Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Makaleler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bina, döner, oğlan, okur

Bizim Oğlan Döner Döner Bina Okur

Eski 02-06-2009   #1
GöKKuŞaĞı

Bizim Oğlan Döner Döner Bina Okur

Atalarımız, tekamül yolunda mesafe katetmeyen, bir yere takılıp kalan kimselere ve böyle durumalra karşı “Bizm oğlan bina okur, döner döner gene okur” diye bir latife yaparlardı

“Bina” medrese eğitimine başlarken okunan ilk kitaptır Bu kitapta kelime kalıpları özellikleri ile birlikte ezberletilir Arapçanın dil yapısı ve gramerinin temelleri burada atılır Kitap dediysem öyle büyük birşey değildir 3 sayfaya yayılmış bir tablodur bina sadece Ancak ezber yapıldığı ve kelime kalıpları birbirine benzediği için zorlanan ve takılıp kalan öğrenciler olmuştur demek ki

Medrese eğitimi ve medrese müessesesi Osmanlı bilim ve kültürünün de, medeniyetinin de önemli bir unsurudur Yüzyıllarca bilime yön veren bilginler bu medrselerde yetişti Batı bilimde ilerlerken medreselerde yetişen ilim adamlarının eserlerini okudular, hala da okumaya devam etmektedirler

Biz ise gözlerimizi bir kere geçmişe kapattık ve açmayı düşünmedik

Tarihi bilmek gericilik değildir

Tarihi araştırmak ve faydalı görülen noktalarda tarihte yer alan müesseseleri taklit etmek, model almak gericilik değildir Almalı, geliştirmeli ve bir adım öteye götürmeliyiz

Eğitim sistemimizin hali malum Adam yetiştirmede, bilim üretmede hep geri kalıyoruz

Peki geçmişimizde var olan ve kendi zamanında başarılı olan bir eğitim sistemini neden incelemeyi düşünmüyoruz?

Doğrularını alıp uygulamak, yanlışlarını ve çöküşü hazırlayan olumsuzlukları tahlil edip onlardan da kaçınmak bize ne kaybettirir?

Sırf “osmanlı” diye büyük bir mirası reddetmek cumhuriyetin en büyük hatası idi Şimdi 80 yıla dönüp geriye baktığımızda cumhuriyet dönemi eğitimi ne yetiştirmiş?

Bir yerlere takılıp kalmamış mı?

Daha hala boş hamasi laflarla, gereksiz bilgilerle uslu vatandaş yetiştirme gayretindeyiz Uslu da yetişmiyor, uslu da durmuyor vatandaş

Maalesef adam yetişmiyor Yetişen de çok zor yetişiyor Sömürülmeye müsait, ahlaki değerlerin sürekli aşındığı, kültüründen uzaklaşan bir millet olmadık mı?

30 yıl önce yazılan bir kitapta şimdiki nesil “bilnmeyen kelimeler” arıyor, 50 yıl önceki kitaplara “sadeleştirilme”ye ihtiyaç duyuyor

Osmanlıyı bırakın Mustafa Kemal’in “Nutuk”unu ilk yazıldığı diliyle okutun bakalım üniversite mezunlarının kaç tanesi anlayabilecek

Kültür deseniz “Amerikan Kültürü”nden başka birşey yok çevrede Bizim kültürümüz müzelik ve sergilik bir unsur Bayramlarda milli kıyafet giyilmesi bile neredeyse terkedildi

Geçmişten alacağımız çok ders var

Feyzeddin ALPKIRAY

GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Bizim Oğlan Döner Döner Bina Okur

Eski 02-06-2009   #2
su perisi

Elinize sağlık

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 02-10-2009   #3
KRDNZ

Doğru söze ne denir

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com