|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dikkat, edilmesi, gerekenler, pisirirken, sebzeleri |
![]() |
Sebzeleri Pisirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sebzeleri Pisirirken Dikkat Edilmesi GerekenlerSebzeler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu maddelerden azami istifadeyi sağlıyabilmek için pişirme usullerini iyi bilmek gerekir ![]() Sebzeler başlıca şu metodlarla pişirilirler ![]() Sebzeleri haşlıyarak pişirme: Taze fasul ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzeleri haşlamada dikkat edilecek hususlar: 1) Haşlanacak sebzelerin haşlama suyu az ve kaynar olmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Ispanak ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Diğer tane sebzeleri de haşlarken su sebzenin üstünü örtecek kadar olmalıdır ![]() 4) Haşlama sebzelerin arta kalan suları dökülmemeli çorba ve sos hazırlamada kullanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 5) Kereviz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6) Sebzeleri haşlarken yumuşayıncaya kadar haşlamalı fazla pişirip ezilmesine meydan vermemelidir ![]() 7) Sebzeleri haşlarken fazla ateşte bırakmamalıdır ![]() ![]() 8 ) C vitaminince zengin sebzeleri mümkün olduğu kazar az miktarda hazırlamak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzeleri kızartarak pişirme: Kızartmaya uygun sebzeler: (Patlıcan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Düz kızartma: Ayıklanmış ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Pane yaparak kızartma: Ayıklanmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Kaplama yaparak kızartma: Sebzeler temizlendikten sonra 2-3 mm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartmalarda dikkat edilecek hususlar: 1) Kızartmalar: Derin bir kapta ve bol yağ içinde yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Sebzeleri kızarttıktan sonra kağıt yayılmış bir kaba süzerek çıkarmalı «fazla yağın gitmesi için» ![]() 3) Kızartılan sebzelerin sindirimi ağır olduğu için mutlaka sosla beraber yenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağ ![]() Fasulye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lezzetli ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tip pişirmede dikkat edilecek hususlar: 1) Pişirmede az su koymalıdır ![]() ![]() 2) Sebzelerdeki besleyici değerlerden faydalanabilmek için bu tip pişirmede mutlaka düdüklü tencere kullanmalıdır ![]() ![]() ![]() 3) Pişirme esnasında tencerenin ağzını sık sık açmamalıdır ![]() ![]() ![]() 4) Pişirmede ![]() ![]() ![]() 5) Pişme esnasında sebzeye su koymak icab ettiğinde sıcak su koymalıdır ![]() 6) Pişme esnasında uzun süre ateşte tutmamalıdır ![]() 7) Pişmiş yemeği aynı tencerede sık sık ısıtıp kullanmamalıdır ![]() ![]() 8 ) Bekletmeleri de mutlaka buzdolabı veya serin bir yerde yapmalıdır ![]() 9) C vitaminince zengin yiyecekleri aile fertlerine bir defada yedirecek miktar kadar hazırlamalıdır ![]() ![]() Dolma yaparak pişirme: Biber ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lezzet ve besin değerleri bakımından hoşa giden yemeklerdir ![]() ![]() ![]() Ogreten yaparak pişirme: Ziyafet sofralarının önemli yemek çeşitlerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|