Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
sos, tariflerizeytinyağlı, yapılışı, zeytinyağlı

Zeytinyağlı Sos Tarifleri-Zeytinyağlı Sos Yapılışı

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zeytinyağlı Sos Tarifleri-Zeytinyağlı Sos Yapılışı





Zeytinyağlı Sos Tarifleri-Zeytinyağlı Sos Yapılışı

Zeytinyağı ile sarımsak Akdeniz mutfağının ayrılmaz bir parçası ve simgesidir Hatta Akdeniz mutfağı bunlarla bütünleşmiş denebilir

Zeytinyağı balık yemeklerinde özellikle fırın ve ızgaralarda sos olarak kullanılagelmiştir Bu kullanımda sarımsak da çoğu zaman zeytinyağına eşlik etmiştir Bunlardan bazı örnekleri aşağıda bulabilirsiniz Tamamını ızgara fırın ve hatta tava yemeklerinde kullanabilirsiniz

Sicilya usulü zeytinyağlı sos (Sal Moriglio):
Zeytinyağına limon suyunda çırpılmış otlar (örneğin kekik maydanoz biberiye) ve döğülmüş sarmısak ilavesi ile yapılır

Piedmonte usulü sos (Bagna Cauda):
Döğülmüş sarmısağın çeşitli baharatlı bitkilerin (örneğin kekik) zeytinyağı içinde dinlendirilmesi ile yapılır

Cenova usulü sos (Pesto):
Dövülmüş çam fıstığı ile fesleğenin zeytinyağı içinde dinlendirilmesi ile yapılır

Dalmaçya usulü zeytinyağlı sos:
Rafine edilmemiş koyu ev tipi zeytinyağında dövülmüş sarmısağın dinlendirilmesi ile yapılır

Marsilya usulü zeytinyağlı sos (Ailade):
Dövülüp zeytinyağında dinlendirilmiş sarmısaklı karışıma dövülmüş ceviz ilavesi ile yapılır

Yunan usulü zeytinyağlı sos (Skordalia):
Ufalanmış ve ıslatılmış bayat ekmek veya patates püresi içine dövülmüº ceviz zeytinyağı ve sirke ilavesi ile yapılır Kökü Bizans’a kadar dayanan bu sos bizim taratorun ağababasıdır

Limonlu balık sosu:
Eşit miktarda limon suyu ile zeytinyağına döğülmüş sarımsak veya sarımsak tozu ilave edip karıştırılarak hazırlanır Lokantalarda balık sosu olarak bolca kullanılan bu karışımı istenirse ince doğranmış maydanoz ve taze soğanın yeşil kısımları da rondodan geçirilerek ilave edilebilir

Sirke ve soğanlı balık sosu
Taze soğanı ayıklayıp ince doğrayın ve bir kaba alın Zeytinyağı ve sirke ilave edin Ayıklanmış ve ince doğranmış dereotunu sirkeyi ve kararınca tuzu ilave edip karıştırın Sirke sevmeyenler aynı miktarda limon suyu kullanabilirler

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.