![]() |
Meyvelerin En Nazlısı: Çilek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meyvelerin En Nazlısı: ÇilekNazlı bir meyve olan çileğin dünyaya yayılması ve sevilmesinin hikayesi ilginçtir aslında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çileğin dünyada yaklaşık olarak 600 türü olduğu bilinse de ülkemizde 6 çeşit çilek yetistiriliyor ![]() Bunlar Frenk çileği Sera çileği (turfanda yetiştirilir) Arnavutköy çileği Bursa çileği (reçel yapımında kullanılır) Ereğli Osmanlı çileği ve Yabani çilek (ormanlarda yetişir) ![]() Çileğin yararları ![]() ![]() ![]() Uzmanlar çileğin bağışıklık sistemini güçlendiren Vitamin açısından son derece zengin olan vücudu dirileştime özelliği bulunan bir Wellness meyvesi olduğunu söyler ![]() ![]() Vitamin açısından Limon ve Portakala oranla çilekte daha fazla C Vitamini bulunur ![]() ![]() Ayrıca çilek çocuk felci ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için de öldürücü bir etkiye sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çilek son derece güçlü bir etkiye sahip olduğu için bazen insanlar bu meyvenin besin etkisine alerjiyle tepki verebilir ![]() ![]() Satın alırken ![]() ![]() ![]() Çilek tüm yıl boyunca satın alınabiliyor olsa da bu farklı kalitelerde olur ![]() Sadece olgunlaşmış olan meyvelerden alın çünkü olgunlaşmamış çileklerin aroması azdır ve sert olurlar ![]() ![]() Çileklerin taze olmasına dikkat edin ![]() ![]() Çünkü bir tek çileğin çürük olması diğer çileklerin de bundan etkilenmesi demektir ![]() Çileklerin olabildiğince az güneşte durmuş olması gerekir ![]() ![]() Çilekler ezilmeye karşı hassas meyveler olduklarından aldıktan sonra taşırken dikkat edilmesie gerekir ![]() Çilekler uzun sure dayanmadıklarından tüketeceğiniz gün satın almaya dikkat edin ![]() Nasıl yıkamalı? Çilekleri yıkamadan önce yeşil saplarını ayıklayın ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl saklamalı? Çilek çok hassas bir meyvedir ![]() ![]() ![]() Çileklerin formda kalması için En iyisi ya hemen tüketin ya da hemen temizleyip kullanın çünkü çilek hasattan birkaç saat sonra aromasını yitirmeye başladığı için durdukça tadını kaybeder ![]() Eğer hemen tüketmeniz mümkün değilse çilekleri yıkamadan üstünü örterek serin bir yerde örneğin buzdolabının sebze rafında saklayın ![]() ![]() Çilekleri saklarken yatay ve geniş kaplar kullanın çünkü üstüste gelen çilekler ezilemeye mahkum olur ![]() Çilekleri saklamak için kaldırmadan evvel çürük veya ezilmiş olanları ayırmalısınız ![]() ![]() Çilek mevisimde bol ve ucuz çileklerden yararlanıp kış boyu da çilekleri saklamak isterseniz eğer önerilerimze kulak verin ![]() ![]() Çilekleri yıkadıktan sonra biraz kurumaya bırakıp düz bir tepsi veya tabağın içine tek tek dizip önceden dondurun ![]() ![]() ![]() Çilekleri özellikle püre haline getirip dondurusanız kış aylarında onları eritip harika süslemeler yapabilirsiniz ![]() Çilekleri hazırlamak için pratik öneriler: Kesinlikle çilekleri şakır şakır akan suyun altına tutup yıkamayın ![]() ![]() ![]() Çileklerin saplarını ancak yıkama işlemi bittikten sonra yavaşça koparın ![]() ![]() Çilek reçelinin daha katı olması için içine ravent şurubu bektaşi üzümü veya birkaç damla limon katabilirsiniz ![]() Çilekler en iyi elma kuşkonmaz ve avakado ile birleştirilip tariflerde kullanılır ![]() |
![]() |
![]() |
|