![]() |
Ambulans Şöförü İçin Gereken Evraklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ambulans Şöförü İçin Gereken EvraklarAmbulans Şöförü Olmak İçin Gereken Evraklar Ambulans Şöförü Olmak İçin Hangi Evraklar Gerekir Ambulans şoförü; 'Kullanacağı araca uygun sürücü belgesine sahip, temel ilkyardım eğitimi sertifikası almış personel' olarak tanımlanıyor ![]() ![]() Ambulans şoförü kavramı birçok ülkede yok, ancak bazı ülkelerde standart olarak uygulanıyor ![]() ![]() Şoförden özellikle kenti iyi tanıması bekleniyor, taksi şoförlüğü tecrübesi yararlı oluyor ![]() ![]() ![]() Ambulansı daha çok eğitim almış bu kişiler kullanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye'de ise ambulansta şoför bulundurma zorunluluğu kaldırıldı ![]() ![]() ![]() Ancak isteyen özel ve kamu kurumu, meslek lisesi veya meslek yüksekokulu mezunu ambulans personelinden de ambulansı kullanmasını isteyebilir ![]() ![]() Ambulans kazaları veya hastanın sedyeden düşürülmesi gibi olayların sık yaşandığını belirten uzmanlar, şoför adaylarının belirli bir eğitimden geçirilmesiyle bu tür olumsuzlukların engellenebileceğini söylüyor ![]() Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği; sadece 2 günlük bir kursla alınan temel ilkyardım eğitimi sertifikası ve uygun sürücü belgesine sahip olan herkesin ambulans şoförlüğü yapabilmesini öngörüyor ![]() Ambulanslarda görev yapan ilk yardım ekibinin ayrılmaz bir üyesi olan şoförlerin, ileri sürüş tekniklerini içeren bir eğitime tabi tutulması, ambulans kazalarının daha az görülmesini; özellikle hasta taşıma tekniklerini içeren daha detaylı bir ilk yardım eğitimi alması ise hastanın sedyeden düşürülmesi gibi istenmeyen olayları azaltacaktır ![]() Üç kişiden oluşan ambulans ekibinde zaman zaman şoförlerin de hastaya müdahale etmek zorunda kaldığı görülmektedir ![]() ![]() Tüm dünya ambulans şoförü olarak, acil tıp teknisyeni veya paramedikleri çalıştırırken, ülkemizin de aynı şekilde uygulamaya geçmesi gerekir ![]() ![]() Zor hava ve yol koşullarında kazalar olur ve her kazaya ambulans gider ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlık Bakanlığı, hem kamu hem de özel ambulans personeli için hizmet içi eğitimleri zorunlu tutmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak ülkemizde ambulans hizmetleri, hem kalite hem de personel eğitimi yönünden Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça iyi düzeye gelmiştir ve hızla gelişmeye devam etmektedir ![]() Ülkemizde önce yasal açığın kapatılması gerekmektedir ![]() ![]() ![]() Meslek yüksek okulları bu konuda çok büyük önem taşıyor ![]() ![]() Teknik eleman olabilmek için 2 yıllık eğitim alan öğrencilerimiz, eğitime devam edip 4 yıllık fakülte mezunu olma hakkına da sahiptirler ![]() ![]() Çünkü eğitim olmadan, akıllı çağ olarak tanımlanan günümüzde, ehil olmak ve iş yapmak imkânsızdır ![]() ![]() Eğitimsiz ve düşük ücretli ara eleman yerine, iş tanımı yapılmış teknik eleman çalıştırılmasının, işsizlikle mücadele açısından da anlamı olduğu görülmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
|