Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nasıldır, ticaret, türkiye’de

Türkiye’De Ticaret Nasıldır?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiye’De Ticaret Nasıldır?

Türkiye’de Ticaret Nasıldır?

Gerek iç gerekse dış ticaret temelde mal alım ve satımına dayanır Bir yerde ticaretin gelişmesinde ulaşım kolaylığı büyük önem taşır

İç Ticaret : İç ticaret ülke sınırları içinde gerçekleşen ticarettir Türkiye’nin bölgelerinde tarım ürünlerinin ve endüstriyel üretimin farklılık göstermesi iç ticaretin canlanmasını sağlamıştır Marmara Bölgesi ticaretin çok geliştiği bir bölgemizdir İki kıtayı birbirine bağlayan boğazların varlığı ve endüstrinin çok geliştiği bir bölge olması da ticaretin canlanmasında etkili olmuştur En büyük ticaret merkezimiz İstanbul’u İzmir izler Ayrıca Pazar panayır ve fuarların iç ticarete önemli katkısı vardır
Dış Ticaret : Türkiye’nin dış ticaretinde son yıllarda önemli gelişmeler olmasına karşın dış alım dış satımdan daha fazladır Çünkü dış alımda sanayi ürünleri dış satımda ise tarım ürünleri ağırlıklıdır Türkiye’nin dış ticaretinde OECD ülkeleri başta gelir
Dış Alım : Türkiye’nin dışarıdan satın aldığı ürünlerin başında petrol ve endüstri ürünleri gelir Son yıllarda dış alımın yaklaşık % 40’ı makinelerden oluşmaktadır Endüstri malları ham petrol makineler kimyasal maddeler fosfat demir-çelik ürünleri asit ve bazlar kağıt kauçuk plastik maddeler yapay gübre başlıca dış alım ürünleridir
Dış Satım : Türkiye’nin dışarıya sattıkları arasında tarım ürünleri ve madenler önem taşımaktadır Ancak dış satımda madenlerin payı endüstrinin gelişmesine bağlı olarak azalmıştır Pamuk tütün fındık kuru üzüm incir baklagiller zeytin canlı hayvan deri yapağı maden (krom bor mineralleri civa tuz çinko kurşun zımpara taşı) dokuma ürünleri şeker sigara içki halı ve kilim konfeksiyon ürünleri başlıca dış satım ürünleridir
Transit Ticaret : Türkiye özel konumu nedeniyle transit ticaretin gelişmesine elverişli bir ülkedir Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan en kısa en ekonomik karayolu ülkemizden geçmektedir Transit taşımacılıkta mal yüklü kara ve deniz taşıtları yükleme-boşaltma yapmadan ülke topraklarından geçtiği için hizmet giderleri karşılığında gelir sağlanır Günümüzde Anadolu’dan her yıl 35-40 bin tır geçiş yapmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com