|  | Yazılı Edebiyat Özellikleri Nelerdir? |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Yazılı Edebiyat Özellikleri Nelerdir?Yazılı Edebiyat Özellikleri Nelerdir? Yazılı Türk Edebiyatı Özellikleri 1  Göktürk Abideleri  Türk edebiyatının bilinen ilk yazılı belgeleridir  Yazıtlardaki olgun anlatım özelliğinden  önceden de var olup ele  geçmeyen ürünlerin de olabileceği düşünülmektedir  2  Dönemin ürünlerinde hem dinsel hem de dindışı etkiler görülür  3  Bu yazıtlar kullanılan ilk Türk alfabesini günümüze ulaştırmıştır  4  Yazıtlar Türk dili ve edebiyat tarihinin dışında  tarih  sosyoloji  etnografya için de değer taşır  5  Yazıtlarda hem halk diliyle ( Tonyukuk abidesi) hem de sanatlı bir  söylev diliyle ( Bilge Kağan Abidesi ve Kültigin Abidesi) anlatım  görülür  6  Yazılı edebiyat döneminde Göktürkçe Kuzey Lehçesi ve Uygurca (Güney Lehçesi) kullanılmıştır  7  Yazıtlarda  ses tekrarına dayalı (aliterasyonlu) bir anlatım vardır  (Söz sanatlarından yararlanılmıştır  ) 8  Orhun Abideleri‘nde  ulusal birliğin önemi  ulusal benliğin korunması gerektiği vurgulanmaktadır  9  Bazı atasözleri ve destanlarımız bu dönemde yazıya geçirilmiştir  
 | 
|   | 
|  | 
|  |