Cin Sûresi/Cin Suresi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cin Sûresi/Cin SuresiCİN SÛRESİ/Cin Suresi Mekke döneminde inmiştir 28 âyettir Ağırlıklı olarak cinlerden bahsettiği için Bismillahirrahmânirrahîm 1, 2 (Ey Muhammed!) De ki: "Bana cinlerden bir topluluğun (Kur'an'ı) dinleyip şöyle dedikleri vahyedildi: "Şüphesiz biz doğruya ileten hayranlık verici bir Kur'an dinledik de ona inandık Artık Rabbimize hiç kimseyi asla ortak koşmayacağız " 3 "Doğrusu Rabbimizin şanı çok yücedir; ne bir eş edinmiştir, ne de bir çocuk " 4 "Demek bizim beyinsiz olanımız Allah hakkında doğruluktan uzak sözler söylüyormuş " 5 "Şüphesiz biz, insanların ve cinlerin Allah hakkında asla yalan söylemeyeceklerini sanıyorduk " 6 "Doğrusu insanlardan bazı kimseler, cinlerden bazılarına sığınırlardı da, cinler onların taşkınlıklarını artırırlardı " 7 "Gerçekten onlar da, sizin sandığınız gibi, Allah'ın hiç kimseyi öldükten sonra tekrar diriltmeyeceğini sanmışlardı " 8 "Kuşkusuz biz göğe ulaşmak istedik, fakat onu çetin bekçilerle ve yakıcı ışıklarla dolu bulduk " 9 "Halbuki biz, (daha önce) göğün bazı yerlerinde gayb haberlerini dinlemek için otururduk Fakat şimdi her kim dinlemeye kalkacak olursa, kendini gözetleyen yakıcı bir ışık bulur " 10 "Hakikaten biz bilmiyoruz, yeryüzündekilere kötülük mü istendi, yoksa Rableri onlara bir hayır mı diledi?" 11 "Doğrusu içimizde salih olanlar da var, olmayanlar da Ayrı ayrı yollar tutmuşuz " 12 "Muhakkak ki biz Allah'ı yeryüzünde aciz bırakamayacağımızı, kaçarak da onu aciz bırakamayacağımızı anladık " 13 "Gerçekten biz hidayet rehberini (Kur'an'ı) işitince ona inandık Kim Rabbine inanırsa, artık ne hakkının eksik verilmesinden, ne de haksızlığa uğramaktan korkar " 14 "Kuşkusuz içimizde müslüman olanlar da var, hak yoldan sapanlar da var Kim müslüman olursa, işte onlar doğruyu arayıp bulmuşlardır " 15 "Hak yoldan sapanlara gelince, onlar cehenneme odun olmuşlardır " 16, 17 Yine de ki: "Bana şöyle de vahyedildi: Eğer yolda dosdoğru olurlarsa mutlaka onlara bol yağmur yağdırırız ki bununla onları imtihan edelim Kim Rabbinin zikrinden (Kur'an'dan) yüz çevirirse, Rabbi onu gittikçe yükselen bir azaba sokar " 18 "Şüphesiz mescitler, Allah'ındır O halde, Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin 19 "Allah'ın kulu (Muhammed), O'na ibadet etmek için kalktığında cinler nerede ise (Kur'an'ı dinlemek için kalabalıktan) onun etrafında birbirlerine geçiyorlardı " 20 De ki: "Şüphesiz ben ancak Rabbime ibadet ederim ve O'na hiç kimseyi ortak koşmam " 21 De ki: "Şüphesiz ben, size ne zarar verebilir ne de fayda sağlayabilirim " 22 De ki: "Gerçekten beni Allah'a karşı hiç kimse asla koruyamaz ve yine asla O'ndan başka sığınacak kimse de bulamam " 23 "Ancak Allah'tan gelenleri tebliğ edebilirim ve O'nun vahiylerini açıklayabilirim Kim Allah'a ve Resülüne karşı gelirse, şüphesiz onlar için, içinde ebedi kalacakları cehennem ateşi vardır " 24 Nihayet uyarıldıkları şeyi gördüklerinde kimin yardımcısı daha zayıf, kimin sayısı daha azmış, bilecekler 25 De ki: "Sizin uyarıldığınız şey yakın mıdır, yoksa Rabbim ona uzun bir süre mi koyacaktır, bilemem " 26 O gaybı bilendir Hiç kimseye gaybını bildirmez 27, 28 Ancak seçtiği resüller başka (Onlara bildirir ) Fakat O, Resülün önünde ve arkasında gözetleyici (melek)ler yürütür ki resüllerin, Rablerinin vahiylerini tebliğ ettiklerini bilsin Allah onların her halini kuşatmış ve her şeyi inceden inceye sayıp dökmüştür |
|
|
|