09-03-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Egzotik Bir Seyahat Rotası / Doğu Afrika'nın İncisi.....Hartum
Sudan’ın başkenti Hartum, Beyaz ile Mavi Nil’in kesiştiği yerde, farklı kültürlerin tam ortasında kendine özgü bir merkez ve egzotik bir seyahat rotası
Hartum Afrika coğrafyasının en az ilgi gören şehirlerinden Oysa geçmiş yılların getirdiği talihsiz ön yargılar ve hemen kuzeyindeki Mısır’ın turistik ilginin çoğunu toplaması nedeniyle geri planda kalsa da 2006 itibarıyla gelişmekte olan ve yakından takip edilmesi gereken yerlerden biri olduğunu ispatladı Hem konumu, hem de tarihi yapısıyla popüler Afrika şehirlerini aratmayacak pek çok özelliğe sahip olan Hartum, değişiklikten hoşlanan gezginlere ilginç bir seyahat vaat ediyor
KESİŞME NOKTASI
Aslında Mogran adı verilen topraklarda, Uganda’dan kuzeye yönelen Beyaz Nil’le, Etiyopya’dan batıya yönelen Mavi Nil’in kesişme noktasında yer alan şehir tarihi boyunca bu enfes coğrafya üzerine kurulmuş olmanın yararlarını görür Aslında Nil nehri Mısır’a, Sudan üzerinden uzanır; ne var ki Mısırlılar Nil’de yapılan gezileri turistik bir aktiviteye dönüştürebilmişken, bu tür geziler Sudan ve Hartum için hâlâ çok yeni Yazının başından beri Hartum’u Mısır’la, Mısır şehirleriyle kıyaslamam dikkatinizi çekmiş olmalı; bu aslında tesadüfi ya da sadece komşuluk ilişkilerinden kaynaklanan bir karşılaştırma değil Hartum, o dönem Osmanlı yönetimindeki Mısır’a ikincil bir üs olması için 1821’de kurulmuş Ticarete elverişli olması nedeniyle de gelişmiş ve Mısırlılarla İngilizler arasındaki on yıllar süren çarpışmalardan da, 1956’da özgür bir ülkenin özgür şehri olarak çıkmıştır
BİR SUDAN DÜĞÜNÜNE DAVETLİSİNİZ
Üzerlerinde bolca savaşılan bütün topraklar için geçerli olan Hartum için de geçerlidir: Yüzlerce tarihi mekânın çoğu bu yüzyıllık karmaşadan sağ çıkmayı başaramazlar Eski Camii ve Osmanlı mimarisi örneği olan Camii Kebir gibi birkaç istisnayı saymazsak şehirleşmenin geçmişin izlerinin üzerini iyice kapattığını söyleyebiliriz Üç şeritli yollarıyla, üstün körü bir bakış atıldığında modern batı şehirlerinden farksız görünen bir yer Hartum Elbette merkezi bölgelerden bahsediyorum, yoksa biraz uzaklaşıp taşraya, El Cirif ya da Errahme’ye gittiğinizde dışardan gelen göçün neden olduğu insan karmaşasını, Güney Afrika’daki kasabaları andıran konutlarda yaşayan göçmenleri görebiliyorsunuz Açıkçası yoksul kesim ile paralı kesim arasında uçurumların olduğu ülkelerden Sudan
Bu şehirde insanı en çok şaşırtan unsurlardan biri de insanların çok cana yakın davranmaları Eğer bir düğüne denk gelir ya da bir düğünün yakınlarından geçerken içeride neler olduğunu görmek isterseniz, hiç çekinmeden sorabilirsiniz, hemen sizi de düğüne davet edeceklerdir İletişim ise o kadar kolay olmayabilir Alışveriş merkezleri ve restoranların yer aldığı bölgede İngilizce konuşabilirken, çoğu yerde işaret dilini kullanmak durumunda kalabilirsiniz
GÜREŞ FUTBOLDAN ÖNEMLİ
Pek çok şehir gezdim, pek çok şehirde pek çok garip şey gördüm; bunların çok azı Nubya güreşleriyle kıyaslanabilir Bir taraftan bildiğimiz güreşe benziyor, diğer taraftan hem yapıldığı yer hem de izleyen insanlar itibariyle çok farklı bir havası var Hartum’da ve Sudan’ın genelinde güreşe, çoğu ülkede futbola verilene benzer bir önem veriliyor Sokaklara asılı ilanları takip ederek bu dövüşlerin düzenlendiği mekânlardan birine mutlaka uğramalısınız Dövüşler ilginizi çekmiyorsa da mekândaki insanları izlemeyi oldukça ilginç bulabilirsiniz
Nubya’NIN CEVHERLERİ
Nubya, Sudan’ın tarihinin ve coğrafyasının önemli bir parçası, Nil vadisinin çevresi ve Nubya Çölü de tarihi eser açısından çok zengin bölgeler Antik Mısır, Koptik dönemler, daha arkaik yapılar, ne ararsanız  Üstelik tüm bunları görmek için çölün sıcağına dalmanız da gerekmiyor: Kazılardan çıkarılan parçaların çoğu Hartum’daki Ulusal Müze’de görülebiliyor Bu eserler arasından belki de en önemlisi Nubya’nın cevherlerinden olan Faras Katedrali’nden kalma duvar resimleri Ne yazık ki bazılarında insanların yüzleri kazınmış Arkeolojik kalıntıları Polonyalı bir ekip bulduğundan bu duvar resimlerinin bir kısmı da Varşova’ya götürülmüş, en azından oradakilerin sağlam kaldıklarını biliyoruz Ayrıca müzenin bahçesindeki orijinaline uygun olarak kurulmuş olan tapınaklar da insana parmaklarını ısırtacak türden Tapınakların firavun III Tutmosis ve Antik Mısır tarihinin ilk kadın naibi olan Hatşepsut tarafından yaptırıldığı söyleniyor Geçtiğimiz yıllarda büyük bir soygun olayı yaşanmış müzede, bu nedenle de artık güvenliğe büyük özen gösteriliyor Müzenin dışı ise içinden kat be kat daha etkileyici
BAMİA BAMİA İLE TABRİHANA
Ne zaman Afrika’daki bir şehirle ilgili yazsam insanlar daha ilginç yemeklerden bahsetmemi bekliyorlar, Hartum’da, en azından şehirde yemekler alışkın olduklarımızdan çok da farklı değiller Nil kıyısındaki restoranlarda çoğunlukla tavuk ve balık yemekleri sunuluyor, fiyatlar ise ne ucuz ne pahalı Sudan yemekleri arasından domatesli dana eti yemeği olan Machi’yi ve kuzu etinden yapılan Bamia Bamia’yı denemelisiniz Kuzu etiyle yapılan yemekler çok lezzetli ama diğer yemeklere kıyasla daha pahalı Alkolsüz içeceklerdense zaten sıkça ikram edilen Tabrihana’yı tavsiye ediyorum Şehirde ayrıca Türk, Hint ya da Lübnan yemekleri yapan restoranlar da var
DOĞU AFRİKA’NIN İNCİSİ
Bu şehre ön yargılarınızla bakmamanız gerekiyor Şehri gezer ve insanlarla sohbet ederken Hartum’un Sudan demek olmadığını da unutmamak gerekiyor, ülkenin diğer yerlerine yolculuk edecekseniz bunu aklınızdan çıkarmamanız gerek Hartum, kendine özgü havası olan bir şehir, modernleşmenin kapısında, kültürlerarası karmaşanın
-hem doğu-batı; hem çeşitli Afrika kültürlerinin- tam ortasında ve ekonomik anlamda güçlenmeye devam ediyor Yolunuz Afrika’nın doğusuna düşecek olursa sadece müzesi için bile olsa ön yargılarınızı geride bırakarak uğramanız gereken bir şehir
|
|
|