![]() |
Evliliğin İlk Saatleri |
![]() |
![]() |
#1 |
KRDNZ
![]() |
![]() Evliliğin İlk SaatleriAşağıdaki yazı, yeni evlenmiş bir çiftin arasında geçen bir söyleşiyi konu edinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ: Fatıma hanım, müsaadenizle size bazı hususları hatırlatmak istiyorum; inşaallah faydalı olur ![]() FATIMA: Buyurun ![]() ALİ: Her şeyden önce bir ayetle başlamak istiyorum sözlerime ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FATIMA: Yani siz bu âyetle erkeklerin kadınlardan her yönden üstün olduğunu mu ispatlamaya çalışıyorsunuz? ALİ: Öyle değil mi? FATIMA: Hayır ben buna katılmıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madem sen bana âyet okudun, müsadenle bir âyet de ben okuyayım sana ![]() ![]() "Allah iman edenlere Firavun'un karısını örnek olarak verdi ![]() ![]() ALİ: Bu ayetle ne demek istiyorsun sen? FATIMA: Şunu demek istiyorum; Allah-u Teala bu ayette, mu'mine bir hanım olan Hz ![]() ALİ: Peki şu hadis-i şerife ne diyeceksin bakalım?!Resulü (s ![]() ![]() ![]() FATIMA: Sen annelerin de bir kadın olduğunu unuttun galiba! Müsaade et buna bir hadis de ben ekleyeyim: "Adamın birisi Resulullah Efendimize gelerek: "Ya Rseulallah kime iyilik edeyim? diye sorunca Allah Resulü "Annene" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ: Efendimiz'in şu hadisi de kulağına küpe olsun Fatıma hanım! "Yazıklar olsun o kadın'a ki kocasını öfkelendirsin ve ne mutlu o kadına ki kocası ondan razı olsun ![]() ![]() ![]() Buna ne diyeceksin Fatıma hanım! FATIMA: Ne diyebilirim ki, Efendimizin buyruğudur ve emri başımızın üstüne! Ancak senin de şu hadisi bilmeni isterim Ali bey: şöyle buyurmuştur Allah'ın Habibi (s ![]() ![]() ![]() "Sizin en iyiniz hanımına karşı en iyi olanınızdır ![]() ![]() ![]() ![]() Yine şöyle buyurmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Yine buyurmuştur: "Mü'min bir kimse Allah'a karşı olan takvadan sonra , sâliha bir eşten daha hayırlı bir şey elde edemez ![]() Yine buyurmuştur: "Saliha bir eş, erkeğin saadetindendir ![]() ![]() ![]() Devam edeyim mi Ali bey?! ALİ: Dur sıra bende! şu hadislere dikkatini çekerim Fatıma hanım; sonra bilmiyordum deme! Buyuruyor ki Efendimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine buyuruyor ki (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ: Devamı da mı var?! Nereden biliyorsun? FATIMA: Evet; bunları sadece siz mi biliyorsunuz sandın? Hamdolsun Allah'a artık mu'mine kadınlar da her gün geçtikçe daha bir bilinçlenmeye ve Allah'ın dinini en güzel şekilde öğrenmeye gayret gösteriyorlar! ALİ: Allah bilginizi artırsın ![]() FATIMA: Amin! Cümlemizin ![]() ALİ: Peki nedir hadisin devamı? FATIMA: Devamı şöyledir: "Erkek de hanımına eziyet ve zulüm ederse, onun için de aynı vebal ve azap söz konusudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ: Şu hadise karşılık verebilecek misin acaba, onu merak ediyorum? Şöyle buyuruyor: "(Alemde) en kötü şey, kötü kadındır ![]() ![]() ![]() FATIMA: Dinle o zaman: "Saliha bir kadın, bin tane salih olmayan erkekten daha hayırlı ve üstündür" buyurmaktadır Efendimiz(s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu meyanda az önce verdiğim ayeti de unutmamışsındır herhalde ![]() ALİ: Subhanellah! Neyse burayı geçelim! FATIMA: Geç bakalım! ALİ: Yeri gelmişken bilmiyorsan eğer, şu hadisi de bilmeni isterim doğrusu ![]() FATIMA: Tabi ki, niye olmasın! Vazifelerimizi ne kadar iyi öğrenirsek, Allah'ın izniyle o kadar daha iyi onları yerine getirmeğe gayret gösteririz ![]() ![]() ALİ :Evet şöyle okudum bir hadis-i şerifte "Bir kimsenin bir hanımı olur da onunla anlaşmaz, Allah'ın verdiği rızka kani olmaz ve kocasına zorluk çıkararak onu güç yetiremediği bir şeye mecbur ederse, Allah o kadının, kendisini cehennem azabından koruyacağı hiçbir iyi amelini kabul etmez ve bu huyuna devam ettiği müddetçe Allah ona gazap eder ![]() ![]() ![]() FATIMA: Evet güzel bir hadistir; Ancak sana da bazı hadisleri hatırlatmada yarar görüyorum Ali bey ![]() Şöyle buyuruyor: "Kadınlara ancak değerli kimse saygı gösterir ve onları ancak âdi kimseler aşağılar ![]() ![]() Yine buyurmuştur: "En iyi erkeklerinizden olanlar, takvalı, (içi ve dışı) temiz, eli açık, hain gözlere sahip olmayan, anne babasına iyilik eden ve ailesini başkalarının umuduna bırakmayan kimselerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir hadisi de ekleyip sözü tekrar sana bırakacağım; buyuruyor ki: "Herhangi bir erkek hanımına (haksız yere) bir tokat atarsa, Allah azap meleği olan Malik'e cehennemde ona yetmiş tokat atmasını emreder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ: Peki Fatıma hanım, sen bir kocanın eşinin üzerinde olan haklarını biliyor musun? FATIMA: Anlatırsan sevinirim ![]() ALİ: Benim başım gözüm üstüne; yeter ki sen böyle şeyleri anlatmayı benden iste! Bak Efendimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() Bir diğer hadiste şöyle buyuruyor Allah'ın Resulü (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bunlar söz konusu haklardan bazı önemli olanları ![]() FATIMA: Allah razı olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer bir hadiste, kadının kocasının boynundaki hakkı sorulduğunda şöyle buyurmuştur: "Karnını doyurması, onu giyindirmesi (yani ihtiyaçlarını gidermesi) ve bir hata yaptığında onu affetmesidir ![]() ![]() ![]() Bir diğer hadiste ise bir erkeğin evinde ve ailesine karşı sahip olması gereken hasletler şöyle sıralanmıştır; "Güzel bir davranış, ölçülü bir şekilde onlara karşı geçim imkanlarını sağlaması ve onları manevi tehlikelerden koruyacak bir hamiyet ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Bir hadiste de şöyle buyurmaktadır: "Kim kendi ailesine iyi davranır, onlara iyilikte bulunursa, Allah ömrünü uzatır ![]() ![]() "Bir kadın yedi gün kocasına (Allah rızası için) hizmet ederse, Allah onun yüzüne cehennemin yedi kapısını kapatır ve cennetin sekiz kapısını açar ki hangisinden isterse içeriye girsin ![]() ![]() ![]() "Bir kadın kocasına bir içim su verirse, onun için gündüzleri oruç ve geceleri ibadetle geçen bir yılın ibadetinden daha hayırlı olur ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ümm-ü Seleme annemiz (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet Fatıma hanım, artık ona göre! FATIMA: Ne güzel! Yeter ki Rabb'im bu mükafatlara bizi layık kılsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine şöyle buyurmuştur: "Hiç şüphesiz bir erkek hanımının ağzına verdiği bir lokmadan ötürü (dahi) mükafatlandırılır ![]() ![]() ![]() Bir başka hadiste: "Erkek eşine verdiği bir içim suya karşılık (dahi) mükafatlandırılır" buyuruyor ![]() Ve bilahâre şöyle buyurmaktadır: "Aileye hizmet etmek kebire (büyük) günahların keffareti sayılır ve Allah'ın gazabını söndürür ![]() ![]() ALİ: Şunu da biliyor musun ki? "Ailesinin geçimini (helâlden) sağlamak için çalışan, zahmet çeken kimse Allah yolunda cihad eden gibidir" buyrulmaktadır hadiste ![]() ![]() ![]() FATİMA: Evet çok şükür biliyorum ve şunu da biliyorum ki Allah Resulü (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaten yukarıda senin verdiğin bir hadiste bunu ifade ediyordu: "Kadının cihadı, eşine karşı vazifelerini en güzel şekilde yerine getirmesidir ![]() ALİ: Neyse söz uzadı! Son bir şeyi de hatırlatıp bitirmek istiyorum sözümü; fakat buna bir karşılık verebileceğini sanmıyorum Fatıma hanım! FATIMA: Buyur, söyle bakalım; göreceğiz! ALİ: Yine Efendimiz'in güzel bir-iki sözüdür bunlar; şöyle buyuruyor: "Kim hanımının kötü ahlakına sabrederse ve bunu sırf Allah rızası için yaparsa, Allah ona sabrettiği her gece ve gündüze karşılık Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Yine şöyle buyuruyor: "Kim kötü ahlaklı hanımının huyuna sabrederse ve bunu ilahi mükâfat niyetiyle yaparsa, Allah ona şükredenlerin sevabını verir ![]() ![]() ![]() Hadi bakalım, buna karşılık bir söyleyecek bir sözün var mı?! FATIMA: Yoksa olmadığını mı zannediyorsun?! Bu din adalet dinidir Elhamdulillah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kim kocasının kötü ahlakına sabrederse, Allah ona Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Evet bu da senin son cevabın ![]() ![]() ![]() ALİ: Amin! |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Evliliğin İlk Saatleri |
![]() |
![]() |
#2 |
bbk
![]() |
![]() Cevap : Evliliğin İlk Saatleribu yazıyı evli yada evlenmek üzre olan çitftler mutlaka okumalı bence ![]() teşekkürler KRDNZ
![]() |
|