|  | Nohut |  | 
|  08-27-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   NohutBaklagiller (Fabaceae) familyasından tek yıllık bir tarım bitkisine ve bunun yenilebilen tohumlarına verilen ad  Fasulye ve bezelye gibi baklagillerden olan nohut da, kurutulmuş tohumları yenen yararlı bir bitkidir  Asya kökenli olan bu bitki, başta Hindistan, Akdeniz ülkeleri, Afrika, Orta ve Güney Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerinde ve Türkiye?de çok eskiden beri yetiştirilir  Nohut, 60 santimetreye kadar boylanabilen bir yıllık çalımsı bir bitkidir  Sık dallı gövdesinde bir sapın iki yanına karşılıklı olarak dizilmiş yaprakçıklardan oluşan tüysü yapraklar bulunur  Yaprakların koltuğundan çıkan beyaz ya da kırmızımsı, kelebek biçimli çiçekleri, tek tek ya da ikisi üçü bir arada açar  Protein ve nişasta deposu olan nohut tanelerinin besin değeri yüksektir  En çok yemek yapılarak ya da kavrularak ve özellikle çocukların çok sevdiği leblebi denen kuru yemiş olarak tüketilir  Taneleri toplandıktan sonra geriye kalan kuru kısımları da hayvanlara yem olarak verilir   | 
|   | 
|  | 
|  |