Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, olmalıdır, yaşlılıkta

Yaşlılıkta Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yaşlılıkta Beslenme Nasıl Olmalıdır?





Yaşlanma sürecini yaşlanmayla oluşan değişiklikleri ve ömrü; genetik ve çevresel etmenler etkiler Yaşlılıkta ortaya çıkan değişikliklerle ilgili sorunların bir bölümü yeterli ve dengeli beslenmeyle azaltılabilir ve geciktirilebilir
Gençlikte yaşlılığı da düşünerek beslenmenin yaşlılıkta oluşabilecek sorunları geciktirici hafifletici ya da önleyici etkisi olduğu bilinmektedir Yaşam boyu yeterli ve dengeli beslenmenin yaşlılıkta bazı sorunları azaltıcı rolü olduğu gibi yaşam süresini etkilediği de söylenebilir
Her dönemdeki beslenme şekli bireyin sonraki dönemde genel durumunu etkiler Bebelikte beslenmenin çocukluk çağına çocukluk çağında beslenmenin gençlerin durumunu etkilemesi gibi; yaşlılar her dönemdeki beslenme ve yaşam biçiminin etkilerini taşırlar
Bu yüzden bireyin içinde bulunduğu yaş grubunun özelliklerine göre beslenmesi sonraki dönemlere hazırlık yönünden önemlidir
Yaşlılık döneminde şu ilkelere dikkat edilmesinde yarar vardır;
1 Besin çeşitliliğine önem verilmelidir Ana öğünlerde 4 temel besin grubunda yer alan besinlerin yeterli miktarlarda tüketilmesi sağlanmalıdır Bu besinler;
  • Et grubu: Etler kurubaklagiller ve yumurta
  • Süt grubu: Süt yoğurt ve peynir
  • Tahıl grubu: Ekmek pilav ve makarna gibi unlu nişastalı besinler
  • Sebze ve meyve grubu: Tüm sebze ve meyveler
2 İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır Oluşabilecek sağlık problemlerini önlemek adına zayıflıktan ve şişmanlıktan kaçınmalıdır

3 Öğün sayısı artırılarak her öğündeki yiyecek miktarı azaltılmalıdır Böylelikle sindirim problemleri önlenir 3 Ana 3 ara olmak üzere günde 6 öğün beslenme sağlanmalıdır Başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalı kahvaltı ve akşam yemeği mümkün olduğunca erken saatlerde bitirilmelidir
4 Yaş ilerledikçe diyetteki toplam yağ miktarı azaltılmalıdır Diyette doymuş yağ asitlerince zengin olan katı yağlar en alt düzeye indirilmeli doymamış yağ asitlerini daha çok bulunduran bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir Yiyecekler haşlama ızgara yapma buğulama veya fırında pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanmalıdır
5 Vücuda yeterli miktarda su ve sıvı alınmalıdır Suyun; yemek yenildikten sonra alınan besinlerin sindiriminden metabolik atıklarının dışarı atılmasına kadar her aşamada çok önemli görevleri vardır
6 Aşırı çay kahve gazlı içecekler gibi uyarıcılardan fazla miktarda acı biber hardal gibi baharatlardan kaçınılmalıdır
7 Diyette tuz miktarı azaltılmalıdır Sofraya tuzluk getirilmemeli yemeğin tadına bakmadan tuz kullanılmamalıdır
8 Günlük posa (lif) alımınızı artırılmalıdır Posalı besinler:
  • Kurubaklagiller (kuru fasulye nohut mercimek kuru börülce barbunya soya)
  • Tam tahıllar (esmer ekmek bulgur kepekli pirinç / makarna / erişte / un)
  • Taze sebze ve meyveler (kabuklu yenilebilenleri soymadan)
Her ana öğünde sebze ve/veya meyve haftada 2 - 3 kere balık ve kurubaklagil yemeği tüketilmelidir
9 Vücudu kalbi fazla yoracak aşırı etkinliklerden kaçınılmalı açık havadan yararlanılmalıdır Haftada 3 - 5 gün 30 - 45 dakika kadar yorucu olmayan kısa yürüyüşler yapılmalıdır
10 Güneş ışınlarından uygun şekilde ve düzenli olarak yararlanılmalıdır Kış aylarında öğlen yazın ise kuşluk ve ikindi vakitlerinde günde 20 dakika kadar direkt olarak güneşlenilmelidir Bu durum kemik sağlığı açısından son derece önemlidir Çünkü D vitamininin en iyi kaynağı güneştir
Yaşlandıkça enerji ihtiyacında etkinlik derecesine göre azalma olmakla birlikte genel olarak besin öğeleri ihtiyacı azalmaz tersine artabilir Enerji kısıtlaması yağ şeker hamur tatlıları ve tahıllar azaltılarak yapılmalıdır
Yaşlandıkça toplam günlük enerji ihtiyacının ortalama %55-65’i karbonhidratlardan %20-25’i yağlardan %15-20’si proteinlerden karşılanmalıdır
Bugünkü veriler ışığında yaşlıların vitaminlere ihtiyaç miktarları yetişkinlerinki kadardır Önemli olan yaşlılıkta tüm vitaminlerin besinlerle yeterince alınmasıdır Özellikle B grubu vitaminleri ve C vitaminin ek olarak verilmesinin yaşlılara iyi geldiğine yönelik araştırmalar mevcuttur
Son yıllarda E vitamininin yaşlılığı geciktirici etkisi olabileceği üzerinde durulmaktadır Bu vitaminin hücre zarındaki yağların bozulmasını önlemede rolü olduğu bu yolla hücre sağlamlığının korunduğu ileri sürülmektedir Yaşlılıkta minerallere ihtiyacın artıp artmadığı bilinmemektedir Yaşlılıkta minerallere ihtiyacın yetişkinlikteki kadar olduğu sanılmaktadır Alınması önerilen demir miktarı genç kadınlarınkinden düşüktür

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.