03-17-2009
|
#1
|
Berna
|
Vejetaryenler Kansere Daha Az Yakalanıyor

Vejetaryenlerde kolorektal kanser haricindeki diğer kanser türlerinin daha az görüldüğü ortaya çıkarıldı
BBC'de yer alan haberde, 52 bin 700 kadın ve erkeğin verilerinin analize göre, et yemeyenlerde yiyenlere oranla kansere yakalanma riski önemli ölçüde azalıyor
Fakat şaşırtıcı bir şekilde araştırmacılar, vejetaryenler arasında kırmızı et yemekle bağlantılı olan kolorektal kanserine yakalanma oranının yüksek olduğunu buldular
Amerikan Klinik Beslenme dergisinde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar bulguların çok değerli olduğunu söylediler
Son çalışmada, araştırmacılar 1990'larda İngiltere'de yaşları 20 ile 89 arasında değişen kadın ve erkekleri gözlemlediler Araştırmacılar, katılımcıları et yiyenler, balık yiyenler, vejetaryenler ve aşırı vejetaryenler olarak gruplandırdılar
Et yiyenlerle karşılaştırıldığında balık yiyenler ve vejetaryenler arasında kanser oluşma oranının önemli ölçüde düşük olduğu bulundu
Ancak, kolorektal kanseri için, vejetaryenlerin diğer gruplara göre yakalanma oranının daha yüksek olduğu görüldü
Araştırmacılar fazla et yemenin hastalığa yol açtığı konusundaki önceki delilleri yalanlayan bulgular karşısında oldukça şaşırdılar Çalışma lideri Oxford Üniversitesi'nden Kanser Araştırma Enstitüsü'nden Profesör Tim Key, "Bu çalışma biraz ilginç Vejetaryenlerde ve balık yiyenlerde kanser vakalarında biraz azalma olabiliyor Bunu daha dikkatlice incelemeliyiz" dedi Araştırmacılar, beslenmeyle kanser arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için daha fazla araştırma yapmaları gerektiğini söylediler
|
|
|