08-31-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Lezzetli Köfte Tarifi
Lezzetli köfte tarifi
Lezzetli köfte tarifleri
lezzetli köfte yapımı
lezzetli köfte nasıl yapılır
Yoğurtlu Köfte
MALZEMELER
1/2 kg köftelik kıyma
1 adet orta boy soğan
3 dilim bayat ekmek
2 adet yumurta
1/2 kg yoğurt
kimyon
nane
kekik
tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Köfteyi yoğrun, küçük toplar halinde şekillendirip kızgın yağda kızartın Bu arada yumurtaları çırpıp, yoğurtla karıştırın, tuz ilave edin Hazırladığınız sosu, dibi tutmayan bir tencereye boşaltın, kızaran köfteleri içine atıp 15 dakika çok hafif ateşte pişirin Arzu ederseniz pişirme işlemini fırında, bir payreks veya teflon tepside de yapabilirsiniz Servis yaparken, üzerine kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı dökün
Yanya Köftesi
MALZEMELER
1 kg yağsız kıyma
1 adet ekmeğin içi
9 adet yumurta
1 adet büyük soğan, ince kıyılmış
un
maydanoz
kekik
nane
dereotu
kimyon
bahar
tarçın
karabiber
tuz
HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeyi karıştırıp, çok yumuşak bir köfte hamuru yapın Unlayıp, elinizle üstlerine bastırıp, yassıltın ve kızgın yağda kızartın Sebze yanında veya sarımsaklı yoğurt ile servis yapın
Terbiyeli Sulu Köfte
MALZEMELER
½ kg yağsız dana kıyma
2 orta boy soğan
½ çay bardağı pirinç
tuz
karabiber
1 adet yumurta
½ adet limon
HAZIRLANIŞI
Kıyma, tuz, karabiber, pirinç, ve rendelenmiş soğanlar iyice yoğurulduktan sonra küçük bilye şeklinde yuvarlandıktan sonra köfteler kaynamakta olan 4 su bardağı suyun içine atılır ve 20 dakika sonra altı iyice kısılır ve diğer yanda bir kasede yarım limon ve yumurtayı çırpıp daha sonra altı kısık olan köftelerin içine yavaş yavaş karıştırılarak dökülür ve servis yapılır
Tencere Köftesi
MALZEMELER
300 gr dana kıyma
1 dilim bayat ekmek içi
1 küçük kuru soğan
2 diş sarımsak
tuz, karabiber, kimyon
kekik,
3 orta boy patates,
yarım çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 sivri biber
2 domates
HAZIRLANIŞI
Kıyma, ekmek içi, rende soğan ve rende sarımsak ile isteğe bağlı tuz ve baharatları iyice yoğurun Yayvan bir tencereye yağın yarısını koyun Üzerine yassı olarak hazırlanmış
köfteleri dizin Patatesleri soyun ve yıkayın Kızartmalık şeklinde doğrayın ve köftelerin üzerine dizin Sivri biberleri ikiye bölün, patateslerin üzerine yerleştirin Üzerine kabuğu soyulmuş domatesleri rendeleyin Tuz ve yağın kalanını dökün, kapağı kapatın Kısık ateşte bir süre pişirin Patatesler tam yumuşamadan diğer tarafta salçayı yarım bardak sıcak su içinde eritip, bir çay kaşığı kekik ile birlikte tencereye dökün Patatesler yumuşayana kadar pişir
Tembel İsi Kadınbudu Köfte
MALZEMELER
Dana kıyma
Maydanoz
2 Yumurta
1 çay bardağı kadar pirinç
Tuz, karabiber
1 çorba tabağı kadar un
HAZIRLANIŞI
1 yumurta, kıyma, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve yıkanmış çiğ pirinci iyice karıştırıp yoğurun Yayvan bir tencereye irice parçalar halinde şekillendirdiğiniz köfteleri yan yana arada pek boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin Köftelerin üzerine çıkacak kadar su ekleyin Pirinçler şişene kadar suyunu da çekinceye kadar üstü kapalı bir şekilde pişirin Daha sonra köfteleri un ve çırpılmış yumurtaya batırıp kızartın 
Tembel Fitnat köftesi
MALZEMELER
yarım kilo dana kıyma
orta boy soğan (1 adet)
bir diş sarımsak
1 yumurtanın akı
bir miktar bayat ekmek
karabiber
kırmızı biber
tuz
HAZIRLANIŞI
Kıyma,yumurta akı,tuz baharatlar yoğrulur bayat ekmek mutfak robotunda yada dende de inceltilir (baharat miktarı isteğe bağlı olarak ayarlanır ) karışıma alabildiği kadar ekmek konarak yoğrulur
katı kıvama gelince, küçük parçalara oval yassı şekil verilerek teflon tavada orta ateşte kızartılır
Tekirdağ köftesi
MALZEMELER
Yarım kilo köftelik kıyma,
1 yumurta,
2-3 dilim kuru ekmek,
1 baş orta boy kuru soğan,
Tuz,
Karabiber,
Kimyon,
Nane
HAZIRLANIŞI
Kıymaya rendelenmiş kuru soğanı ve rendelenmiş emekleri ilave edelim Yumurtayı da ilave ederek hamur gibi yoğuralım Üzerine baharatları ve tuzu ekleyerek harç elimizi bırakana dek yoğuralım Yuvarlak köfteler yapalım ve yağlı tavada kızartalım
Kadınbudu Köfte
MALZEMELER
500 gr YAĞSIZ KOYUN veya DANA KIYMASI
50 gr PİRİNÇ
3 adet YUMURTA ve 1 adet YUMURTANIN AKI
100 gr SOĞAN (Orta boy 1 adet )
1/2 demet MAYDANOZ
TUZ
KARABİBER
KIZARTMA YAĞI
UN
HAZIRLANIŞI
Pirinç haşlanır ve süzülür Soğan yemeklik olarak doğranır ve tavaya çok az miktarda sıvı yağ konarak öldürülür Üzerine kıymanın yarısı ilave edilerek orta derecede kavrulur Yağı tamamen süzülerek bir yayvan kaba aktarılır İçine pirinç, 3 yumurtanın sarısı ile 2 yumurta akı ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilerek tuzu, biberi ayarlanıp çiğ olarak kalan 250 gr kıyma da konulduktan sonra 6 dakika kadar yoğrulur Önemli olan malzemenin birbiriyle iyice özleşmesidir ( Bazı yörelerimizde kekik – kimyon ve ince kıyım ceviz konulmasına rağmen eski Türk mutfağında tavsiye edilmez ) Hazırlanan harçtan irice ve yassı oval şekilli hazırlanan köfteler önce una bulanır Bir kase içinde bir yumurta ile diğer bir yumurtanın akı iyice çırpılarak unlanmış köfteler içine iyice batırılır En son olarak da yeniden una batırılarak tavada iyice kızdırılan zeytin yağında altın rengini alıncaya kadar kızartılır Bu şekilde iki yumurta akının kullanılması köftelerin bol saçaklı olmasını sağlar Tavadan çıkarılan köfteler bir kağıt havlu üzerinde bir dakika kadar bekletilirse fazla yağı alınmış olur Köftelerin üzerine birkaç damla limon damlatılıp maydanoz la süserek servis edilir
|
|
|