09-01-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Miraçta Peygamber Efendimiz Allah'ı Görmüş Müdür?
Peygamberimizin Miraçta Allah'ı Görmesi
Peygamberimiz miraçta Cenabı Hakkı bizzat baş gözü ile görmüştür
Fıkh ve hadis ilimlerinde müctehid ve evliyanın büyüklerinden S Abdülkadir-i Geylanî hazretleri buyuruyor ki:
Mirac gecesi Resulullah, Allahü teâlâyı gördü Çünkü Cabir bin Abdullah, Peygamber efendimizin Necm suresinde "Elbette Onu gördü" ayet-i kerimesi üzerine, "Elbette Rabbimi gördüm" buyurduğunu ve aynı surenin "Sidret-ül-münteha yanında" ayet-i kerimesi üzerine, "Ben sidret-ül-müntehada Rabbimi gördüm Öyle ki, ilahî vechinin nuru, benim için zahir oldu" buyurduğunu bildirmiştir
İsra suresini 17 ayetinin tefsirinde, İbni Abbas hazretleri buyurdu ki: "Mirac gecesinde Resulullah, Allahü teâlâyı gördü " Gunyetü’t Talibin)
İmam-ı Rabbanî:
“O Server (asm), Mirac gecesinde Rabb’ini dünyada değil, ahirette gördü Çünkü o Server (asm), o gece, zaman ve mekan çevresinden dışarı çıktı Ezelî ve ebedî bir an buldu Başlangıcı ve sonu bir nokta olarak gördü Cennete gideceklerin, binlerce yıl sonra, cennete gidişlerini ve cennette oluşlarını, o gece gördü İşte o makamdaki görmek, dünyada görmek değildir “Ahiret görmesi ile görmektir ” Bu görmeyi dünyada gördü demek de mecaz olarak söylenmiştir Dünyadan gidip gördüğü ve yine dünyaya geldiği için dünyada gördü denilmiştir ” (Mektubat, 283)
|
|
|