Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bil, dalli, dâllibiliktiza, delâlet, eden, iktiza, iktizası, ile, ileyh, ist, muhtacun, olan, şeran

Dâll-İ Bi-L İktiza (Dâllibiliktiza) İktizası İle Delâlet Eden. * İst: Şer'an Muhtacun İleyh Olan Bi

Eski 09-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dâll-İ Bi-L İktiza (Dâllibiliktiza) İktizası İle Delâlet Eden. * İst: Şer'an Muhtacun İleyh Olan Bi

DÂLL-İ Bİ-L İKTİZA
(Dâllibiliktiza) İktizası ile delâlet eden * Ist: Şer'an muhtacun ileyh olan bir lâzime delâlet eden lâfızdır Başka bir tâbir ile; vaz'olunduğu mânadan mukaddem isbatına şer'an lüzum ve ihtiyaç mevcud olan bir medlule delâlet eden ibaredir Meselâ: Bir kimse bir şahsa hitaben: "Evini şu kadar liraya benim nâmıma medrese yap" deyip o şahıs da evini medrese yapsa, o ev o kadar lira mukabilinde o kimse nâmına medrese yapılmış olur Çünkü bu söz ile: "Evini şu kadar liraya bana sat" sonra "onu benim nâmıma medrese yap" denilmiş olur "Evini medrese yap" emri bir mukaaaîdir Evin satılması da mukaaaâdır Bu mukaaaâ olmadıkça öyle bir mânanın emri hükümsüz kalır Artık öyle bir emrin sıhhatı için evvelce bu mukaaaânın vücuduna lüzum ve ihtiyaç vardır Binâenaleyh, o emir bu mukaaaaya bi-l iktiza delâlet etmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com