|  | Kesme Tahtası Hijyeni İçin Pratik Yollar |  | 
|  09-01-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Kesme Tahtası Hijyeni İçin Pratik YollarKesme tahtası hijyeni için pratik yollar Hijyenin en önemli oldugu yerlerden birisi olan kesme tahtasinin dezenfektesi için 6 pratik yol Reader's Digest dergisi, mutfakta et, sebze, tavuk keserken kullandiginiz kesme tahtalarinizi temizlemenin ve dezenfekte etmenin 6 akilli çözümünü sunuyor  Kabartma tozu: Tahta ya da plastik kesme tahtalarini arasira birer yemek kasigi kabartma tozu, tuz ve su karisimindan olusan macun ile ovarak temiz tutabilirsiniz  Daha sonra sicak suyla güzelce durulayin  Agartici: Kesme tahtalarinin yüzeyini 2 litre suyun içine 1 çay kasigi agartici ilave ettiginiz karisima batirdiginiz firça ile ovun  Küçük daireler seklinde ovun ve karisimin tahtanin içine emmemesine dikkat edin  Hafifçe islatilmis kagit havlu ile silip kurutun, sonra temiz bir bezle hemen kurutun  Hidrojen peroksit: Yüzde yüz garantili bir bakteri öldürücü olan hidrojen peroksit ile kesme tahtanizin üzerindeki bakterilerin çogalmasiyla savasabilirsiniz  Özellikle de et ya da tavuk kestikten sonra bu isleme daha çok ihtiyaciniz olacak  Kesme tahtanizin üzerindeki mikroplari öldürmek için sirkeyle sirmek için kagit havlu kullanin, sonra baska bir kagit havluyu da hidrojen peroksitle temizlemek için kullanin  Yüzde 3 oraninda hidrojen peroksit kullanmanin zararsiz oldugu belirtiliyor  Limon: Sogan dogradiktan, sarimsak ezdikten, çig ya da pismis et ve tavuk kestikten ya da balik hazirladiktan sonra kesme tahtalarinizin güzel kokmasini istemez misiniz? Kokudan kurtulmak ve kesme tahtalarinizi dezenfekte etmek için yarim limon ile tahtanin tüm yüzeyini ovun ya da siseden dökeceginiz seyreltilmemis limon suyu ile yikayin  Tuz: Ekmek tahtanizi ya da kesme tahtanizi su ve sabunla yikadiktan sonra, tuza batirdiginiz islatilmis bir bezle ovalayin  Tahtalariniz daha parlak olacaktir  Sirke: tahta kesme tahtalarinizi temizlemek ve dezenfekte etmek için, her kullanimdan sonra sirkeyle silin  Sirkede bulunan asetik asit, iyi bir dezenfektandir  E  coli, Salmonella ve Staphylococcus gibi zararli mikroplara karsi etkilidir  Tahtalarinizi asla su ve deterjanla yikamayin, çünkü yüzeydeki tahta liflerin zayiflamasina neden olur  Tahtalarinizin dezenfekte edilmesinin yaninda içine sinen kokularin giderilmesine ihtiyaci varsa, üzerine biraz kabartma tozu sürün ve sonra spreyle üzerine seyreltilmemis sirke sikin  Köpürmesini için 5-10 dakika bekleyin ve sonra temiz soguk suya batirilmis bezle güzelce durulayin   | 
|   | 
|  | 
|  |