Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çilek, meyvelerin, nazlısı

Meyvelerin En Nazlısı: Çilek

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyvelerin En Nazlısı: Çilek






Nazlı bir meyve olan çileğin dünyaya yayılması ve sevilmesinin hikayesi ilginçtir aslında 18 yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker görevli olarak Şili´ye gönderilir Dönüşünde hayatında ilk defa bu ülkede gördüğü yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi yani çileği Fransa´ya getirir İşte hikayesi böyle başlayan ve bütün dünyaya yayılan çilek gülgiller familyasından geliyor Sapları yerden fazla yüksek olmayan ve çiçekleri beyaz olan bu bitkinin yemişleri önceleri pembe geliştikçe de koyu bir renk alıyor

Çileğin dünyada yaklaşık olarak 600 türü olduğu bilinse de ülkemizde 6 çeşit çilek yetistiriliyor
Bunlar Frenk çileği Sera çileği (turfanda yetiştirilir) Arnavutköy çileği Bursa çileği (reçel yapımında kullanılır) Ereğli Osmanlı çileği ve Yabani çilek (ormanlarda yetişir)

Çileğin yararları

Uzmanlar çileğin bağışıklık sistemini güçlendiren Vitamin açısından son derece zengin olan vücudu dirileştime özelliği bulunan bir Wellness meyvesi olduğunu söyler Haksız da değiller hani çünkü bu küçük kırmızı meyve küçüklüğüne rağmen son derece zengin bir hazineye sahip

Vitamin açısından Limon ve Portakala oranla çilekte daha fazla C Vitamini bulunur Bolca C vitamini yanında A ve B vitaminleri ile kalsiyum demir ve fosfor gibi mineral maddeleri bol miktarda içerir

Ayrıca çilek çocuk felci ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için de öldürücü bir etkiye sahiptir Çileğin ciltteki sivilcelere de iyi geldiği söylenir Kansere karşı koruyucu ve ilermesini engelleyici özellikler içeren çileğin bununla birlikte idrar söktürücü bir özelliği de vardır Ayrıca romatizma ve gut hastalığı ağrılarını azaltan bir etkiye de sahiptir Ateş düşürücü etkisi yanında sinirleri kuvvetlenidirip bağırsak kurtlarını da döker

Çilek son derece güçlü bir etkiye sahip olduğu için bazen insanlar bu meyvenin besin etkisine alerjiyle tepki verebilir Bu tepki “Çilek Alerjisi” olarak tanımlanır



Satın alırken
Çilek tüm yıl boyunca satın alınabiliyor olsa da bu farklı kalitelerde olur Bu nedenle Çilek satın alırken özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar vardır
Sadece olgunlaşmış olan meyvelerden alın çünkü olgunlaşmamış çileklerin aroması azdır ve sert olurlar Çilekler durdukça olgunlaşmazlar
Çileklerin taze olmasına dikkat edin Üstüste konmuş çamurlu meyveler yanı sıra çürük ve küflü çilekler almamaya dikkat edin
Çünkü bir tek çileğin çürük olması diğer çileklerin de bundan etkilenmesi demektir
Çileklerin olabildiğince az güneşte durmuş olması gerekir Çünkü güneş onları olduğundan daha hızlı olgunlaştırıp bozulmalarına neden olur
Çilekler ezilmeye karşı hassas meyveler olduklarından aldıktan sonra taşırken dikkat edilmesie gerekir
Çilekler uzun sure dayanmadıklarından tüketeceğiniz gün satın almaya dikkat edin






Nasıl yıkamalı?

Çilekleri yıkamadan önce yeşil saplarını ayıklayın Ardından akan suyun altından hızlıca geçirip durulayarak yıkayın ve süzmeye bırakın İsterseniz yıkama suyuna limon suyu ve sirke ilave edebilirsiniz Böylece mikroplardan daha etkili temizlemiş olursunuz

Nasıl saklamalı?

Çilek çok hassas bir meyvedir Bu nedenle hemen tüketilmesi gerekir Eğer hemen tüketilmeyecekse zarar görmeyeceği şekilde saklanmalı ve korunmalıdır

Çileklerin formda kalması için
En iyisi ya hemen tüketin ya da hemen temizleyip kullanın çünkü çilek hasattan birkaç saat sonra aromasını yitirmeye başladığı için durdukça tadını kaybeder
Eğer hemen tüketmeniz mümkün değilse çilekleri yıkamadan üstünü örterek serin bir yerde örneğin buzdolabının sebze rafında saklayın Çilekler böyle iki gün kadar zarar görmeden dayanır
Çilekleri saklarken yatay ve geniş kaplar kullanın çünkü üstüste gelen çilekler ezilemeye mahkum olur
Çilekleri saklamak için kaldırmadan evvel çürük veya ezilmiş olanları ayırmalısınız Bozulmuş veya ezik çilekler hemen diğer sağlam çilekleri de etkilemeye başlar

Çilek mevisimde bol ve ucuz çileklerden yararlanıp kış boyu da çilekleri saklamak isterseniz eğer önerilerimze kulak verin Çünkü donmuş çilekleri 10 ay kadar saklayabilirsiniz
Çilekleri yıkadıktan sonra biraz kurumaya bırakıp düz bir tepsi veya tabağın içine tek tek dizip önceden dondurun Ardından donmuş çilekleri tek tek tabaktan çıkarıp bir poşete koyun Bu şekilde çilekler daha iyi fomda kalıp şekillerini kaybetmezler ve daha sonra tek tek kullanmakta mümkün olur
Çilekleri özellikle püre haline getirip dondurusanız kış aylarında onları eritip harika süslemeler yapabilirsiniz


Çilekleri hazırlamak için pratik öneriler:



Kesinlikle çilekleri şakır şakır akan suyun altına tutup yıkamayın Bir kaba doldurduğunuz suda dikkatlice yıkayın Ardından bir süzgeç veya kağıt üzerinde süzmeye bırakın
Çileklerin saplarını ancak yıkama işlemi bittikten sonra yavaşça koparın Böylece çileğin içinde gizlenen aroma yok olmaz
Çilek reçelinin daha katı olması için içine ravent şurubu bektaşi üzümü veya birkaç damla limon katabilirsiniz
Çilekler en iyi elma kuşkonmaz ve avakado ile birleştirilip tariflerde kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.