|  | Dünyaca Ünlü Fabl Örnekleri Nelerdir |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Dünyaca Ünlü Fabl Örnekleri NelerdirDünyaca Ünlü Fabl Örnekleri Nelerdir KELİLE ve DİMNE Kelile Ve Dimne Günlerin birinde iki arkadaş yaşarmış  Bu arkadaşların  biri çok dürüst  çok aklıllı ve de çok çalışkanmış  Diğer arkadaşı ise  yalancı  tembel ve çok kurnaz biriymiş  Dürüst olanın ismi  Kelile  diğerinin ismi se Dimne’ymiş  Bir gün bu iki arkadaşın yaşadığı ülkenin padişahı  ülkede hiç vezir  bulamamış  Dimne ile Kelile arasında bir seçim yapacakmış  O da Dimne’yi  seçmiş  Çünkü o çok kurnaz biriymiş  Ülkenin kralı onu vezir yapmış  Ona  çok güveniyormuş  Günün birinde kral odada yalnız başına otururken  bir ses gelmiş  Çok  derin bir sesmiş  Bu sesin kaynağını öğrenmek için araştırmalar  yapmış  Ama hiç kimseye de söyliyemiyormuş derdini  Çünkü koskoca bir  kral  bir sesten korkarmıymış hiç!Her ne ise  Dimne  kralın birşeylerden  korktuğunu biliyormuş  Bir gün  Dimne yine kralın yanındayken yine o ses gelmiş  Ses bir inek  sesiymiş  Ama kral bunu çözememiş  Kral korkuyla orada dururken Dimne  neden korktuğunu anlamış  Sesin kaynağına doğru yol almış  İşte o zaman  kral sesin bir inekten geldiğini sezinlemiş  (Nihayet!)Kral  bu ineği çok  severmiş  Her gün onunla oynamaya başlamış  Dimne bu olayı kıskanmaya  başlamış  Ve bir iftira uydurmuş  Krala şöyle demiş”Sayın kralım  bu inek  sizin tahtınıza göz koyuyor  Bunun böyle sürüp gitmesine göz yumamazsınız  sanıyorum”demiş  Kral da düşünmeye başlamış  O düşüne dursun  Dimne  ineğin yanına gidip şöyle demiş”Bak inek  kardeş  ben kralın yanından geliyorum  Kral yakında seni kesip kendine  yemek olarak pişirecek  Sen buradan kaçamazsın da  Benden  söylemesi  ”demiş  Ama inek bunu pek kafasına takmamış kral kadar  Fakat  içinde hâlâ bir şüphe varmış doğrusu  Yine günlerden bir gün kral onun yanına gitmiş  Bunu gören inek  hemen ona  saldırmaya başlamış  Kral bunu görünce Dimne’nin sözlerini doğrulamaya  başlamış  Hemen ineği öldürtmüş  *** Aradan 2 yıl geçmiş  Kral yaptığıdan pişmanmış  Ama bir şey de yapamamış Dimne’ye  Çünkü onu suçsuz olarak görüyormuş  Annesi o anda içeri girmiş: -Bak evladım  demiş  Sen  Dimne’nin suçsuz olduğuna inanmaya devam et  Ama  şunu da bil ki  bugün ineğini öldüren  yarın seni de öldürür  Eğer canını  seviyorsan öldür onu…  Kral bu sözlerden etkilenmiş  Ve Dimne’yi öldürmüş  Kelile ise  bu durumdan etkilenip  hastalanmış  Ve sonunda ÖLMÜŞ… Bu iki arkadaşın sonu böyle bitmiş  Eğer Dimne bunları söylememiş olsaydı  şu anda yaşayabilirdi  Hem de vezir olarak…  ARSLANLA FARE Herkese saygı göstermeli elden geldikçe  Umulmadık kimselerden fayda görür insan  İşte bu  gerçeği anlatan bir hikaye  Daha nice bin hikaye arasından  Pençesi dibinde bir arslanın  Dalgınlıkla bir fare çıkıverdi  Bu fırsatı kullanmadı sultanı ormanın  Fareye dokunmayıp bir büyüklük gösterdi  Bu iyiliği boşa gitti sanmayın; Kimin aklına gelir ki bir an  Fareye işi düşer arslanın? Ama o da bir gün dışarı çıktı ormandan; Gitti tutuldu bir ağa  Ne çırpınma  ne kükreme … Kâr etmez tuzağa  Bay fare koştu; dişiyle arslanın ağını  Öyle bir kemirdi ki ağ söküldü nihayet  Sabırla zamanın yaptığını; Ne kuvvet yapabilir  ne şiddet  “İyilik eden iyilik bulur  ” “Hizmet et benim için  hizmet edeyim senin için  ” “İyilik iki baştan olur  ” ŞAHİN İLE HOROZ Şahin  tatlı bir daire çizerek süzüldü  yüzyıllık çınar ağacının dalına  kondu  Gerçi kendisini hafif hafif esen rüzgarın kollarına bırakmıştı  ama; yine de yorulmuştu inerken  Bir süre konduğu dalda soluklandı  üzerindeki tozları silkeledi ve "Biraz kestireyim  " diyerek iyice  yayıldı  Tam bu sırada bir ses duydu  Horozun biri bağırtıyla kaçıyordu  Çınarın  altına geldiğinde soluk soluğa kalmıştı  Dönüp arkasına baktı  kimsenin  gelmediğini görünce rahatladı  Horozun kaçışını izlemiş olan şahin: - Hah hah hah hah  diye gülmüştü  Horoz  "O da kim?" diye çevresine bakınırken  şahin yukarıdan seslendi: - Benim  dostum  ben  şahin  başını yukarı kaldır  Horoz  sesin geldiği yöne kaldırdı başını  şahini gördü  Şahin hâlâ gülüyordu: - Ne oldu  kimden kaçıyordun öyle? - Tabii gülersin  dedi horoz  sana göre bir şey yok  - Kim kovalıyordu seni? Horoz: - Sahibim  dedi  kim olacak  ilerideki çiftlikte yaşıyorum  - Size şaşıyorum  dedi şahin  sahipleriniz  henüz yumurtadan yeni çıkmış  bir yavruyken özenle besleyip büyütüyorlar  sizler için güzel evcikler  yapıyorlar  kümeslerde bir eliniz darıda bir eliniz arpada yaşayıp  gidiyorsunuz  yine de size yaranamıyorlar… Yahu  kendisine bu kadar  yararı dokunan insanlardan kaçılır mı? Horoz  şahinin küçümseyici sözlerini dinledikten sonra: - Sen  dedi  bir şahini tavada kızarırken veya şişe geçmiş közde pişerken gördün mü hiç? - Yook  dedi şahin laubali bir tutumla  ne olacak? - Ben  dedi horoz; çok horozlar  tavuklar gördüm sahibim pişirirken  ona nasıl güvenebilirim? TAVŞAN İLE KAMLUMBAĞA Tavşan ikide bir böbürleniyor: -Kimse benden hızlı koşamaz  diyormuş  Sonunda kaplumbağa dayanamamış: -İstersen yarışalım  demiş  Koşuya başlamışlar  Tavşan epeyce yol aldıktan sonra  "Hıh  o sırtı  kabuklu hayvancık sürüne sürüne kim bilir ne zaman sonra bana yetişir?"  diye düşünmüş  -Şu ağacın altına biraz uzanıp dinleneyim  demiş  Uyuyakalmış  Kaplumbağa ağır yürüyüşü ile yürümüş yürümüş  hiç dinlenmeden yol almış  Tavşan bir ara gözünü açmış  Bir de ne görse beğenirsiniz  kaplumbağa  neredeyse yarışı bitirmek üzereymiş  Hemen fırlamış  rüzgar gibi koşmaya  başlamış  Ama ne çare  kaplumbağaya yetişememiş  Böylece tavşan yarışı kaybetmiş  Aldırış etmemenin cezasını çekmiş  Kaplumbağa ise düzgün adımlarla  durmadan yürüdüğü için yarışı kazanmış  ZALİM ASLAN Vaktiyle ormanın birinde  canavar mı canavar bir aslan varmış  Çok kan  döker  canını yakmadık tek bir hayvan bile bırakmazmış  O yaşadığı  sürece  hiçbir hayvan rahat yüzü görmemiş  Bütün hayvanlar ondan nefret  eder  ölümünü beklermiş  Bu zalim aslan sonunda yaşlanmış  Gücü kuvveti kalmamış  Ağzındaki  dişler de dökülünce herkesin maskarası olmuş  Hiçbir hayvan ona yardım  etmiyor ve onunla konuşmuyormuş  Hayvanlar bir gün oturup karar  almışlar; "Gelin hep beraber  bize bunca kötülük eden bu zalim aslanı  iyice bir dövelim  Yaptıklarının cezasını  az da olsa görmüş olsun  böylece  " Sonunda bütün hayvanlar aslana saldırmış  İyice bir dövmüşler onu  Birisi boynuz vuruyor  diğeri çifte atıyor  bir başkası ısırıyormuş  Böylece; yaman bir öc almışlar aslandan   | 
|   | 
|  | 
|  |