![]() |
Yemegin Evrimi.... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemegin Evrimi....Yemek Ve Yemeğin Evrimi İnsanların toplum içerisinde en çok gereksinim duyduğu şeylerin başında yemeğin geldiği kuşkusuzdur ![]() ![]() ![]() Zaman içerisinde insan medeniyetleriyle beraber ![]() ![]() Dönemler itibariyle yemek ve yemekçiliğin evrimini kısaca inceleyelim: İlk insanların mağara duvarlarına çizdiği hayvan resimleri ![]() ![]() ![]() M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() M ![]() ![]() ![]() İncilde dahi toplu yemek üretimi ile ilgili bir çok satırların yer aldığı bilinmektedir ![]() ![]() ![]() Tarihi belgelerden öğreniliyor ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Romalılar İmparatorluklarını kurduklarında fethettikleri toprakların yemek kültürünü Romaya taşıyıp zengin bir mutfak kültürü yarattılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Romada aşçılık bir sanat olarak değerlendirildiğinden ![]() ![]() Cleopatranın aşçısı Mart Antonyye hazırladığı yemeklerden dolayı koca bir şehir armağan edilmiş ![]() ![]() Bu dönemle ilgili en önemli yemek yerleri hanlarda ve saraylarda bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortaçağda yemekler binaların dışında ya da büyük evlerin holünden ![]() ![]() ![]() Avrupada Ortaçağı izleyen bir kaç yüzyıllık süreçte mutfak kültürü büyük bir gelişme göstermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kartacalılar dondurma yapımını Perslerden öğrenmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Yemek tarihinde sofrada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Varlıklı insanların yolculukları sırasında hanlarda konakladıkları zaman yemeklerini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanayi devrimi Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde rafine mutfak anlayışının gelişiminin son yıllarına rastlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu'nun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ziyafetler daha çok zafer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Fransıza göre 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlılar karşısında geri çekilen ordular besinleri ve besin kaynaklarını yok ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 16 ![]() ![]() Türklerin çoğu yemeklerini aşevlerinde yerler ![]() Türkler genellikle çorba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşçı esnafı; yapılan törenlerde 53 esnaf loncası arasında 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kervansaraylar seyahat eden yolcuların ve tüccarların korunması için genellikle 9 saat süre içinde varılabilecek aralıklarla kurulan insan ve hayvanların barınabileceği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatih Sultan Mehmetle birlikte sarayda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı saray mutfağında başarılı hizmetlerde bulunanların bazıları devlet yönetiminde de çok yüksek mevkilere getirilirlerdi ![]() ![]() ![]() İlk çatal bıçak kullanan hükümdar II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiyede modernleşme çabası özellikle Cumhuriyetten sonra iyice hızlandı ve bunun sonucunda da gelenekle ciddi bir kopukluk yaşandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan yemek gereksinmesini karşılarken ortaya bir takım faktörler çıkmaktadır ![]() ![]() 1 - Fiziki gerekler ![]() 2 - Sosyal guruplaşmadan kaynaklanan gerekler ![]() 3 - Sağlık durumundan kaynaklanan gerekler ![]() 4 - Sosyal ihtiyaçlardan kaynaklanan gerekler ![]() 5 - Duygusal gerekler ![]() 6 - Kaynakların etkisi ![]() 7 - Koşullanmalardan doğan gerekler ![]() 8 - İmaj kaynaklı gerekler ![]() Günümüzde Avrupa Topluluğu ülkelerinin dokuzunda bir yılda dışarıda yenen öğün sayısının 36 milyar olduğu belirlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Otellerde yiyecek hizmeti ![]() - Restoranlar ![]() - Bar ve kafeler ![]() - Fastfood ![]() - Toplu yemek servisi ![]() - Ulaşım sırasında yemek servisi ![]() - Dışarıda ikram ziyafet ![]() |
![]() |
![]() |
|