11-13-2008
|
|
Şengül Şirin
|
Türk Kadın Akademisyen Sayısı İtalya'yı Geçti
Türkiye, kadın akademisyen sayısında Avrupa ile yarışıyor Avrupa Üniversiteler Birliği'ne (EUA) üye üniversitelerde yapılan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de çalışan kadın öğretim görevlilerinin oranı yüzde 37'ye çıktı
Avusturya'da bu oran yüzde 30 iken İtalya'da ise yüzde 31'de kaldı Kadınların kamu, özel sektör ve üniversitelerdeki konumlarını araştırmak ve sorunlarını çözmek amacıyla oluşturulan 'Görünmez duvarlar arkasında kadın' projesinden ilginç sonuçlar elde edildi AB tarafından başlatılan ve her yıl Avrupa'nın bir kentinde buluşan kadın rektörler, bu kez Avusturya, Estonya, Finlandiya, Macaristan, İtalya ve Türkiye'deki üniversitelerin yer aldığı araştırmanın sonuçlarını tartışmak için İstanbul'da toplandı İTÜ'nün yeni rektörü Muhammed Şahin'in ev sahipliği yaptığı toplantıya, eski İTÜ rektörü ve EUA Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Sağlamer, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ ve 20 Avrupa üniversitesinden kadın rektörler katıldı Rektör Muhammed Şahin'in 'kadınlara daha çok kontenjan açılması' talebinde bulunan Gülsüm Sağlamer'e verdiği cevap toplantıya katılan kadın rektörleri güldürdü Üniversitelerinde cinsiyet odaklı bir görevlendirme yapmadıklarını belirten Rektör Şahin, "Gülsüm Hanım döneminde hiç kadın yönetici yoktu Benim dönemimde 3 kadın dekan, toplam 5 kadın yöneticimiz var " diye konuştu
'Görünmez duvarlar arkasında kadın' projesine göre Türkiye, üniversite ve özel sektörde çalışan kadın oranında bazı Avrupa ülkelerini geride bıraktı 2001'de yüzde 25, 2005'te yüzde 36 olan kadın akademisyenlerin oranı 2008'de yüzde 37'ye ulaştı Gelişemediği alan ise kamu oldu Burak Kılıç, İstanbul
|
|
|