 1 adet Yeşil Fıstık 50 gr ![]() Pudra şekeri 150 gr Süt 1,5 kg![]() Toz şeker 450 gr Kakao 25 gr![]() İncir şekerlemesi Portakal şekerlemesi YAPILIŞI: Altı adet yumurta sarısına pudra şekeri ilave edip, aynı yönde çırparak boza kıvamına getiriniz Yumurta aklarına vanilya ilave edip, çırparak kar haline getiriniz Yaptığınız karı, unla birlikte boza kıvamındaki yumurta sarılarına ilave ediniz Hafif hafif karıştırınız Bir tepsiye yağlı kağıt yayınız Yaptığınız karışımı, üstüne 2 cm yüksekliğinde döküp, üstünü düzleştiriniz Orta hararetli fırında 25-30 dakika pişiriniz Pişen tatlıyı kağıttan çıkarınız Yuvarlak bir kalıpla (6-7 cm) kesip daireler çıkarınız İki dairenin ortasını delmeden oyarak buraya krema doldurup, iki daireyi yapıştırınız Bir kaseye koyup üzerine bol kakaolu krema dökerek, yeşil fıstıkla süsleyiniz Soğuk olarak servis yapınız Kremanın Yapılışı: Bir kg süt içinde bütün malzeme orta hararetli ateşte karıştı- rılarak 10 dakika pişirilir Kremanın yarısına tatlıdan çıkan parçalar ve şekerlemeler katılır Önce dairelerin üstüne bu dökülür, sonra da geri kalanı dökülür![]() |
|
Bugün Ne Pişirsek |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bugün Ne Pişirsek13 Ekim 2007 Cumartesi PÜRELİ KEBAP MALZEME: Koyun eti (kuşbaşı) 1 kg Sarımsak 5-6 diş Domates salçası 1 yemek kaşığı Yenibahar 2 çay kaşığı Kimyon 2 çay kaşığı Margarin 1 yemek kaşığı Su (sıcak) 1-2 bardak Patates 4-5 adet Tereyağı 2 yemek kaşığı Süt 3/4 su bardağı Tuz Karabiber YAPILIŞI: 1 Koyun etini 1 kaşık yağla üzeri kapalı olarak ateşe koyun Suyunu çekince ince doğranmış sarmısağı, çeşitli baharatı, tuz ve salçayı katın 1-2 bardak sıcak su ekleyin Kısık ateş üzerinde etler yumuşayana dek pişirin 2 Eti, hafif suyu varken indirip servis tabağına boşaltın Yanına patates püresi koyarak servis yapın Püresi: Patatesleri haşlayıp püre haline getirin Yağ, süt ve biraz tuz katıp ateş üzerinde bir tahta kaşıkla karıştırarak bir iki dakika pişirin![]() DOMATESLİ PİLAV MALZEME: Pirinç 2 su bardağı Margarin 1 çorba kaşığı Domates (büyük boy) 1 adet Tuz 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Tencereye margarin ve domatesi ilave edin, domates suyunu çekene kadar kavurun Pirinci ilave edip, kavurmadan 3 su bardağı suyu ve tuzunu ekleyin, kısık ateşte pişirin 30 dakika pilavınızı demlendirin Sıcak olarak servis yapın![]() MEVSİM SALATA MALZEME: Kıvırcık marul 4 adet 240 gram 14 Havuç 240 gram 14 K Lahana 240 gram 14 Domates 120 gram 7 Hıyar 60 gram 4 Maydanoz 0 30 adet 0 02Limon 60 gram 4 S Yağ 60 gram 4Tuz 6 gram 0 Sirke 15 gram 1 YAPILIŞI: Kıvırcık temizlenir ve yıkanır Kırmızı lahana ince piyaz doğranır Suyla ovulup yıkanır Maydanoz yıkanıp kıyılır Hepsi karıştırılır Limon sirke sıvı yağ tuz ile sos yapılır Üzerine dökülerek servis yapılır![]() PROFİTEROL MALZEME: Su 250 gr Margarin 125 gr ![]() Un 350 gr Yumurta 11 adet Toz şeker 375 gr Süt 1,5 kg ![]() Kakao 50 gr Krem şanti 250 gr ![]() Pudra şekeri 50 gr ![]() YAPILIŞI: Yağı bir tencerede eritip, bir fiske tuz ve su ilave ederek kaynatınız Su kaynayınca unu ekleyiniz Hafif ateşte karıştırarak 10 dakika pişiriniz Ateşten indirip içine teker teker 7 yumurtayı kırarak karıştırınız Ucu hunili bir torbaya koyup, yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye, iki cm aralıklarla ceviz büyüklüğünde topaklar sıkınız Yüksek hararetli fırında pişiriniz Soğutulan topakları alt kısmından kesiniz İçlerine krema doldurunuz Servis tabağına kule gibi diziniz Üzerine kakaolu sıcak krem şantiyi pudra şekeriyle koyulaştırılıp, profiterolün üstünü süsleyiniz Kremanın Yapılışı : Bir tencereye 4 yumurtayı, 150 gr unu, 375 gr toz şekeri, krem şanti ve bir paket vanilyayı koyarak, içine azar azar 1250 gr süt ilave edip karistiriniz Orta hararetli ates üzerinde 10 dakika kaynatarak pisiriniz Bu kremanin 3/4'ü profiterolün içine doldurulur Geri kalanına kakao, pudra şekeri ve 250 gr süt ilave edilerek, bir taşım kaynatıp sıcak olarak profiterolün üstüne dökülür![]() |
|
Bugün Ne Pişirsek |
|
|
#6 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bugün Ne Pişirsek14 Ekim 2007 Pazar DOMATES ÇORBASI MALZEME: Domates 5 adet Yağ 1 kaşık Domates salçası 1 kaşık Et suyu (ya da tavuk suyu) 8 bardak Un 2 kaşık YAPILIŞI: Domateslerin kabuklarını çıkartarak rendeleyin Bir tencerede yağı eritin, unu katarak yağda sarartın Üzerine domates salçasını ve domatesleri katarak iyice öldürün Yavaş yavaş et suyunu ilave edin, tuzunu da ekleyerek 10 dakika kaynatın Servis yaparken üzerini kaşar rendesi veya maydanoz ile süsleyin![]() KARNABAHAR GRATEN MALZEME: Karnabahar 1 adet Süt 1,5 su bardağı Tereyağı 3 yemek kaşığı Un 3 çorba kaşığı Kaşar peyniri (rendelenmiş) 4-5 çorba kaşığı Beyaz biber Tuz YAPILIŞI: Karnabaharları çiçek çiçek ayırarak az tuzlu suda haşlayın ve süzün Bir kapta tereyağını eritip unu pembeleşinceye kadar kavurun Sütü ilave ederek koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin Ilınınca yumurtaları kırın Tuz, beyaz, biber ve rendelenmiş kaşarı da ilave ederek iyice karıştırın Fırın kabına beşamel sosun yarısını yayarak üzerine karnabaharları yerleştirin Kalan sosu üzerine gezdirin Kaşar rendesi serpin Servis yapmadan evvel 20 dk önce fırına vererek üzeri kızarıncaya kadar pişirin Sıcak servis yapın![]() SPAGHETTİ BODRUM MALZEME: Spaghetti makarana 7 kg 420 gram Margarin 60 gram Yeşil zeytin 30 gram Mantar 60 gram Krema 18 gram Karabiber 1 20 gramKekik 1 20 gram Tuz 9 gramYAPILIŞI: Spagetti makarna haşlanır ve süzdürülür Mantar ve yeşil zeytin doğranır İnce kuşbaşı doğranmış kuru soğan ile mantar kavrulur Karabiber, limon ve tuz ilave edilir Yeşil zeytinde konularak bir taşım kaynatılır Kremayı da ilave ettikten sonra servis esnasında spagettinin üzerine bir kaşık konularak servis yapılır![]() MEYVELİ PUDİNG MALZEME: Süt 600 gram Şeker 120 gram Meyveli puding 12 pk 60 gram YAPILIŞI: Sütü ocakta kaynatın şekeri ilave edin kaynadıktan sonra nişasta ile bağlayın Bağladıktan sonra meyveleri ilave edip ocaktan alın daha sonra porsiyonlayıp soğutarak servise hazırlayın![]() |
|
|
|