Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
noktaları, oruç, püf, sıcakta, tutmanın

Sıcakta Oruç Tutmanın Püf Noktaları

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sıcakta Oruç Tutmanın Püf Noktaları



Sıcakta oruç tutmanın püf noktaları




Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, sıcak havalarda oruç tutarken sağlıklı kalmanın püf noktalarını anlattı Çelik, "Oruç tutacak kişiler mutlaka sahur yapmalı" dedi Sıcaklara bağlı olarak sıvı kaybı da fazla olurOruç tutmak isteyen ancak sağlık problemi olan vatandaşlar Ramazan ayı başlamadan doktorlarına başvurarak oruç tutmalarının kendilerine bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı konusunda mutlaka bilgi almaları gerekir Özellikle şeker ve tansiyon hastaları ile gebe ve emziren kadınların dikkat etmelidirGerektiği takdirde oruç tutmamalıdır Bunların yanı sıra küçük yaştaki çocuklar böbrek ve karaciğer hastaları, oruç tutmamalıdır Eğer oruç tutacaklarsa da mutlaka doktorlarından izin almalılar

Orjinal Kaynak: TurkceSpikerCom - TSC exTReme Serisi Resmi Forumu http://wwwturkcespikercom/forum/shadphp?t=56822


Bu dönemde oruç tutacak olan kişiler mutlaka sahura kalkmalıdırlar Sıcaklarla beraber iştahta biraz daha azalma oluyorBu yüzden kişiyi daha tok tutacak, kalorisi düşük ve hafif yiyecekler tercih edilmelidirSahurda daha çok kahvaltılık besinler tüketilmelidir


Oruç tutacak kişilerin mutlaka yumurta ve süt tüketmesi gerekirYumurtanın hem besin değeri yüksektir hem de kişiyi daha uzun süre tok tutarSüt, hem sıvı ihtiyacını karşılayacak hem de tok tutma özelliği yüksektir Bunların yanında peynir, tam tahıl ekmeği ya da çavdar ekmeği yine tok tutacak besinler arasında yer alırZeytin yerine ceviz tüketmelerini öneririzÇünkü zeytin daha tuzlu bir besin olduğu için susamaya neden olabilirYa da tuzsuz zeytin tercih edilebilirBunun yerine tüketilecek 2-3 tane ceviz de kişiyi daha çok tok tutacaktır


Meyve tüketimi önemlidirOruç tutanların özellikle sahurda meyve tüketmeleri gerekirÖzellikle sulu meyveler dediğimiz kavun, karpuz, üzüm, şeftali gibi meyveler kişini su ihtiyacını bir miktar karşılayacaktır


Sıcak havada iftar vaktine kadar aç ve susuz kalacak oruçlu vatandaşların iftar yemeğinde birden yüklenmek yerine önce bir dilim ekmek yiyip bir kase çorba içmeleri sağlık açısından faydalı olacaktır aksi durumda mide rahatsızlığı ile tansiyon sorununun yaşanabilir


İftarda uzun bir aranın sonrasında çok fazla yemek tüketmek kişide hem mide ağrılarına hem de tansiyona değişikliklere neden olabilirBu yüzden vatandaşlar iftarda bir kase çorba, bir dilim ekmekle iftarlarını yaptıktan sonra mutlaka 15-20 dakika ara vermeliler


Yazın terlemeyle birlikte vücuttan daha fazla su kaybı olduğu için kişinin günlük su ihtiyacını da iftarla sahur arasında karşılaması gerekiyorSaat başı 1 veya 2 bardak su içilmelidir


Oruç tutarken egzersiz olarak bu dönemde çok fazla aktivite yapılmamalıdırİftar sonrası 1 saatlik aradan sonra yarım saatlik bir yürüyüş kişinin hem kendisini daha iyi hissetmesini hem de yediklerini sindirmesine yardımcı olacaktır


Tatlı tercihi bu dönemde önemlidirÖzellikle ağır şerbetli tatlılardan uzak durulmalı mümkün olduğu kadar meyve, sütlü tatlılar ve dondurma tüketilmelidir










Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.