Etli Soğan Dolması Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Etli Soğan Dolması TarifiMALZEMELER Soğan 6 büyük boy 1350 gram Su 2 1/4 su bardağı 450 gram Tuz 1 1/2 tatlı kaşığı 9 gram Pirinç 1/3 su bardağı 60 gram Maydanoz 1 demet 60 gram Dereotu 1/4 demet 10 gram Kıyma (orta yağlı) 1 1/2 su bardağı 250 gram Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram Margarin 1 yemek kaşığı 10 gram Yumurta 1 adet 50 gram Limon suyu 3 yemek kaşığı 30 gram HAZIRLANIŞI Soğanları baş kısımlarını kes soy yıka Diğer yanda tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koy kaynat Soğanları kaynayan suya at hafif yumuşayıncaya değin yaklaşık 15 dakika haşla![]() Soğanların içlerini orta kısımlarından parmakla iterek parçalamadan kenar kalınlığı 2-3 kat kalacak şekilde boşalt Pirinci yıka süz Soğanların birinden çıkan için yarısını ince ince kıy Maydanoz ve dereotunu ayıkla ince ince doğra![]() Pirinç soğan maydanoz kıyma kalan tuz kara biber 1/4 su bardağı su ve yağı iyice karıştır Soğanları hazırlanan içle doldur ve tencereye yerleştir Haşlama suyunu kaynat ve dolmaların üzerine yavaşça gezdir Pirinç taneleri uzayıp yumuşayıncaya değin yaklaşık 50 dakika pişir![]() Yumurtayı ayrı bır kapta limon suyu ile iyice çırp Dolmaları suyun içinden alıp servis tabağına yerleştir Yumurta-limon karışımına dolmanın suyundan bir kaç kaşık koyup ılıt Bu karışımı tencereye azar azar eklerken dolmanın suyunu sürekli karıştır kaynayınca ocağı kapat dolmaların üzerine gezdir Dereotu serp![]() Notlar Dolma içine domates veya salça eklenebilir Bu şekilde hazırlanırsa yumurta sarısı ve limon konmaz Soğan dolması çıkan için değerlendirilebilmesi için yaprak yaprak sarılabilir 1 Porsiyonun Besin DeğerleriEnerji 200 cal Sodyum 639 mg Protein 10 2 gA Vitamini 583 iu Yağ 9 9 gTiamin 0 10 mg Karbonhidrat 17 8 gRiboflavin 0 14 mg Kalsiyum 50 mgNiasin 2 44 mg Demir 1 63 mgC Vitamini 11 mg Fosfor 125 mg Çinko 2 mg Kolesterol 70mg |
|
|
|