Lezzetli Köfte Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Lezzetli Köfte TarifiLezzetli köfte tarifi Lezzetli köfte tarifleri lezzetli köfte yapımı lezzetli köfte nasıl yapılır Yoğurtlu Köfte MALZEMELER 1/2 kg köftelik kıyma 1 adet orta boy soğan 3 dilim bayat ekmek 2 adet yumurta 1/2 kg yoğurt kimyon nane kekik tuz, karabiber HAZIRLANIŞI Köfteyi yoğrun, küçük toplar halinde şekillendirip kızgın yağda kızartın Bu arada yumurtaları çırpıp, yoğurtla karıştırın, tuz ilave edin Hazırladığınız sosu, dibi tutmayan bir tencereye boşaltın, kızaran köfteleri içine atıp 15 dakika çok hafif ateşte pişirin Arzu ederseniz pişirme işlemini fırında, bir payreks veya teflon tepside de yapabilirsiniz Servis yaparken, üzerine kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı dökün![]() Yanya Köftesi MALZEMELER 1 kg yağsız kıyma 1 adet ekmeğin içi 9 adet yumurta 1 adet büyük soğan, ince kıyılmış un maydanoz kekik nane dereotu kimyon bahar tarçın karabiber tuz HAZIRLANIŞI Bütün malzemeyi karıştırıp, çok yumuşak bir köfte hamuru yapın Unlayıp, elinizle üstlerine bastırıp, yassıltın ve kızgın yağda kızartın Sebze yanında veya sarımsaklı yoğurt ile servis yapın![]() Terbiyeli Sulu Köfte MALZEMELER ½ kg yağsız dana kıyma 2 orta boy soğan ½ çay bardağı pirinç tuz karabiber 1 adet yumurta ½ adet limon HAZIRLANIŞI Kıyma, tuz, karabiber, pirinç, ve rendelenmiş soğanlar iyice yoğurulduktan sonra küçük bilye şeklinde yuvarlandıktan sonra köfteler kaynamakta olan 4 su bardağı suyun içine atılır ve 20 dakika sonra altı iyice kısılır ve diğer yanda bir kasede yarım limon ve yumurtayı çırpıp daha sonra altı kısık olan köftelerin içine yavaş yavaş karıştırılarak dökülür ve servis yapılır Tencere Köftesi MALZEMELER 300 gr dana kıyma1 dilim bayat ekmek içi 1 küçük kuru soğan 2 diş sarımsak tuz, karabiber, kimyon kekik, 3 orta boy patates, yarım çay bardağı zeytin yağı 1 tatlı kaşığı domates salçası 3 sivri biber 2 domates HAZIRLANIŞI Kıyma, ekmek içi, rende soğan ve rende sarımsak ile isteğe bağlı tuz ve baharatları iyice yoğurun Yayvan bir tencereye yağın yarısını koyun Üzerine yassı olarak hazırlanmışköfteleri dizin Patatesleri soyun ve yıkayın Kızartmalık şeklinde doğrayın ve köftelerin üzerine dizin Sivri biberleri ikiye bölün, patateslerin üzerine yerleştirin Üzerine kabuğu soyulmuş domatesleri rendeleyin Tuz ve yağın kalanını dökün, kapağı kapatın Kısık ateşte bir süre pişirin Patatesler tam yumuşamadan diğer tarafta salçayı yarım bardak sıcak su içinde eritip, bir çay kaşığı kekik ile birlikte tencereye dökün Patatesler yumuşayana kadar pişir![]() Tembel İsi Kadınbudu Köfte MALZEMELER Dana kıyma Maydanoz 2 Yumurta 1 çay bardağı kadar pirinç Tuz, karabiber 1 çorba tabağı kadar un HAZIRLANIŞI 1 yumurta, kıyma, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve yıkanmış çiğ pirinci iyice karıştırıp yoğurun ![]() Yayvan bir tencereye irice parçalar halinde şekillendirdiğiniz köfteleri yan yana arada pek boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin Köftelerin üzerine çıkacak kadar su ekleyin Pirinçler şişene kadar suyunu da çekinceye kadar üstü kapalı bir şekilde pişirin Daha sonra köfteleri un ve çırpılmış yumurtaya batırıp kızartın![]() ![]() Tembel Fitnat köftesi MALZEMELER yarım kilo dana kıyma orta boy soğan (1 adet) bir diş sarımsak 1 yumurtanın akı bir miktar bayat ekmek karabiber kırmızı biber tuz HAZIRLANIŞI Kıyma,yumurta akı,tuz baharatlar yoğrulur bayat ekmek mutfak robotunda yada dende de inceltilir (baharat miktarı isteğe bağlı olarak ayarlanır ) karışıma alabildiği kadar ekmek konarak yoğrulur![]() katı kıvama gelince, küçük parçalara oval yassı şekil verilerek teflon tavada orta ateşte kızartılır ![]() Tekirdağ köftesi MALZEMELER Yarım kilo köftelik kıyma, 1 yumurta, 2-3 dilim kuru ekmek, 1 baş orta boy kuru soğan, Tuz, Karabiber, Kimyon, Nane ![]() HAZIRLANIŞI Kıymaya rendelenmiş kuru soğanı ve rendelenmiş emekleri ilave edelim Yumurtayı da ilave ederek hamur gibi yoğuralım Üzerine baharatları ve tuzu ekleyerek harç elimizi bırakana dek yoğuralım Yuvarlak köfteler yapalım ve yağlı tavada kızartalım![]() Kadınbudu Köfte MALZEMELER 500 gr YAĞSIZ KOYUN veya DANA KIYMASI 50 gr PİRİNÇ 3 adet YUMURTA ve 1 adet YUMURTANIN AKI 100 gr SOĞAN (Orta boy 1 adet ) 1/2 demet MAYDANOZ TUZ KARABİBER KIZARTMA YAĞI UN HAZIRLANIŞI Pirinç haşlanır ve süzülür Soğan yemeklik olarak doğranır ve tavaya çok az miktarda sıvı yağ konarak öldürülür Üzerine kıymanın yarısı ilave edilerek orta derecede kavrulur Yağı tamamen süzülerek bir yayvan kaba aktarılır İçine pirinç, 3 yumurtanın sarısı ile 2 yumurta akı ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilerek tuzu, biberi ayarlanıp çiğ olarak kalan 250 gr kıyma da konulduktan sonra 6 dakika kadar yoğrulur Önemli olan malzemenin birbiriyle iyice özleşmesidir ( Bazı yörelerimizde kekik – kimyon ve ince kıyım ceviz konulmasına rağmen eski Türk mutfağında tavsiye edilmez ) Hazırlanan harçtan irice ve yassı oval şekilli hazırlanan köfteler önce una bulanır Bir kase içinde bir yumurta ile diğer bir yumurtanın akı iyice çırpılarak unlanmış köfteler içine iyice batırılır En son olarak da yeniden una batırılarak tavada iyice kızdırılan zeytin yağında altın rengini alıncaya kadar kızartılır Bu şekilde iki yumurta akının kullanılması köftelerin bol saçaklı olmasını sağlar Tavadan çıkarılan köfteler bir kağıt havlu üzerinde bir dakika kadar bekletilirse fazla yağı alınmış olur Köftelerin üzerine birkaç damla limon damlatılıp maydanoz la süserek servis edilir |
|
|
|