![]() |
Atatürk Ve Masum Gönül Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Atatürk Ve Masum Gönül HikayesiAtatürk Ve Masum Gönül Hikayesi Mustafa Kemal'in az bilinen,
"cok masum bir gonül hikâyesi" Selanik'te ogrenci iken, Nadire diye bir komsu kizi varmis ![]() Cigerlerinden hasta olan bu kiz Mustafa'ya pek hayranmis ![]() Her gecisinde pencereye kosar, ona bakarken yüzünü al basarmis ![]() Bir gün komsu kizi Hatice'ye acilmis: "Mustafa Bey, oteki arkadaslarina hic benzemiyor" demis ![]() Bu gizli sevdayi Mustafa'ya hissettirmeye karar vermisler ![]() Hatice, Zübeyde hanimlarin evine girer cikarmis ![]() Bir cuma, ailece oturmaya gitmisler ![]() Mustafa evde yokmus ![]() Hatice, üst kattan bir sey getirmesi istendiginde aklindaki plani uygulamaya koymus ![]() Sofadan gecerken, saksi icindeki kirmizi karanfillerden birini gizlice koparmis ![]() yatak odasina dalmis ![]() Karyolasinin basucundaki masanin üzerinde acik duran tarih kitabinin üzerine karanfili birakmis ![]() Korkudan titreyerek kosar adim asagi inmis ![]() Cicegin Nadire'den geldiginin anlasilacagina eminmis ![]() * * * Az sonra Mustafa eve gelmis ![]() Zübeyde Hanim'in ve Hatice'nin annesinin ellerini opmüs ![]() Hatice'nin de elini sikmis ![]() O donem Türkler arasinda el sikma âdeti olmadigindan Hatice sasirmis biraz ![]() ![]() ![]() Zaten gizlice biraktigi cicekten dolayi pek heyecanliymis ![]() Mustafa bu heyecani hissetmis; gozlerini Hatice'nin gozlerine dikmis ![]() Kücük kiz ne yapacagini bilememis ![]() Mustafa "Ders calismam lazim" deyip yukari cikmis ![]() Cikar cikmaz da tekrar asagi indigi ayak seslerinden anlasilmis ![]() Hatice kalbinin duracagini hissetmis ![]() Cünkü, geldiginde Mustafa'nin elinde o kirmizi karanfil varmis ![]() "Bu cicegi benim kitabimin arasina kim koydu?" diye bagiracak diye cok korkmus Hatice ![]() ![]() ![]() "Ben ettim, sen etme" der gibi bakmis ona ![]() ![]() ![]() Mustafa, Hatice'yi müstehzi gozlerle süzdükten sonra disari cikmis ![]() Hatice hemen gidip olanlari Nadire ablasina anlatmis ![]() "Olüyordum korkudan ![]() diye yalvarmis ![]() Nadire, ciceginin adresine ulasmasinin keyfiyle beklemeye baslamis ![]() * * * Aradan epey bir zaman gecmis ![]() Bir gün Hatice, Zübeyde Teyze'sinin kendisini oglu Mustafa'ya istedigini ogrenmis ![]() Ama Hatice'nin annesi, Mustafa asker olup uzaklara gidecek diye bu izdivaca yanasmamis ![]() Konu kapanmis ![]() Mustafa, Harbiye'de okumak icin İstanbul'a gitmis ![]() Lakin annesine gonderdigi her mektubun altina "Hemsiremiz Hatice Hanim'a da mahsus selamlar ederim" cümlesini eklemeyi hic ihmal etmemis ![]() Harbiye'den erkâniharp yüzbasisi olarak ciktiginda Hatice'yi yeniden istetmis ![]() Bu kez Hatice'nin ailesi razi olmak üzereyken sarayda calisan bir ahbaplari onlari uyarmis: "Ben, onun hakkinda saraya gelen jurnalleri okudum ![]() İstikbali cok karanlik ![]() ![]() Hatice'nin annesi, kizini alelacele bir baskasiyla evlendirmis ![]() * * * Yillar gecmis ![]() Mustafa Kemal, "Atatürk" olmus Evlenip coluk cocuga karisan Hatice, yasadiklarini 1920'lerde bir kis günü, Kocaeli'nde Maarif Müdürü olan apartman komsusu Münir Hayri Bey'e anlatmis ![]() Münir Hayri, daha sonra sinema tahsili icin yurtdisina gitmis ![]() Dondügünde Atatürk kendisinden hayatini perdeye yansitacak bir senaryo yazmasini istemis ![]() Senaryonun esaslarini da bizzat dikte ettirmis ![]() "Filme baska neler koymaliyiz?" diye sordugunda Münir Hayri, biraz da cekinerek, "Her filmde kadin ve ask unsuru aranir, bilmem nasil emredersiniz" demis ve yillar once Hatice'den dinledigi hikâyeyi Atatürk'e nakletmis ![]() Hatirlamis Atatürk; gülmüs: "Ben, Hatice'nin o karanfili kendi hesabina koydugunu sanmistim" demis ![]() Ve devam etmis: "Hatice zekâsi, güzelligi ve terbiyesiyle ornek bir kadindi ![]() Her vakit hayatimin en degerli hatiralari arasinda kalacaktir ![]() Sonra Nadire'yi de hatirlamis: "O kizcagizi da bir kâtiple evlendirdiler ![]() Sonra da oldü ![]() * * * Birkac gün düsündükten sonra Münir Hayri'yi yeniden cagirmis Atatürk: "Tamam" demis; "Bizim cocukluk hikâyesini filme koyalim ![]() Yalniz Hatice'nin ismini koymayalim ![]() Bu, cok masum ve hic de serefsiz olmayan bir hikâyedir, ama belki Hatice'nin torunlari filan istemezler ![]() Münir Hayri'nin senaryosu "Ben Bir İnkilap Cocuguyum" adini tasiyordu; Atatürk rahatsizlandigi icin cekilemedi ![]() Hatice mi? Son sürpriz de bu: Hatice Hanim milletvekili secildi ve Meclis'e girdi ![]() Torunlari hayatta midir acaba? |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Atatürk Ve Masum Gönül Hikayesi |
![]() |
![]() |
#2 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Atatürk Ve Masum Gönül HikayesiPaylaşım için teşekkürler ![]() |
![]() |
![]() |